100e blog: Samen tegen #wegwerpplastic

Aan het schrijven van mijn 100e blog, koppel ik graag een #winactie (kijk maar even in het FB bericht op @datmaakjelekkerzelf) Je kunt het boek ‘Voetprintcooking’ van Dorien Soons winnen.
Bij het bedenken wat er dan te winnen zou kunnen zijn, bladerderde ik ter inspiratie mijn blogfoto’s door en kwam zo uit bij een foto van mijn naaimachine met zelfmaaktasje. Ik heb vele van deze zakjes in gebruik, waarom? Dat laat ik je graag lezen in deze blog.

De onderliggende boodschap in dit blog is ‘ernstig’. Degenen die mijn blogs al langer lezen weten dat ik een levensgenieter ben. Waarom dan toch een ernstige blog als er wat te vieren valt?
Nou, ik hoop deze mijlpaal te gebruiken als een kapstop om iets met je te delen waar ik me graag voor inzet en waar ik me zorgen over maak: is er straks nog een wereld waar de generatie na ons nog zo gezond mogelijk kan wonen en wat kan kan ik binnen mijn invloedssfeer en mogelijkheden bijdragen aan die wereld?

Laat ik beginnen met benoemen dat ik veel dingen zou moeten doen die ik niet doe. Ik rij in een auto terwijl dat slecht is voor het milieu, mijn kinderen eten niet altijd gezond terwijl dat wel beter voor ze is. Ik eet vrij regelmatig vlees en zuivelproducten terwijl dit veel impact heeft op de CO2 uitstoot, en zo kan ik nog wel even door gaan. Is er ook iets waar ik wel ’trots’ op ben en achter sta?
Ja, ik gebruik bijvoorbeeld alleen tweedehands kleren, ik vlieg nauwelijks en probeer heel bewust om te gaan met afval en verpakkingsplastic en daar komen mijn tasjes om de hoek kijken 🙂

Waarom stoffen zakjes en hoe kom je er aan?
Hoe ik aan die zakken kom?  Ik maak ze dus ‘lekker zelf’ van gebruikte stof. Een tijd geleden ben ik begonnen met het #ontspullen van mijn kasten.  Bij het opruimen kwam ik ook zoveel kussenslopen tegen, die we eigenlijk nooit gebruiken omdat ze net te klein zijn voor de kussens. Eerst wilde ik ze in een kledingzak doen en ook weggeven, maar ik vond de motiefjes van de stof wel leuk, dus ik besloot ze te bewaren. Ook had ik wat dozen babyspul uitgezocht en daar kwam ik verschillende babylakens en Hydrofieldoeken tegen. Niet meer heel mooi en ook niet meer heel sprankelend wit, maar ook weer zo zonde om weg te doen, want er kleven herinneringen aan. Dus… ook op de stapel.  Met twee uurtjes naaimachineren maak je zo een aantal zakjes ‘lekker zelf’.

Waarom tasjes als je alles zo lekker handig in plastic kunt kopen of verpakken?
Denk jij ooit (echt) na over wat er gebeurt met dat plastic waar je je drie appeltjes in verpakt? Wat er gebeurt met dat plastic wat je steeds zo trouw in de plasticbak gooit? Hoewel het geen leuk onderwerp is (en ik veel houd van leuk en niet van zuurpruimerij) groeit het plastic ons boven het hoofd. Van al het ingezamelde plastic wordt slechts een heel klein gedeelte gerecycled (minder dan 10% en dan vaak nog niet eens in Nederland zelf). Dus, hoewel plastic inzamelen natuurlijk beter is dan het op de grond gooien, maakt het qua belasting voor het milieu toch niet zoveel verschil als we hopen…

Hoe vaker je plastic recyclet, hoe slechter het kwalitatief wordt en hoe kleiner de deeltjes worden. Zelfs zo klein dat ze niet meer weg te filteren zijn uit ons drinkwater, ons voedsel en uit de lucht. Het recyclen van plastic is niet ‘de weg’, het gaat namelijk niet (nooit!) weg. Het voorkomen van plastic is het enige wat echt helpt.
Natuurlijk ‘moeten’ fabrikanten iets aan het plastic doen, maar wij als consument bepalen wel degelijk ook: zo lang wij steeds de gemakskeuze maken voor alles in plastic, geven we een seintje af dat dit ok is. En hier komen mijn stoffen tasjes om de hoek kijken.

