Van komkommer naar augurk

Waarom zou ik dit maken: het is lekker en leuk en je redt zielige komkommers van de vuilnisbak.

Kan ik dit wel? ja hoor, het is goed te doen. Eerst het recept lezen en je krijgt eindelijk een functie voor de weckpotten die je twee jaar geleden van je moeder met Kerstmis kreeg.

Van komkommer naar augurk… eigenlijk kan dat niet, een komkommer is iets anders dan een augurk. Maar goed, je hebt wel een smaakbeleving voor ogen waar je naartoe wilt: zuur en bonkig. En dat is met komkommers prima te bereiken.

Zoals ik gisteren al liet zien, heb ik op de markt een heleboel kleine komkommertjes gekocht. Die zijn prima voor augurken, ze zijn lekker stevig. Om ervoor te zorgen dat ze nog steviger worden (en niet tot komkommersnot koken in de pot), heb ik ze gisteravond bedekt met een laagje zout. Het zout zorgt dat de komkommers gaan zweten en hun vocht loslaten. De volgende dag zijn de komkommers slapper (maar dus goed). Ik maak mijn augurken gezellig samen met Bieke, mijn dochter van drie. Misschien vind je het ook leuk om dit met je kinderen te doen, zij vinden het denk ik tof ;). Maar als je ze voor de eerste keer maakt is het gezien, oven, heet water etc. ook relaxed om dit eerst een keer zelf te doen, zonder kinderen. Dan houdt je iets meer overzicht in de denkstappen.

foto 1

Ok: wat heb je nodig

per kilo komkommer die augurk gaat worden

zout, wat takjes dille, 1/2 liter azijn, 1/2 liter water, 350 gram suiker (de suiker is om smaak te geven, je gaat dat goedje niet opdrinken), inmaakkruiden

foto 2(bijvoorbeeld bij Dille en kamille te koop, maar ook bij een grote appie bij de kruiden van Silvo).

Je spoelt het zout (goed!) van de komkommers af en snijdt ze in bonkjes (2 a 3 cm), kwarten of plakjes.

het water, suiker, kruiden, azijn doe je in een pan en breng je aan de kook.

Je spoelt weckpotten om (bijvoorbeeld te koop bij ikea, blokker) onder heet water, met een beetje afwasmiddel of schepje soda. Goed afspoelen! Komkommer met zeep is niet lekker, zeker niet na drie maanden. Ondertussen verwarm je de oven voor op ong. 135 graden of warmer. Daar stop je de afgespoelde potten in (zonder ring) en je kookt ze in de oven ong 20 minuten. Dan zijn ze steriel. De ringen kook je in een pannetje water met een beetje azijn ook steriel.

foto 3

Ok, next! Je haalt met een theedoek (want potten zijn heet) een pot uit de oven. De pot vul je met komkommer, zo vol mogelijk tot de rand, bovenop leg je gedraaid een tak dille. Belangrijk dat er geen dille-naaldjes op de rand liggen anders sluit je weckring niet vacuum. Met een trechter (of zo) vul je de pot met het kokende water/suiker/azijn/kruidenmengsel tot de rand. Doe de (hete) weckring uit de pan, over de (hete) deksel van de pot. Dit kan met je schone vingers, voorzichtig voor verbranden. Sluit de klem.

foto 4

Vul potjes tot dfoto 1e komkommers op zijn. Als het vocht erbij zit, tik de pot dan even zachtjes op je tafel of aanrecht om luchtbellen te helpen ontsnappen. De potjes doe je gesloten in een pan met kokend water. als ze voor driekwart onderstaan is het genoeg. Kook de potjes 20-30 minuten op laag vuur. De lucht die er in zit, gaat door het verschil in luchtdruk door de ruimte tussen weckring en deksel uit de pot. Het zuur, zout en suiker maken de augurken houdbaar (zeker een jaar als de deksels blijven sluiten als je de klem eraf doet, dan is er vacuum ontstaan).

Na 20 minuten til je (bijvoorbeeld met een schuimspaan, er zijn ook wecktangen voor) de pot uit de pan en je laat m op een theedoek of houten plank (geen hele koude tegel of aanrecht, daarvoor is het temperatuurverschil te groot en kan je glas barsten) afkoelen. Als de pot helemaal is afgekoeld (en niet eerder) controleer je of het vacuum is ontstaan door de klem op te lichten. Pot blijft dicht? Mooi! doe de klem weer terug als het een grote is, verwijder de klemmetjes als het van die kleintjes zijn.

