Lekker sterk de herfst door met kruidenthee

Hallo allemaal, vandaag lijkt het me leuk om jullie iets te vertellen over (geneeskrachtige) kruiden. Veel van de pilletjes, poedertjes en drankjes die we kopen om onze weerstandsarme herfstlijfjes te wapenen tegen bacillen, hebben (ver) in de basis, kruiden als bestanddeel. Toen ik voor de zoveelste keer mijn halve medicijnkast kon dumpen omdat de drankjes ver

 over de datum waren, was ik het zat. Hoestsiroop, wat is dat eigenlijk? Korreltjes die je weerstand verhogen, waarom is dat zo duur dat het voelt als een investering om iets aan je weerstand te doen! Dat moest toch beter kunnen, maar ik wist nog niet helemaal hoe. Uiteindelijk heb ik vorige zomer een paar boeken over medicinale kruiden gekocht en daar heb ik veel aan. Door te leren over de verschillende werkingen van kruiden, kan en durf ik nu steeds vaker een kruidenmix te maken in plaats van een medicijn te kopen.

Vroeger (ongeveer vier jaar geleden), had ik gemiddeld twee verkoudheden per jaar. Een van de zomer naar de herfst en een in de lente. Echt ziek met koorts ben ik (afkloppen), niet meer geweest sinds de Milenniumwisseling. En toen kwam dat niet echt uit, maar goed. Over het algemeen ben ik dus best tevreden over mijn weerstand. Maar helemaal niet meer verkouden worden leek me ook leuk.

De laatste jaren loop ik veel op blote voeten, ook in de herfst en de winter. Natuurlijk niet de hele dag (dat wordt niet zo begrepen ;), maar ik zet in de winter ook als het vriest, bijvoorbeeld wel vaak de vuilnisbakken buiten op blote voeten, of leg iets in de fiets die buiten staat, een schooltas bijvoorbeeld. Zelf heb ik het idee dat dit mijn lijf goed doet. Een soort koud douchen maar dan via mijn voeten.

Daarnaast ben ik alerter geworden op tekenen van weerstandvermindering in mijn lijf. Als ik voel dat:

 • ik keelpijn krijg (dus nog niet echt heb)
 • last van mijn tandvlees krijg
 • een kriebelneus krijg
 • mijn holten ‘bonken’
 • mailaise not otherwise specified

Maak ik het volgende #kruiden #thee #recept

4 blaadjes salie (geen grote bladeren, dan neem je er 3) Salie

Salie werkt geneeskrachtig; het zuivert je keel, bevordert je weerstand, is goed voor je spijsvertering Je moet er niet teveel van nemen. Ik neem hooguit drie grote blaadjes per thee.

ongeveer vier toppen thym

thijm

Thym is een belangrijk ingredient van hoestsiroop. Het verzacht de pijn in je keel, werkt ontsmettend en het opent je luchtwegen. Tegen een benauwd gevoel werkt daarnaast munt

IMG_6531

eventueel kan je nog lavendeltoppen toevoegen (verzachtend) en kamille (ook ontsmettend en verzachtend)

Ik vind het heel fijn om de kruiden te kunnen plukken en daarom staan ze bij mij in de tuin. Maar de kruiden kopen in de winkel kan ook. Je kunt losse potjes kopen of, voor ‘ik ben on-the-go-maar-wil-toch-wat’ zo’n plastic (zoooo 2014)  bakje met een bosje italiaanse kruiden, daar zitten de meeste wel in.

Wat je daarnaast nodig hebt is een flink stuk gember. twee keer anderhalve cm ongeveer. Gember zorgt dat je gaat zweten, en in mijn beleving zweet je daarmee in combinatie met de kruiden, de ‘bug’ uit je lijf.

bereiden: 

 1. was de kruiden goed! Zorg dat je pure kruiden hebt, dus dat er, als je ze uit de tuin geplukt hebt, niet iets anders doorheen zit. Planten zijn krachtig. Een plukje vingerhoedskruid bij je thijm is niet gezond (=exit)
 2. Doe de kruiden in een hoog glas
 3. Snijd (en eventueel schil) de gember blokjes en voeg deze toe
 4. Kook water
 5. Giet het kokende water in je glas
 6. laat vier a vijf minuten staan, eventueel met een schoteltje op het glas zodat het goed warm blijft.
 7. Ik trek nog wel eens een extra trui aan zodat ik het extra warm krijg
 8. Voeg eventueel honing toe en drink zo heet mogelijk. Ik laat de kruiden in het glas zitten.
 9. Voor ‘debugging’ doe ik dit twee a drie dagen tenminste twee keer per dag. Ook wel eens door hetzelfde mengsel nog eens te overgieten. Dat is een slap aftreksel 😉

Bij mij helpt dit goed, in zo’n 80% van de gevallen voorkom ik er mijn verkoudheid, keelpijn etc.  mee, benieuwd naar jullie ervaringen.

 

1 Comment

 1. Lucy

  Hoi Suzanne en andere lezers,

  Kruiden zijn idd krachtige genezers. Helaas o helaas hebben we al die gratis geneeskracht steeds meer ingeruild voor dure ziekmakende medicamenten..
  Ik weet er eerlijk gezegd te weinig van, ik wil me meer gaan verdiepen, maar ik weet dat bijv. basilicum (=koningskruid!) en koriander helpen chemicaliën af te breken en stralingsschade voorkomen. Dus grijp je gezondheidsvoordeel in deze wereld die van gesynthetiseerde chemische stoffen aan elkaar hangt.
  Je noemt ook gember. Sinds ík gemberthee drink (van plakjes verse biologische gemberknol), al vanaf de eerste keer, voel ik me een wakker veulen. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember zijn dan ook fenomenaal.

  Dank je voor je leuke website!
  Groet, Lucy A
  NB: ik zit niet op FB

Geef een antwoord