Maak zelf een superfijne wasgel van #Aleppozeep

img_7319

Vandaag gaan we aan de slag met Aleppozeep. Wat dat is? Het is zeep (ook wel bekend als #olijfzeep of #laurierzeep, want dat zijn de bestanddelen) die al meer dan 1000 jaar wordt gemaakt, o.a. in de stad Aleppo. De zeep wordt medicinaal gebruikt om de huid te zuiveren en te verzorgen. Hij staat erom bekend de huid zacht en veerkrachtig te houden. Er zijn ook veel mensen die er blij hun haar mee wassen. Voor mij werkt dit niet (zie mijn eerdere blog ‘je haar schoon met poeder en zuur’) maar voor jou is het zeker het proberen waard. Aleppozeep is geschikt voor alle huidtypes en is speciaal aanbevolen bij klachten van de hoofdhuid zoals een beschadigde huid bij eczeem, berg, roos, psoriasis, e.d. Het is ook ideaal voor het scheren van je gezicht of van je benen, oksels, benen, borst enz. De zeep wordt goed schuimig, en werkt anti-septisch, waardoor je huidinfecties op milde wijze kunt voorkomen of genezen. Het voorkomt rode bultjes na het scheren, desinfecteert beschadigde huid. De geur; je houdt ervan of niet. Een soort aards, aarde achtig. Moeilijk te omschrijven vind ik. Heb ik aandelen in Aleppo zeep? Eeeh nee. Gebruik ik het? Ja 🙂 Althans, ik gebruik het als wasgel.

Hoe door ‘omdenken’ zeep in wasgel veranderde 

Want in eerste instantie ging ik Aleppozeep gebruiken omdat ik me graag wilde wassen met iets waar minder verpakking omheen zit #targetlesswaste. En ik vond Aleppozeep met alleen een papieren bandje. So far, so good. Ik vond de zeep ook goed werken, ik hakte steeds een stukje van het grote blok en daar deed ik een aantal dagen mee. Er was een nadeel; als er veel water bij de zeep komt doordat hij in de douche staat, lost hij op en onstaan er een soort slijmerige zeepdraden (klinkt lekker, ja. Wast ook niet lekker, trouwens). En dat gebeurde steeds. Ik gebruikte de vloeibaar geworden variant van de zeep wel, maar het werd een beetje een zooitje en uiteindelijk verbruikte ik daardoor veel meer zeep dan nodig. Toen mijn fles douchegel leeg was wilde ik de fles graag hergebruiken #recycling. Hierbij ontstond een soort Buurman-en-buurman-erlebnis. Tuurlijk! Zeep in fles! Tadaaa.

Aleppo wasgel: hoe maak je het

Een voordeel van de zeep in een fles is dat het nog veel zuiniger in gebruik is. Daardoor doe je denk ik vele weken met een fles bij normaal gebruik. En je maakt de gel gemakkelijk. Getting started:

  1. Koop een blok aleppozeep (bijvoorbeeld bij de Tuinen, Jacob Hooij, Natuurwinkel, etc)
  2. Snijd of rasp een aantal stukjes van de zeep. Aan de buitenkant is de zeep olijf (he!) groen. Aan de binnenkant is de zeep frisgroen, een soort levend. Als de zeep indroogt verdwijnt die lichtgroene kleur overigens.
  3. Doe de stukjes in een kom en overgiet dit met heet water.
  4. Je kunt de stukjes een nacht laten staan en er dan de staafmixer doorheen halen. Als je liever meteen zeep wilt kan je de staafmixer ook al na een half uurtje door het mengsel halen, de bonkjes moeten dan nog wel vermalen worden dus houd de kom goed vast en pas op je ogen/ je omgeving 😉
  5. Laat de zeep afkoelen in de kom. Dit vind ik wel belangrijk, want als de warme zeep laat afkoelen in de plastic fles weet je niet wat het plastic gaat doen qua ‘afgeven’ en is je zeep straks misschien als nog niet puur.
  6. Via een trechter giet je de zeep in de fles. En gebruiken maar!

Wasgel zonder chemische toevoegingen? Natuurlijk maak je die lekker zelf.

 Aleppozeep schaven Aleppozeep met water FullSizeRender

4 Comments

Geef een antwoord