Maak zelf #kappertjes van #daslook

Vandaag laat ik jullie zien hoe je zelf kappertjes kunt maken van daslook. Kennen jullie daslook? Het is een plantje wat uit de uienfamilie komt. Een ‘allium’ (ui) dus. Dit kun je ook zien aan het kleine bolletje bij de wortels van de plant. Daslook schijnt niet vaak voor te komen in het wild in Nederland. Onze tuin staat er vol mee, en dat is boffen want de plant heeft veel voordelen:

  • je kunt de bladeren, steeltjes en bloempjes (witte sterretjes) eten. De bladeren hak je zoals je lente-ui zou hakken. Idem voor de stelen. De bloempjes pluk je voorzichtig en doe je als garnering op de sla. De smaak is die van knoflookgroen of lente-ui.
  • De plant ziet er lieflijk uit (vind ik), bij ons in de tuin is hij nu al over zijn bloei heen, maar drie weken geleden hadden we een heel veldje van fris groen blad en mooie bloempjes.
  • De plant zaait zichzelf aan; in de bloemen zitten zaadjes, deze vallen op de grond en daar groeien nieuwe daslookjes uit.
  • Ui-achtigen zijn heel gezond. Ze reinigen je bloed, kunnen ondersteunen bij een hoge bloeddruk, ze kunnen verkoudheid voorkomen of verminderen etc.

daslookbloemen

Zoals bij veel planten heeft ook deze plant een paar giftige ‘look a like neefjes’. Mocht je daslook willen plukken, kijk dan goed of je niet bijvoorbeeld een lelietje-van-dalen’ plukt… geen goed idee, niet eetbaar, exit.

Daslook is dus wel goed eetbaar.  Na een tijdje worden bladeren slap en geel. De bloempjes vallen af. De afgelopen jaren deed ik dan niks meer met de daslook, behalve de bladeren in een knoop leggen (zodat ze rustig weg kunnen rotten) of uittrekken en het nieuwe jaar afwachten. Dit jaar heb ik voor de eerste keer de zaaddoosjes geplukt en hier kappertjes van gemaakt. Geen idee of het lekker zou zijn, maar goed, in het kader van de #zelfvoorziening altijd leuk om te proberen.

daslook kappertje
daslook bolletje
En… hoe lekker blijken ze te zijn :)! Iedereen eet ze bij ons thuis nu, vooral door de sla. Dus.. beproefd en in leven gebleven, deel ik graag met jullie het recept. daslook bolletjes

  1. Je plukt een flink bergje daslookbolletjes (let op, op de tweede foto zie je ander blad tussen het blad van de daslook; het blad van daslook lijkt op dat van een tulp of lelietje van dalen, het heeft geen inkepingen). Maak een bodempje in een pot, bijvoorbeeld 5 handen vol. Het geeft niet als er een paar kleine stukjes bloem aan blijven zitten. De bolletjes worden steeds iets groter; pluk ze dus niet te vroeg. Als de blaadjes zijn afgevallen zijn de bolletjes op hun best.
  2. Doe de bolletjes in een pot. Overgiet ze met azijn. Ik heb pure azijn (natuurazijn, voor in de sla) gebruikt omdat ik nog niet zeker wist hoe lekker dit kon worden en hoe bacterievrij het zou zijn; zuur helpt dan, op zuur groeien bacterien minder snel. Eventueel kun je wat water bij de azijn doen.
  3. Je gebruikt zoveel vloeistof tot de kappertjes onderstaan. Ik heb er ook wat venkelzaad en wat takjes dille bij gedaan (optioneel). Sluit de pot af. Zorg echt voor een deksel want ze gaan behoorlijk sterk ruiken. (ik kon de lucht niet thuisbrengen en ben als een bloedhond heel de keuken doorgegaan om de locatie te traceren; juist… kappertjes, hihi.) De geur; heel erg knoflokig en zuur, maar ok dus.
  4. Ik heb de pot twee weken laten staan op een koele plek, uit de zon. Daarna ben ik maar eens heel voorzichtig een kappertje of wat gaan proeven en heb toen, zonder mee te delen aan gezin, want dan lust niemand het 😉 een eetlepel in de salade gedaan. Dat viel in goede aarde. De kappertjes staan nu afgesloten in de koelkast totdat ze op zijn, dat duurt vast niet lang meer.

Zin in kappertjes nieuwe stijl? Spice up your life en maak ze lekker zelf.

Nog een dingetje… Die daslook groeit niet zo uitbundig in het wild en is niet veel voorkomend, het is een beschermde soort. Je mag deze niet wild plukken. We zien ze vaker in moestuinen of zoals bij mij in mijn eigen tuin; daslook bollen zijn te koop via de kweker. Pluk alleen als er overvloed is en laat altijd wat zaadjes zitten aan de plant voor het jaar erop. 

Geef een antwoord