Wasmiddel wat heel schoon wast en wat (bijna) niks kost?

Dat maak je natuurlijk al he-le-maal  lekker zelf. Grappig he, een half jaar geleden had ik niet eens geweten dat het kon.

Toen we pas verhuisd waren en Bieke (nu 6) nog een klein beebje was, deed ik mijn boodschappen ‘groot’. Dat wil zeggen; veel eten en ‘gebruiksartikelen’ zoals luiers, wasmiddel etc. voor een aantal dagen of weken, ik liep immers niet meer zo naar de winkel want die zijn er niet direct in mijn buurt. Met het draaien van veel wassen zit je verloop van tijd ook met veel plastic lege wasmiddelflessen. Eerst gooide ik die met een bezwaard gemoed in de vuilnisbak; plastic werd in Rotterdam niet apart opgehaald. Toen #plasticheroes in Rotterdam werd ingevoerd haalde ik ‘opgelucht’ adem. Mijn slechte plastic flessen konden in ieder geval gerecycled worden.  Na verloop van tijd schrok ik toch wel steeds vaker van mijn volle zakken voor de plastic bak. Kon dat nou niet minder? En was het niet beter om die plastic flessen gewoon niet meer te kopen?

Daarnaast; als je op een fles wasmiddel of op een kartonnen wasmiddelverpakking kijkt word je (tenminste ik) niet heel blij van het aantal onleesbare en soms onverklaarbare ingrediënten die mijn was blijkbaar schoon moeten krijgen. Ik had wel eens iets gehoord van Mensen die Zelf Wasmiddel maakten. Maar dat leek wat ver van mijn bed en misschien ook wel veel gedoe. Geitenwollensok achtig. En toch… kon het meer of complexer werk zijn dan bolognesesaus wecken, kaas maken, dertig bakjes frambozen uitzoeken? Dat kon ik me niet voorstellen en dat soort dingen doe ik regelmatig zonder ‘geitgevoel’. En dus ging ik opzoek naar een recept om zelf wasmiddel te maken. Dat bleek zo, bijna ontstellend, simpel dat ik het bijna niet kon geloven. Voor wasmiddel heb je namelijk eigenlijk maar twee en in de uitgebreide versie vier ingrediënten nodig. Ja echt. En die wassen goed schoon, zijn nauwelijks (in zeer veel mindere mate) belastend voor het milieu en ons lichaam en kosten bijna he-le-maal niks.

Voor een liter wasmiddel heb je nodig:

 • Marseille zeep. Wel de echte, pure. Zo’n groot vierkant blok. Bijvoorbeeld te koop bij de #Dilleenkamille of de #Tuinen. In echte Marseillezeep zit olijfolie, soda en zout, dat is het. En die zou ik kopen, dan weet je echt wat er in je wasmiddel zit. Er is ook Marseillezeep van palmolie. Het is mogelijk dat die palmolie duurzaam en binnen gecertificeerde ‘palmbossen’ wordt gewonnen. Maar helaas is dat niet altijd het geval, je wasmiddel geeft je een nog beter gevoel als je bekend bent met de herkomst van je zeep.  Maar goed… zeep dus.  Per liter wasmiddel rasp ik met een aardappelschilmesje zo’n 60 gram van een blok. Een blok pure zeep kost gemiddeld 4,95 euro. Met eerste blok deed ik drie maanden en ik heb er denk ik 15 liter wasmiddel mee gemaakt.
 • Een liter kokend water, bijvoorbeeld uit de waterkoker
 • Eventueel een extra schepje soda (om witte was verder op te bleken), dit kan je weglaten en als je veel donker wast zou ik dat zelfs zeker weglaten, want soda bleekt was op.
 • Eventueel een paar druppels aromatische olie (bijvoorbeeld lavendel, sinaasappel of citroen)
 • Een paar gebruikte (#nowaste #recycling) glazen potten of flessen met een niet te smalle hals (anders heb je straks een lange lepel nodig om het wasmiddel eruit te krijgen, dat kan opzich wel)

Timer bij de hand? Let’s go!

 1. Kook een liter water in de waterkoker of een pan
 2. Rasp krullen of schilfers van het blok Marseillezeep in een (hoge) kom
 3. Doe het kokende water in de kom.
 4. Voeg eventueel een schep (eetlepel platte kop) soda toe
 5. Ga een half uurtje wat anders doen (een paar uur kan ook, dit past gewoon in je dag).
 6. Neem de staafmixer en mix je zeep eerst op lage en vervolgens op hoge frequentie glad en ‘romig’. Dat moet je  niet meteen na punt 4 doen om te voorkomen dat je per ongeluk druppels kokend water op je handen of in je gezicht krijgt en om de zeep zacht te laten worden.
 7. Voeg eventueel de druppels reukessence toe (dit vind ik opzich niet nodig, voor de geur-adepts onder ons is het misschien fijn)
 8. Giet het (nu nog behoorlijk vloeibare) mengsel door een trechter of met een schenkkan in de flessen.

