Snel en gratis van je #keelpijn af met weegbreethee

Vandaag laat ik je zien hoe je snel, gratis en #verpakkingsvrij van je keelpijn af komt. Met een beetje geluk krijg je er ook nog een frisse wandeling bij cadeau.

Het idee om deze blog te plaatsen was al een aantal keer eerder door mijn hoofd gegaan, maar er was steeds eerst iets anders waar ik over wilde bloggen. Maar van de week zaten we ’s ochtends aan het ontbijt en zei mijn dochter van zes: ‘mama ik heb nu echt heel erge keelpijn, weegbree, ik moet weegbreethee!’
Nou moet je weten dat weegbree-thee niet in mijn (of haar) top tien van lekkerste theeën staat. De smaak is vrij bitter. Dat ze er toch om vraagt, komt doordat het werkt en dat snapt zelfs een kind. Je neemt de thee en een paar uur later denk je ‘o ja, ik had keelpijn’. Dus liep ik van de week om een uur of kwart voor acht ’s ochtends met m’n gympen door de dauw op zoek naar weegbree. De rest van het gezin zat aan het ontbijt, het voelde als een wat vreemde minivakantie. Hoe weegbree precies werkt weet ik ook niet, zeker is dat het je aangedane keel beschermt en ontsmet. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door zangers.
Nu je dus hebt kunnen lezen dat je een deel van je medicijnkast vol siroopjes en pilletjes in onrecyclebare doordrukstrips niet meer nodig hebt, wil je natuurlijk ook aan de slag met weegbree. Weegbree groeit echt o-ve-ral. Dus voel je keelpijn omkomen? loop een rondje van dertig meter in je omgeving, en sla waarschijnlijk je slag.
De grootste stap tussen gebruiken en nog een seizoen blijven aarzelen is de vraag ‘hoe weet ik nu zeker dat ik weegbree pluk?’.

Ik zal het je laten zien:

Weegbree (en je gebruikt smalle weegbree) heeft lange konijnoor achtige bladeren met in de bladeren lange nerven. De bladeren groeien in een rozet. In de zomer geeft de plant bloemen op steeltjes met witte bloemetjes aan de aar. Kortom; als je de plant ziet, zeg je waarschijnlijk ‘o ja’.

Hoe maak je weegbreethee?

1. Pluk voor 1 kop thee drie bladeren, het liefst in de binnenkant van de rozet, die zijn het gaafst. Pluk zo ver mogelijk van de weg af en niet bij een duidelijke hondenuitlaatplaats.
2. Was de bladeren goed af met koud water. Probeer ze niet te kneuzen.
3. Neem een flinke kop, leg de bladeren onderop, giet kokend water op de bladeren.
4. Laat de kop ongeveer vijf minuten staan. Drink de thee. Wij drinken hem thuis ongezoet. Ik raad je aan dat ook te doen, misschien werkt het met honing ook.
5. Herhaal een paar uur later als je nog steeds keelpijn voelt.

Ok… en voor degenen die mogelijk denken; dat je dat durft, mensen aanmoedigen om thee te maken van een onbekend plantje, niet uit te winkel, hoe weet je nou dat dat goed gaat?
Neem gerust een kijkje bij mijn disclaimer. Zelf heb ik zoveel vertrouwen in weegbree dat ik het mijn eigen kinderen (en man) voorzet, aarzel je, doe dan zeker wat goed voor jou voelt 🙂

Vond je dit bericht leuk? Wil je meer lezen over alles wat je zelf kunt maken, leren en ontdekken? Abonneer je op de gelijknamige Facebook pagina @datmaakjelekkerzelf.nl en mis niks.

 

 

Geef een antwoord