Na een a twee weken zijn de smaken optimaal in de komkommer doorgetrokken. Ik had wat azijnmengsel over en dit heb ik met olie, citroen en dille in een fles gedaan als sladressing, #nowaste

.foto 3

Je ziet: ook augurken ‘maak je lekker zelf’.

PS. De jurk die Bieke aanheeft is voor thuisgebruik, zij is de enige die hem mooi vindt ;), wat vinden jullie?

3 Comments

  1. Chantal

    Dit artikel was precies wat ik zocht, bedankt! Ik heb nog wat extra vragen n.a.v. een recent weck-avontuur. Misschien heb jij tips?
    1. Is er een speciaal soort azijn dat jij het liefst gebruikt? Ik zie bijvoorbeeld “gerijpte azijn”, “biologische azijn”, “appelciderazijn”.
    2. Ik zag in een recept dat je 2,5 cm vrij moet laten tot de rand. Braaf gedaan…maar nu zie ik dat de bovenste groenten niet bedekt zijn met vocht. Wat is het gevolg hiervan?
    3. Als je de weckpotten tot de rand vult, gaat het dan niet overstromen? Stel dat er azijn aan de rand komt, is het dan niet meer steriel?
    4. Moeten de rubberen ringen en deksels helemaal droog zijn als je de potten gaat sluiten?
    5. Ik kende jouw trucje niet (gevulde potten in kokend water zetten), dus helaas zijn mijn potten niet vacuum getrokken. Als ik ze in de koelkast bewaar, hoe lang blijft de inhoud dan ongeveer houdbaar?

    1. admin

      Ha Chantal, dank voor je bericht 🙂
      Bij 1. het ligt eraan welk criterium ik belangrijk vind. Als ik ga voor zo min mogelijk afval gebruik ik of de grootste plastic fles, dat is dan vaak gewone natuurazijn, of een glazen fles (dan geen plastic) vaak kom je dan uit op bio azijn. Appelazijn heb ik wel eens gebruikt voor bij radijsjes, dat is een kwestie van smaak en uitproberen. Aangezien je bij wecken vaak veel/meerdere potten maakt en snel door je azijn heen bent vind ik grote hoeveelheid/kleine prijs wel een aanrader. Als je je iets meer toelegt op wecken en brouwen maak je azijn binnenkort misschien ‘lekker zelf’. 😉
      2. ik zelf vul altijd hoger af, niet helemaal tot de rand want dan wordt het glas kleverig maar wel hoger dan 2,5 cm. bij het koken van de pot in heet water slinken de komkommers/augurken vaak nog een beetje met als gevolg dat ik ook bij hoger opgieten dan 2,5 cm altijd nog wel wat ruimte in het glas over houd. Als je augurken niet onder water staan en er zit nog lucht in de pot dan zouden ze (hypothetisch) kunnen bederven. Nou bederft iets wat zuur is niet zo snel,zeker niet in de koelkast, misschien kan je ze elke dag even licht heen en weer schudden zodat de bovenkant ook zuur blijft.
      3. Als je ze tot iets onder de rand vult, het deksel afsluit met een schone weckring en ze dan in een pan zet en kookt gaat het bijna altijd goed. Wat er wel eens gebeurt is dat als er zuur onder de ring komt, de ring een beetje wordt aangetast. bij het opentrekken van de pot rekt de ring dan mee maar springt niet meer terug in zijn oude vorm. nog bruikbaar als elastiek voor doosjes of zo maar dus niet meer om te wecken. , als er naast de azijn ook suiker en kruiden aan de rand komen is het inderdaad niet meer steriel. dan neem in een nieuwe hete pot, nieuwe ring en giet de inhoud over.
      4. wat mij betreft niet, wel belangrijk; hete vloeistof in hete pot,en pot niet op koude ondergrond, anders kan de pot knappen.
      5. ik denk zeker een aantal weken misschien veel langer, het is wel zo dat de augurken/komkommer ook pas na een week of anderhalf/twee echt goed op smaak zijn. Even proeven gewoon.
      Groetjes!

Geef een antwoord