Laat het wasmiddel helemaal afkoelen in de flessen.    Klaarfoto

Wassen kan zoals je gewend bent, ook koud. Ik gebruik een eetlepel met kop van het wasmiddel. Soms stijft het veel minder of niet op. Dan giet ik het met een doseerkan in het wasmiddel laatje.. Uiteraard kun je ook een wasbolletje gebruiken. Zelf ben ik die altijd kwijt dus ik gebruik het laatje.
Ook doe ik een scheutje azijn in het doseerbakje. Dat is goed voor de wasmachine (net als de soda) en houdt de kleuren van je was mooi stralend. NB! Soda is niet geschikt voor (oude) wasmachines met aluminium trommels.

Zo… heb je geteld? Tien minuten werk. Hooguit. En op deze manier kan je ook rustig vier liter maken of zo… Ook zeer geschikt voor mensen met allergische reacties op wasmiddel. En… je maakt geen afval. Niks.  Leuk he 🙂 Laat je me weten of het lukt?

PS. Daarstraks ziet mijn man het blok zeep op tafel liggen. Reactie: ‘wat is dat voor groot blok zeep?’ ik: ‘dat is Marseillezeep voor wasmiddel.’ Hij: ‘kost dat nog 4,95? Da’s ook duur’ ik: ‘daar kan je zo tien liter wasmiddel mee maken’. Hij: ‘Kan je die zeep niet ook zelf maken dan?’

Dusssss….. dat moet ik maar eens uit gaan zoeken. Keep you posted!

67 Comments

 1. Annet

  Ik doe al jaren 90 gr marseillezeep geraspt met 5 liter kokend water erop goed doorkloppen en 24 uur laten staan dan heb je de andere dag 5 liter dikke vloeibare zeep even met staafmixer erdoor en doe azijn in wasverzachterbakje

 2. Clarisse

  Hoi, dank je voor het recept, ik ga het vandaag proberen. In Frankrijk kost 300g pure Marseillezeep 2,16€. Als ik het goed bereken kan ik daar 5L zeep mee maken. Wij hebben een groot gezin en ik denk zo te kunnen besparen op jaarbasis!

   1. Clarisse

    Nou, we zijn aan de slag gegaan. Het wasmiddel blijft heel vloeibaar, niet romig, en donkergroen. Heb jij ook groene Marseille-zeep gebruikt? Dat was hier de enige die ik vinden kon… Ik heb de hoeveelheid water afgemeten, maar vraag me nu toch af waarom het zo vloeibaar blijft.

    1. admin

     Hoe lang geleden heb je t gemaakt? T moet opstijven, bijvoorbeeld n nacht, donkergroen wordt t niet altijd, t kan ook creme worden. Welke verhouding zeep water heb je gebruikt?

     1. Clarisse

      Hoi, wat leuk dat je zo snel antwoordt! Ik heb 300g zeep/5L water gebruikt, alles verder gedaan zoals je schreef. Misschien moet het inderdaad nog opstijven! Ik laat het je nog weten, maar die van jou ziet er zo mooi roomwit uit op de foto! Mijn blok zeep was echt donkergroen…

 3. Clarisse

  Vanmorgen was de zeep compleet vloeibaar en geschift in 2 delen: wit bovenop, groen beneden. Gemengd en mee gewassen, de was is schoon… als je nog tips hebt…

   1. Lidia

    Dag iedereen, ik gebruik al meer dan een jaar de restjes sunligtzeep uit de badkamer. Af en toe moet ik een beetje raspen van een nieuw stuk zeep. Lukt heel goed. Ik maak altijd 30gr zeep en 30gr soda met nog 3l water,. Mijn kleurwas wordt hier echt niet bakker van. Grts lidia

   2. Karen

    Leuk idee om zelf te maken. Mijn man is allergisch en dit is perfect. Ook die plastic flessen gaan mij tegen staan. Elke week een volle zak plastic afval. Wordt gelukkig wel gerecycled maar toch. Ik ga het zeker proberen.

 4. Cassandra

  Ik bestel mijn marseille zeepvlokken altijd online (bij Vitexnatura bvb). Dan gebruik ik 80 gram per 5 liter water.Ik kook t water, vuur uit, vlokken erbij en regelmatig roeren………en 24 uur later heb ik dus 5 liter wasmiddel voor ca 60 eurocent. Ik gebruik soms azijn als wasverzachter.

