Muggenbeet? Snel van de jeuk af met diy #muggenolie

Vandaag laat ik je zien hoe je op een simpele, natuurlijke en goedkope manier zelf olie kunt maken die de jeuk na een muggenbeet of insectenbeet verzacht en die muggen ook op afstand houdt.

Natuurlijk zijn er verschillende zalfjes en olieen die je kunt gebruiken na een muggenbeet, de meeste vind je in het schap van de drogist. Als kind al, had ik heel veel last van muggenbeten. Tientallen had ik er in een gemiddelde vakantie. Sommige bleven klein, maar anderen werden heel groot en jeukten verschrikkelijk; echt van die plakkaten…. Ik heb dan ook vele cremes en middeltjes gebruikt om de jeuk weg te krijgen, met wisselend resultaat. De muggen weten mij, ook nu nog, snel te vinden. Ze ‘houden’ echter nog meer van mijn dochter en dat is nu degene die de meeste steken op moet vangen. Kleine kinderen vinden jeuk extra vreselijk; ze krabben aan de bult en maken hem vaak stuk; met lelijke littekentjes en een slecht humeur tot gevolg. Vorige zomer tijdens de vakantie, was de zalf die we altijd gebruikten op en een winkel was niet in de buurt; toen maakte ik voor het eerst, meer op basis van gevoel dan met bewijs, een eigen muggenolie. Ik vind hem zo goed helpen dat hij ondertussen alle andere olieen vervangt tijdens onze intensieve kampeervakanties; altijd in de natuur en bij het water dus muggen zat ;).

Als je de blogs van ‘dat maak je lekker zelf’ regelmatig leest (en de recepten misschien ook  toepast) zul je denk ik niet verbaasd zijn dat ook deze olie heel gemakkelijk te maken is en vele toepassingen kent: antiseptisch, verzachtend en (door de geur) ook preventief voor muggensteken, niet zo goed als Deet en andere heftige anti-mugmiddelen, maar toch behoorlijk en een stuk gezonder voor je lichaam.

Voor het flesje muggenolie in dit recept gebruik je de lavendelolie uit het vorige blog (hoe handig! Neem een flesje mee op vakantie, dan heb je meteen olie om te masseren, je huid in te wrijven en als aftersun, je toilettas wordt steeds leger!) in combinatie met wat druppels tea-tree olie. Bij het gebruik van tea-tree olie is het wel belangrijk om te weten of je gezinsleden tegen deze olie kunnen. Bij ons gaat dit probleemloos, maar ik weet van een klein percentage kinderen dat juist uitslag krijgt van de olie. Tea-tree olie is te koop bij de drogist en kan worden gebruikt voor alles wat ‘gedesinfecteerd’ moet worden. Het zit bijvoorbeeld ook in de #diy #allesreiniger. Je doet erg lang met een flesje want je hebt maar een paar druppels nodig.

zo maak je het

  1. Neem een klein (gebruikt = #nowaste) flesje met dop en druppelaar. Ik gebruikte bijvoorbeeld een oud, schoon flesje van die ‘mijnbabykrijgttandjesdruppels’.
  2. Verwijder de druppelaar
  3. Vul het flesje voor driekwart met lavendelolie https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/leren-en-ontdekken/zalig-de-zomer-door-met-homemade-lavendelolie/. Lavendel werkt verzachtend en zuiverend. Door de lavendel olie die vet is, blijft het smeerseltje beter op je huid zitten dan alleen met druppels tea-tree olie.
  4. Vul het flesje bij met ongeveer tien druppels tea-tree olie.
  5. Ruik… het moet ruiken naar de tea-tree olie maar niet zo sterk dat je de neiging hebt je hoofd weg te trekken…
  6. Zet de druppelaar terug op het flesje.
  7. Maak een etiketje voor het flesje
  8. Bewaar met de dop goed afgesloten.

Bij een volgende mugenbeet probeer je de olie eerst bij jezelf is mijn advies, kijk hoe jij erop reageert, of de olie werkt voor jou. Bij irritatieklachten stoppen ; het kan dan zijn dat je niet goed reageert op de tea-treeolie.  Eventueel kan je dan natuurazijn of citronella olie gebruiken bij muggensteken. Voor behandeling van een insectenbeet is zo snel mogelijk insmeren en even wrijven met twee a drie druppels genoeg. Mijn flesje van vorig jaar is nu nog voor 1/3e vol. En meer dan een jaar probleemloos goed. Ik wens je een zoemloze zomer…

IMG_9622
vlnr: tea-tree olie, homemade lavendelolie, en insectenolie

IMG_9623

 

Geef een antwoord