How about a little #cleanup?

Vanochtend tijdens het ontbijt, las ik in de #volkskrantmagazine een artikel over de Clean-up guy, die een paar jaar geleden het plan heeft bedacht om met een soort heel groot net al het plastic uit de zee te vissen. Ondertussen werkt hij met een heel team van deskundigen om deze droom te realiseren, hopelijk al binnen een paar jaar. Of het lukt; ze doen er enorm hun best voor. En daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben en hoop uit halen.

Wij hebben het geluk te wonen in een fijne, groene omgeving in #Rotterdam. #Zwerfafval en natuur gaan helaas niet goed samen. En dat is ook te zien aan het groen om ons heen. Kijk je globaal, dan zie je groen, planten, heesters, bomen. Kijk je scherp; dan zie je afval onder, tussen en achter bijna elke boom, in elk perkje, op de kleine grasveldjes, in de sloot. Van alles: flesjes, blikjes, bouwafval, plastic, papier, dopjes…Ik word er treurig van en ook boos. Meestal passeer ik het zwerfafval als ik op de fiets zit en dan denk ik: ‘de volgende keer haal ik het weg!’ Laatst deed ik dat in de grote speeltuin waar de kinderen altijd spelen. In twintig minuten vier tasjes vol.

En vandaag, tijdens deze rare ‘derde kerstdag’, had ik geen excuses meer. Ik had tijd en een extra drive door het artikel over de zee clean up. What about a #neighbourhoodcleanup!

Ik heb geen heel groot zeenet. Wel twee #afvalknijpers. De een kocht ik bij de Blokker (te vinden bij de hulpmiddelen voor ouderen ;), de ander bij de kringloopwinkel. Naast die knijpers heb ik ook nog precies vijf dagen om wat extra’s te doen aan mijn doel voor 2015, (en ook 2016 schat ik in 😉 en dat is minder afval produceren voor mezelf en voor anderen.  Mijn zoon van zeven is ook met dit doel bezig en had wel zin in een partijtje afvalknijpen. Dan maar andermans afval 😉  Ik presenteer: The cleanup team!

The clean up team

The clean up team

We hebben samen zo’n half uur geknijperd en ik denk dat we zo’n 60% van het afval op 200m2 weg hebben kunnen halen. Weinig he? Kan je nagaan hoeveel er ligt… We hadden verschillende gebruikte plastic zakken mee om het afval in te doen. Belangrijk vind ik het om de activiteit, zeker met een jong kind, gezellig en ’te doen’ te maken. Eerst wilden we het afval nog gescheiden in verschillende tassen doen, maar dat bleek niet haalbaar; veel afval in de struiken en in de sloot is vies, versnipperd en is daarmee #restafval geworden. Niets aan te doen. Beter een stuk piepschuim in de afvalcontainer dan in de sloot.

 

Het resultaat van 30 minuten afval prikken op 200 m2.

Het resultaat van 30 minuten afval prikken op 200 m2. Een volle container.

Hoe hebben we veilig afval geraapt?

  • We gebruikten de knijpers,
  • We rapen niets met onze handen van de grond. Krijgen we iets met de knijper niet opgetild, omdat het te groot is of vastzit in de grond, dan laten we het liggen
  • Het afval in de knijper gaat in de tassen
  • We zitten niet met onze handen aan ons gezicht
  • We legen de afvaltassen regelmatig in de afvalbak bij ons huis
  • We dragen laarzen
  • We hebben thuis alsnog heeel goed onze handen gewassen
  • We zijn wel afval tegen gekomen, maar geen ‘enge’ dingen. Geen naalden ofzo
  • We blijven bij elkaar in de buurt en we kijken goed uit voor auto’s en het water

Wat is leuk en zinnig aan (desnoods een kwartiertje) afvalknijperen?

  • De trotsheid van mijn zoon: mama, we doen echt iets voor het milieu he!
  • Het gevoel bezig te zijn met iets wat in mijn hoofd zit: ik wil het, ik denk erover en dan doe ik het. Het heeft denk ik te maken met het gevoel wat ik beschreef in mijn eerdere blog: ‘van leren doen naar durven doen.’
  • De gezellige landerigheid van iets buiten doen met kaplaarzen en natuur, die onder je handen schoner (iets minder vies) wordt.
  • En het allerbelangrijkste en ook meest heftig! Onze leefomgeving is echt vies, ook met een goede reinigingsdienst en ook terwijl we in een buurt wonen waar het zwerfafval in ons groene wijkje peanuts is in vergelijking met een hoop andere verstedelijkte wijken. Ik heb flesjes opgeprikt, blikjes geknijperd, piepschuim opgevist die al bijna helemaal vergaan, verroest, versnipperd waren. Die liggen er al jaren! Het oprapen van een stuk afval is een paar seconden werk.

Bij elkaar hebben we samen een hele vuilniscontainer gevuld in een half uur rapen. Mijn zoon en ik hebben afgesproken dat we volgende week weer samen gaan. Een nieuw target voor 2016 dus ?

Afval rapen in je omgeving dat doe je (in ieder geval) lekker zelf, liever nog met anderen 🙂 Doe je mee!

1 Comment

Geef een antwoord