 5. anjaw

  Ook ik maak al jaren eigen wasmiddel, maar net als Cassandra, 80 gr. zeep met 5 liter kokend water. De soda doe ik er niet door. Als ik een witte was draai doe ik gewoon een klein schepje soda in het wasbakje. Zo is het wasmiddel voor alle was geschikt en wordt de witte was ook altijd mooi schoon.

 6. Gerdy

  Ik ben nog niet zo thuis in de schoonmaakmiddelen.. welke soda bedoel je? Baking soda of die soda die je in (fijne of grove) korrels in een zak koopt? En hoeveel zeep gebruik je precies bij een liter water? Ik ben erg benieuwd! Alvast bedankt!

  1. admin

   Ha Gerdy, in dit recept bedoel ik soda voor sopjes, geen baking soda. Hoewel dat opzich ook kan. Alle recepten zijn te vinden op de blog. Vul bijvoorbeeld de zoekterm allesreiniger of wasmiddel in en je krijgt meer gedetailleerde info dan je opkan 😊Overigens voor t wasmiddel doe ik 60 gram op n liter. Je krijgt dan n heel stevige gel die je kan scheppen ipv gieten

 7. Albertien

  Hoi. Ik heb het wasmiddel geprobeerd maar heb andere zeep dan Marseille zeep gebruikt. Gewone baby zeep. Mijn was werd echt niet schoon, alleen wat opgefrist. Wat zou de oorzaak zijn?
  alle zeep bestaat uit vetten en loog. Dus het moet niet uitmaken wat voor soort zeep je gebruik. Toch?

  1. admin

   Ha Albertien, mmm hij met Marseille zou echt wel schoon moeten worden, zit er soda in de babyzeep? Ik denk het eigenlijk niet. Probeer bij je volgende was eens een schepje bakingsoda of gewone soda (klein schepje)

  2. Désirée

   Hai Albertien. Er bestaat wel degelijk verschil in de eigenschappen van zeep, afhankelijk van het soort vet dat je gebruikt om de zeep te maken. Bijvoorbeeld kokosolie, als je dat verzeept krijg je een zeep die enorm goed schoonmaakt. Zo goed, dat je er een droge huid van kunt krijgen. Olijfolie geeft, verzeept, een veel milder reinigende zeep. andere vetten geven weer meer schuim bijvoorbeeld.

    1. admin

     Dat klopt, toch zou ik kritisch zijn op zeep waar je herkomst niet van kent. En bij Action is dat soms de vraag. Voor veel zeep wordt palmolie gebruikt, voor olijfolie zeep sneuvelt doorgaans geen oerwoud. Groeten!

 8. Q

  Hi,
  Druk bezig alle basis-ingrediënten in huis te hebben!
  Maar nu wordt er gesproken over soda. Baking soda, of…?
  En wat voor soort azijn?

  En las al ergens wsl ‘gewone soda’ en geen baking soda, maar wat valt er onder gewone soda en wat kan er gebeuren/mis gaan als je wèl baking soda gebruikt?

  1. admin

   Hi! Lekker bezig 😊, je hebt twee soorten soda: 1. bakingsoda (zuiveringszout) om je tanden te poetsen, cakes te bakken en mild schoon te maken. En 2. Schoonmaaksoda, niet eetbaar, zelfs giftig maar maakt schoon als een trein (bij gebruik met eetgerei dus wel goed naspoelen) Bakingsoda staat vask bij bakproducten. Schoonmaaksoda bij schoonmaak

  2. admin

   Ditzelfde heb je eigenlijk ook bij azijn: natuurazijn is eerbaar en maakt mild schoon. Staat in de winkel bij de olie. Schoonmaakazijn maakt heel goed schoon maar is giftig bij opeten. Overigens, dat schoonmask azijn en schoonmaaksoda giftig zijn voor ons betekent niet dat je er niet minder milieubelastend mee kan schoonmaken. Overigens heb ik allerlei blogpost over soda en azijngebruik

 9. Ellen

  Hoi ik heb van de week de marseille zeep gemaakt alleen ik vind de was er niet echt schoon van worden. Heb 60 gram gebruikt op 1 1/2 liter water. Hij is een beetje lobbig. Hoe veel moet ik er van gebruiken om mijn was wel schoon te krijgen?
  Bij voorbaat dank voor je antwoord.

  1. admin

   Ha Ellen, dank voor je bericht, lastig, want schoon is misschien voor iedereen ook een verschillend begrip. Ik vind mijn was bij deze verhouding (Ik gebruikte zelf idd meestal tussen de 1 en 1,5 liter water en 60 gr zeep) zelf echt schoon. Eventueel kan je een eetlepel baking soda (dat is iets anders dan zilver/kristalsoda) toevoegen bij je hoofdwasmiddel. Wat ook echt kan helpen is het wasmiddel in een wasbolletje ipv doseerbakje. Als het lobbig is een scheutje (half kopje) in het bolletje, als het vast is (afhankelijk van je zeep) een klein ijsbolletje qua formaat. Succes!

