Een tweede leven voor Groenten-eindjes

Aangezien de winter maar een paar dagen zijn naam werkelijk eer aan heeft gedaan en de temperatuur al weer richting lente gaat, komt bij mij wat vroeger dan gewoonlijk in het jaar, de ‘zaai-en-plant-koorts’ weer op. We hebben nu voor het tweede seizoen een moes-tuintje in de tuin en binnenkort komt daar ook een kasje bij, helemaal leuk. Ik wil graag veel groenten gaan verbouwen dit jaar. Maar juist nu het nog zo vaak regent, vind ik tuinieren binnen ook leuk. En daarbij geldt voor mij; hoe simpeler hoe beter, dus hoe handig is het dan als je kunt tuinieren tijdens het eten koken!

Daarom vandaag een Tweede Leven voor ‘Groentenkontjes’. Wat zijn dat precies? Nou, het zijn die bonkjes die overblijven van stukken groenten die je in je eten verwerkt. Denk hierbij aan sla, wortel, bleekselderij, knoflook, lente-ui, etc. Deze bonkjes kun je namelijk, met wat geduld, een nieuwe groeispurt geven waardoor ze weer opnieuw bruikbaar zijn, een soort #upcycling eigenlijk, want recycling is het niet 🙂

Groenteneindjes

waarom zou je die groenteneindjes opnieuw gebruiken?

 • Het is leuk om te doen, zeker met kinderen
 • Je hebt meer gezellig groen om je heen
 • Je produceert minder groentenafval en je recycelt glas #nowaste
 • Je leert veel over de manier waarop planten groeien en gevormd worden en dat kan je helpen om je moestuinpogingen nog beter onder de knie te krijgen
 • En op termijn (ok, je haalt er geen hele maaltijden uit, dat beaam ik direct) kan je opnieuw oogsten.

Enthousiast geworden? Wacht tot je volgende (avond)maaltijd en ga aan de slag.

 1. Neem een klein glazenpotje. Ik gebruik graag zogenaamde ‘hyacintenvaasjes’, die had ik nog, maar kleine glazen potjes werken ook.
 2. Vul het potje met water, zodat het onderste stukje van je groente-eindje in het water hangt. Bij een dun stukje groente, bijvoorbeeld bij lentui, kan je een sate-prikker door het ‘lijfje’ halen en deze laten steunen op de glazen rand.  Bij sla haal je de onderste blaadjes af zodat alleen het stompje van de sla in het water hangt. Hetzelfde geldt voor bleekselderij. Wortel zelf gaat niet meer groeien. Wortelloof en raaploof wel en dat kan je in je salade knippen en opeten als het weer aangegroeid is.
 3. Sommige groenten, zoals bleekselderij, vormen na verloop van tijd worteltjes, dan kan je de bleekselderij in een potje met een combi van zand en aarde zetten, niet te nat, want dan gaan de wortels rotten en stort je hele bleekselderij alsnog in na een paar weken (ik spreek uit ervaringen ;).
 4. Het lukt niet altijd om de groenten te redden, sommige slaan alsnog niet aan over de lange termijn, terwijl ze enthousiast van start gingen. Geeft niet, doordat je de potjes in de buurt hebt staan en waarschijnlijk toch regelmatig iets van je groenten kunt gebruiken, is het niet zo erg als het een keer niet lukt. 
  Groenteneindjes
  Sla na twee weken, raap na 1 week, lente-ui na twee en drie weken

  Deel gerust een foto van je nieuwe groententuin op de FB pagina van ‘Dat maak je lekker zelf’. Daar maak je anderen extra enthousiast mee.

   

2 Comments

Geef een antwoord