Vloeibare zeep maken in een handomdraai

handzeep homemade

waarom zou ik zelf handzeep maken? Nou, het is goedkoop, scheelt afval, is minder mileubelastend, het kost weinig tijd en werkt prima

kan ik dit ook? ja hoor, in principe voldoet elk stuk zeep en elk zeeppompje wat je nog in huis hebt liggen

Na een gezellig feestje gisteren, met veel handenwassende mensen en kindertjes, waren vandaag beide zeeppompjes in keuken en badkamer leeg. Gelukkig kan ik ze snel weer even aanvullen want de zeep staat voorradig in de kelder in  glazen flessen. En mocht zo’n fles leeg zijn, dan is wat nieuwe handzeep snel gemaakt. Ik hoef er bij het boodschappen doen nooit meer aan te denken.

Ongeveer zo lang als dat ik zelf #wasmiddel (zie mijn blog over wasmiddel) maak, zo lang gebruik ik ook zelfgemaakte handzeep. En dat is niet toevallig, want de ingrediënten voor wasmiddel en handzeep zijn (nagenoeg) dezelfde. Ik vind de zeep goed werken. Ik gebruik hem ook om af te wassen. De zeep heeft geen doordringende geur en wat misschien even wennen is; hij schuimt niet. Maar je handen worden prima schoon en je vaat raakt goed ontvet. En zo ben je met een stuk zeep klaar voor een heleboel toepassingen in huis. Net als onze oma’s vroeger. Waarschijnlijk hadden die er meer kijk op dan wij, verwend met voor elk klusje een eigen middeltje 😉

Hoe maak je vloeibare handzeep (2 voorbeelden)

Voorbeeld 1 is een lekker voorbeeld van #zerowaste en #upcycling: je gaat namelijk eindelijk iets doen met die ongebruikte maar zonde-om-wegtegooien badzeepjes, restjes zeep, hotelzeepjes etc. Je geeft ze een nieuwe, zinvolle functie.

 • verzamel een stelletje zeepjes of stukjes zeep in totaal bijvoorbeeld 50 gram.
 • rasp ze fijn met een aardappelmesje of hak ze fijn. Deze zeepjes ruiken waarschijnlijk wel sterk, dus ik zou ze niet in de blender of zo iets doen, anders heb je de volgende keer een smoothie met een schuimkraag a la savon. Doe de stukjes in een kom
 • kook anderhalve liter water
 • Doe het water over de stukjes zeep
 • Laat het een paar uur staan, tot het water lauw is
 • Mix het mengsel goed (!) met de staafmixer, eerst op de lage en dan op de hoge stand. Je moet goed mixen omdat de zeep door het pompje heen moet kunnen
 • Je hebt nu meer zeep dan dat er in een pompje past (beter, da’s handig!). Giet de zeep in een schone (gebruikte) pot, of emmertje, bijvoorbeeld van de yoghurt of van jam. Klaar voor een volgende keer! #recycling
 • Giet het mengsel wat je nu nodig hebt in een gebruikt (of voor dit doel gekocht herbruikbaar zeeppompje) ik heb er een van bamboe met een plastic binnenfles te koop bij #ikea)
 • Gebruiken maar!

Voorbeeld 2 is een lekker voorbeeld van #puur gebruik van producten. Je weet wat er in je zeep zit. Je weet dat de zeep minder belastend is voor het milieu dan de vloeibare grotemerken handzeep die je koopt.

 • je raspt 50 gram marseillezeep, in een kom
 • je kookt anderhalve liter water
 • je staafmixert na een paar uur het afgekoelde mengsel

Daarna volg je de stappen als in voorbeeld 1.

Sommige medezeepmakers die ik ken, voegen glycerine toe zodat er iets meer vet in de zeep zit en je handen minder snel zouden uitdrogen. Ik gebruik dit zelf niet, en mijn handen maken het goed, maar het kan wel. Als je heel graag wil dat je zeep schuimt en je wilt toch het liefst natuurlijke producten gebruiken, dan kun je wat schilfers #aleppozeep (dat is olijfzeep toevoegen). Die schuimt wel.

Zeep maken? Fluitje van een cent, doe je lekker zelf!

 

8 Comments

 1. Doro

  Hallo Suzanne.

  Ik volg met veel belangstelling alles wat je post. Inmiddels heb ik de zeep/wasmiddel al gemaakt. Dat gebruik ik inmiddels tot tevredenheid ( klopt het dat het na verloop van tijd slijmerig vlokkerig wordt, of heb ik bijvoorbeeld niet lang genoeg gemixt?

 2. Sietske

  hoi Suzanne,
  ik weet niet hoe je het doet om zelf zeep te.maken, maar ik heb nu 2 batches gemaakt met groene marseillezeep en het blijft na 24 uur afkoelen vloeibaar. Enig idee waar dit aan ligt? Voor de rest heb ik het recept gevolgt zoals beschreven.

  Groetjes,
  Sietske

 3. Lief

  hallo,
  Kersverse probeersels!. Vanaf nu probeer ik ook zelf handzeep te maken. Ik maakte deze met Marseillezeep van Jacob Hooy (deze is zonder palmolie). Maar ik deed 40gr op een liter : te lopend. Nu probeer ik het nog eens met 80gr op 1l. Deze staat nu af te koelen… benieuwd naar het resultaat.
  Ik las echter ook volgende tip : als je zeep te vloeibaar blijft, kan je er Xantaangom bijvoegen. Iemand hiermee ervaring?

    1. Gaby

     Bedankt voor je reactie! Had de Marseille zeep van Jacob Hooy en 1 liter water. Zal een volgende keer een andere Marseille zeep proberen (heb je tips?).

Geef een antwoord