Het voordeel van deze tasjes boven de tasjes die je nu steeds vaker in de winkel ziet als alternatief voor wegwerpplastic is dat ze van gebruikt katoen zijn. De tasjes uit de winkel lijken handig, maar ze zijn vaak net zo goed van plastic gemaakt (lichte zucht :), de draadjes laten snel los met als gevolg dat ze niet lang meegaan. Wil je gaan voor echt duurzaam? Kies dan ajb voor gebruikte stof.

Wat doe je er dan mee?
En ondertussen heb ik dus best een heleboel van die zakjes. Een stuk of twaalf. Dat moet ook wel want ik gebruik de tasjes voor alles waar ik normaal een plastic tasje voor zou gebruiken. Daarnaast zijn er altijd een aantal zakken in gebruik. Ze liggen in de koelkast en in de vriezer. Wat vervoer ik in de tasjes in een gemiddelde week?

 • Sperziebonen
 • Tien versgebakken broodjes van de bakker
 • Een allegaartje van appels, peren, uien, een kaki,
 • Drie broden, ongesneden
 • Tauge
 • Paprika’s
 • Tomaten
 • Kattenvoer (droog 😉

Of tewel: ik vervoer er alles in wat groenten, fruit of brood of losse bulk is en wat geen vlekken maakt. Als ik een brood heb gekocht wat ik in wil vriezen doe ik het brood met zak en al in de vriezer. Werkt prima! Ik merk zelfs dat groenten in deze zakken, in de koelkast langer houdbaar blijven omdat de condens van groenten niet in het plastic blijft zitten. De groenten ademen als het ware. Wat natuurlijk belangrijk is, is dat de zakken schoon zijn. Dat is namelijk ook een reden dat er in de winkel veel verpakkingsmateriaal gebruikt wordt: dat is hygienisch. Maar dat kan ook zonder plastic of papier.Heb ik een zak gebruikt in de koelkast, in de diepvries of een paar keer voor fruit en groenten, dan was ik deze daarna in de wasmachine, bij het andere wasgoed, met wasmiddel op lage temperatuur, wat zuiveringszout en natuurazijn. Kraakhelder komen ze uit de was, klaar voor een nieuwe ronde.

In de winkel zoek ik producten liefst zonder plasticverpakking. Een voorbeeld van een winkel waar je veel groenten en fruit zonder verpakking kunt kopen is bij uitstek de Turkse supermarkt, of bij de boer. Maar ook bij bijvoorbeeld de Appie, schuiven ze ondertussen zonder blikken of blozen een (on)gesneden brood in de tas als ik daar om vraag en ze plakken de sticker blijmoedig op de buitenkant. Eeeven wennen, maar als ik uitleg dat ik minder afval wil gebruiken en daarom de zakken meeneem, krijg ik eigenlijk zonder uitzondering positieve reacties. Of het mensen aanzet om zelf ook zo boodschappen te doen weet ik niet, belangrijk vind ik vooral dat ik er zelf zo blij van word.

Wat denk jij? Ik lees het graag van je. Deel dit bericht als je wilt. Ook kleine beetjes helpen.

katoenen zak voor voedselIMG_6647

 •   fruit en groenten in katoenen tasjeIMG_6645

IMG_6388

2 Comments

 1. Marijke

  Gefeliciteerd met je 100ste blog. Ik heb je website pas net ontdekt en je hebt me al geïnspireerd. Een paar jaar geleden heb ik bij de kringloop Lappen gekocht en zou daar draagtasje van maken…. maar ik zag er tegenop. Nu raak ik weer super enthousiast en zou het kunnen zijn dat ik echt eens achter de naaimachine ga voor tasjes en zakjes…. ik ga je site dit weekend eens lekker bekijken 😊 bedankt voor je inspiratie!
  Groetjes Marijke

Geef een antwoord