  2. Lita Welkens

   Hoi hen zelf wasmiddel gemaakt zoals je recept heb hetnin glazepot zet maar het bestaat uit 2 delen romig boven en water onder in de pot. Mijn vraag is , watnik verkeert heb gedaan. Graag uw reactie. Bij voorbaat dank.

   1. admin

    Ha Lita, je hebt niks verkeerd gedaan, per zeep is de reactie soms verschillend. De ene keer stijft het helemaal op, de volgende keer (bij andere zeep) zijn er geen ‘delen’ maar is herl de substantie vloeibaarder, of zoals bij u, in twee delen, het water kan gewoon in het bakje (of afgieten als je dat liever hebt) en de zeep in een wasbolletje of in het zeeplaatje

 10. Désirée

  Hai Suzanne,
  Nav de vraag van je man: ja het is heel goed mogelijk, makkelijk en goedkoop om zelf zeep te maken. Ik doe het al jaren. Maar… zelfgemaakte zeep moet altijd iets overvet zijn (dus er blijft vet over in de zeep nadat het verzepen klaar is), omdat het erg moeilijk is om op de honderdste gram loog en vet af te meten als je gewoon in je keuken zeep maakt. Je loopt dan het risico dat er loog achterblijft in je zeep. Omdat je je was niet kunt doen met vette zeep, koop ik voor dat soort producten marseillezeep in de winkel.

 11. Yvonne

  Hoihoi
  Ik maak al n tijdje mn eigen wasmiddel. Ook poeder. Gebruik de “ echte” marseillezeeep. Ik zet dat tussen haakjes omdat er veel nep marseillezeep op de markt is. Bij mij is t soms lobbig, soms dun. Maar de werking blijft hetzelfde. Ik ben echt fan van mn eigen wasmiddel makken. Voor de allergische mensen onder ons:: eucalyptus essentiele olie is goed tegen huismijt
  Groetjes Yvonne

 12. Irma Post

  Hallo, hoeveel van deze wasmiddelgebruik je? Ik las ergens 200ml maar voor mijn gevoel is dat teveel. Ik ben echt helemaal om geweldig om op deze manier iets terug te doen aan de natuur. 😁
  Groetjes Irma.

  1. admin

   Ha Irma, het ligt aan de dikte van je wasmiddel, als het dik is (lepel blijft erin staan) ongeveer een lepel, als het vloeibaar is, ongeveer een eierdopje, kijk ook gewoon of je was schoon wordt, teveel geeft eerder wolluis in je machine, en je kunt natuurazijn in je wasverzachterbakje doen, dat versterkt de waskracht

    1. admin

     Ha Sylvia, het is zeker een goedkope optie! Zelf probeer ik zo min mogelijk dierlijke producten en palmolie te gebruiken. Beide zitten in Sunlight. Voor mijzelf zou het dus niet de keuze zijn. Dank voor het delen 🙂

 13. Nm

  Beste,

  Ik heb het wasmiddel ook gemaakt.
  Precies op de manier die u schreef.
  Ook de juiste marseille gekocht.

  Maat mijn substantie is na het afkoelen doorzicht water met een kleurtje.
  Dus staafmixer is niet nodig.
  Hoe kan dat?

  1. admin

   Ha Nicoline, dank voor je bericht, ik ga het vanmiddag ook weer maken en zal even extra goed opletten wat er bij mijn wasmiddel gebeurt, bij mij stijft het wel op, varierend per zeep van dik vloeibaar tot stijf. Sowieso zou ik het wel mixen want mogelijk liggen nu alle vast bestanddelen op de bodem. Ik zal je een foto sturen hoe het er vanmiddag bij mij uitziet. Groeten

   1. Tamara van Tongeren

    Bij mij is het ook vloeibaar en doorzichtig met een groenig kleurtje. Ik heb de groene Marseille zeep van dille en kamille.. Misschien lag het aan het weer. Ga straks weer nieuwe batch maken. Ik gebruik alleen een houten lepel om te roeren. Ik denk niet dat er een verschil qua kwaliteit zit met dikke of vloeibare wasmiddel?

    1. admin

     Ha Tamara, het is gewoon te gebruiken, ik ga het vanmiddag weer maken, kijken hoe ie bij mij uitpakt. Ik zet de staafmixer er vaak echt wel even op overigens zodat alle bestanddelen goed mixen. Met een lepel kan dat vast ook

  1. admin

   Ha Marianne, ok, dat kan, als de zeep opgestijfd is gebruik ik inderdaad een eetlepel op normaal vervuilde was. Afhankelijk van de zeep stijft deze soms niet op. dan gebruik ik ook wat meer.

Geef een antwoord