Een irrigatiesysteem voor je #moestuinplantjes? Dat maak je lekker zelf

Het is lente en mijn nagels worden niet meer schoon. Wat word ik toch blij van bezig zijn met plantjes, aarde, lekker aanrotzooien in het zonnetje in de tuin en de kas. We hebben al genoten van de eerste sla en radijs, van allerlei soorten ‘onkruidsalade’ en pesto. En op zolder groeien de eerste tomatenplanten naar het licht. Tomaten en andere exoten hebben veel water nodig en moeten in een warme omgeving staan. Ik merk dat de aarde in de potjes snel uitdroogt en dat is onhandig, want zonder water gaan de plantjes dood en ik ben er niet altijd om ze te verzorgenMet behulp een gebruikt plastic pet-flesje maak je in een paar minuten een irrigatiesysteem, doe je mee?

Je hebt nodig: een zaailing, een beetje water, een flesje, aarde en een eindje katoenen draad of wol.

  1. Knip het flesje halverwege door met een schaar. Draai de dop van het flesje. Doppen kunnen in de plasticbak of je kunt zo sparen voor de blindengeleidenhondenopleiding van #KNGF.
  2. Vul de onderste helft van het flesje met een beetje water, hang hier de draad in.
  3. Plaats de bovenste helft van de fles met de dop opening naar onder, op het water reservoir.
  4. Trek het natte draad een eind in je ‘plantpot’ en bedek het met aarde.
  5. Maak een kuiltje voor je zaailing en plaats deze voorzichtig in de plantpot. Eventueel kan je de wortels nat maken, dan hecht de zaailing eerder aan de aarde.
  6. Bedek de wortels met aarde, zelf heb ik een stukje draad boven de aarde uit laten steken zodat de aarde vochtiger blijft.
  7. Plaats een kaartje in de pot zodat je weet wat er in zit.
  8. Klaar is je irrigatiesysteem. Zo nu en dan even bijvullen met water.

Ter overdenking: enerzijds vind ik het hergebruik van petflessen voor andere doeleinden super! Het voorkomt een fles in de plasticbak en zorgt voor een leuk nieuw product. Anderzijds vind ik het hergebruik van petflessen lastig omdat je het plastic bloot gaat stellen aan een vorm van warmte, namelijk zonlicht, dit terwijl bekend is dat plastic dan mogelijk ongewenste stoffen afgaat geven. Toch wordt overal in de kwekerijen gebruik gemaakt van Pet-plastic en ook ik gebruik t nu alsnog. Wat vinden jullie? 

1 Comment

  1. Patricia

    Hoi Suzanne,
    Ik snap je helemaal met de pet fles en ongewenste stoffen die vrij kunnen komen. En omdat het in kwekerijen massaal wordt gebruikt wil dat nog niet zeggen dat het wel goed is. Zou je dit ook in terra potjes kunnen doen met een glazen of aardewerk schaaltje eronder? Dat wordt zoeken naar wat past 😀
    Maar ik denk dat als ik dit in huis heb ik het ook zo zou hergebruiken.

    Ik heb net je blog ontdekt dus ik heb nog genoeg te lezen. Leuk!

    Groetjes,
    Patricia

Geef een reactie