Glazen potje over? Gebruik ze in je voorraadkast, diepvries en overal waar je wilt!

 • Vandaag wil ik graag met je in gesprek over een triviaal, voor de hand liggend gegeven: we eten allemaal. Elke dag, althans toch de meesten van ons in Nederland. Veel van het voedsel wat we eten is verpakt, zelfs als we ons best doen om veel onverpakt voedsel te kopen in de vorm van bijvoorbeeld groente, fruit of brood, dan nog zit er een deel van ons voedsel in papier, plastic en glas. Papier, plastic en glas kunnen worden gerecycled. Hoewel recyclen voor met name papier en glas gunstig uitpakt, is het beter om de levensduur van glas en papier zoveel mogelijk te verlengen en daarmee energie te sparen. En vooral glas leent zich daar super goed voor. Je kunt het namelijk zo gek niet bedenken, of het past in een glazen potje. En als je deze gedachte eenmaal toe laat in je handelen is het hek in positieve zin van de dam :). Op elk potje past een dekseltje, en in elk potje past voedsel. Waarom vind ik dit geweldig terwijl het klinkt als super simpel?
  • Omdat het een eind kan maken aan alle aanschaf van plastic bakjes met altijd ‘zoeke’ dekseltjes, die je uiteindelijk na relatief korte tijd weer wegkiepert.
  • je geen geld hoeft uit te geven aan matchende ‘mason jars’, je verzamelt ze gewoon zelf.
  • Omdat het ervoor kan zorgen dat je veel bewuster met je eten om gaat: ook een kopje droge bonen kan je in een klein potje stoppen en later gebruiken in een salade
  • De potjes  met een restje eten prima in de vriezer passen.
  • Je creativiteit om je voorraadkasten aan te spreken vergroot wordt: als je immers geen limiet hebt in de bakjes die je kunt gebruiken (je neemt gewoon een gebruikte glazen pot) ga je koken met meer verschillende ingrediënten.
 • Ik geef je graag wat voorbeelden van zaken die we thuis in glazen potten bewaren:
 • Meel en mout: witbloem, volkorenbloem, bakmeel, roggemeel, amandelmeel, griesmeel, havermout, havermout kernen
  Suiker: kristalsuiker, basterdsuiker, geleisuiker, palmsuiker
  Zaden en noten: zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, lijnzaad, quinoa, amarant, hazelnoot (geraapt), walnoot (geraapt), amandelen, droge mais, linzen half en heel, rood en groen, bulgur, semolina, couscous, kokosrasp grof en fijn, spliterwten.
  Rijst en pasta: zilvervlies, witte rijst, risotto, macaroni, penne etc.
 • Best veel he? Maar er kan nog meer in een pot. Wat dacht je van kroepoek (ongefrituurd, zoveel goedkoper en nagenoeg verpakkingsvrij), thee, wasmiddel (homemade), lapjes stof, klosjes garen etc.
 • Er zijn op instagram natuurlijk legio voorbeelden van alles wat je in een pot kunt doen, en er zijn prachtige voorbeelden van gehandletterde masonjars met matchende deksels. Voel je je hebberig worden na het kijken van zo’n plaatje? En bedenk je je dat je morgen naar de winkel gaat om een paar ferme potten aan te schaffen? Bedenk je twee keer. Doe je koelkast open, pak die twee potten waar nog enkel een tragisch augurkje en een plasje jam in rondzwemmen. Eet de augurk, ontbijt met jam en kijk! Twee prachtige masjonjars, helemaal gratis, lapje stof eromheen of gewoon niks en gebruiken maar 🙂 Veel plezier en creativiteit gewenst!
 • Vond je dit bericht leuk en wil je regelmatig lezen over alles wat je zelf kunt maken met behoud van meer geld in je portemonnee, een legere vuilnisbak en een gevoel van lekker licht luxe? Like de gelijknamige FB pagina en mis niks.
 • 4 Comments

  1. Tineke

   Ik gebruik ook veel gebruikte glazen potjes. Voor zaden uit de tuin, kruiden, spijkers. Voor van alles. Maar vooral om in te maken! Dat is zulk leuk en dankbaar werk. En bv. appelmoes kun je zonder suiker maken. En ik maak mijn eigen zoetzuur, ook in glazen potjes met stevia-druppels. Ik ben ook een potjes-fan 😊.

  2. Kitty Bas

   Ik zou er zelf niet aan denken om een glazen potje in de vriezer te doen maar ja waarom ook niet? Ga het zeker proberen. Ik heb inderdaad een la vol met bakjes. Ik ga met mijn eigen bakjes naar de kaasboer om zo verpakkingsloos kaas te kopen. Ook ga ik zo naar de slager. Een volgende stap is vegetarisch maar daar wil mijn gezin nog niet aan!

  3. Annemiek

   Hallo
   Glazen potten zijn zeer zeker handig en bruikbaar voor van alles. Voor meel soorten echter absoluut ongeschikt. Meel zit ( niet voor niks) veelal in papieren zakken/ verpakkingen. Meel moet ventileren. In vrijwel alle meelsoorten zitten larve eitjes. In afgesloten potten zonder lucht komen ze uit. Met als gevolg wormpjes in je meel. Daar kun je op wachten. Dus in papieren verpakking zoals aangekocht in een donkere keukenla. En dus absoluut niet in glazen potten. Ik ben werkzaam in een molen, vandaar mijn kennis.

  Geef een antwoord