Weg met die vlek!

Vandaag laat ik je zien hoe je zelf op een gemakkelijke en natuurlijke manier hardnekkige vetvlekken van een glad oppervlak zoals glas verwijdert. De situatie ‘vlek’ was sinds een paar weken zichtbaar op het raam in de kamer van mijn zoon. Een paar weken… Betekent dit dat ik de vlek niet eerder opmerkte? Nee. Dat ik m niet eerder schoonmaakte? Nee, ook niet. Het betekende dat ik al van alles had geprobeerd en dat de vlek niet verwijderbaar leek. Het ging namelijk om ingedroogde zonnebloem massage-olie (binnenkort het recept, de lavendel moet nog even beter bloeien :). Mijn zoon vindt de geur van de massage olie heel lekker, en soms wil hij dan zijn kamer extra fijn laten ruiken en pikt hij het flesje, om de olie vervolgens rijkelijk te sprenkelen op muur, tapijt en raam, zijn favoriete boeken… (need I say more…)

Ingedroogde olie laat zich heel moeilijk verwijderen blijkt. Zelfs de hardcore chemische schoonmaakmiddelen die ik nog in kleine hoeveelheid in huis had hielpen niet. De doorzichtige olie pareltjes bleven gewoon zitten. De ovenkrabber hielp een klein beetje, maar zorgde ervoor dat de olie uitgesmeerd werd in kleine draadjes… Misschien is er een badkamerreiniger die deze klus gemakkelijk klaart, dat zou best kunnen. Liever probeer ik de vlek weg te krijgen op een manier die natuurlijk en mileuvriendelijk is. Diezelfde zoon  leeft namelijk in deze kamer en al het chemische schoonmaakmiddel is niet weg als wij het door de gootsteen spoelen of in de kliko kieperen; het verhuist gewoon naar een andere plek.

De oplossing blijkt, zoals vaak, heel simpel. De vlek is te verwijderen met een combinatie van twee basis ingrediënten uit het vorige blog en is ook hetzelfde recept wat voegen op een natuurlijke manier stralend schoon krijgt: een combinatie van natuurazijn met een schepje bakingsoda.

Hoe ga je te werk: 

 1. Maak het raam een beetje vochtig met een lapje en wat water.
 2. Leg een theedoek of lap op het kozijn zodat de verf van je raam niet wordt aangetast

IMG_8178IMG_8180

 

3.Plak een dun laagje bakingsoda (theelepel) grofweg op het raam. Spuit hier voorzichtig wat azijn op (zie ook het recept #schone voegen).

4.Laat even intrekken, bijvoorbeeld 20 seconden

5. neem het raam ‘boenend’ af met bijvoorbeeld een microvezeldoek of theedoek. Iets wat een beetje grip geeft.

6. Eventueel geef je het glas twee keer deze behandeling totdat al het vuil weg is.

De bakingsoda geeft mogelijk een witte waas op je raam. Deze poets je gemakkelijk weg met een doek, eventueel met wat extra azijn. Belangrijk!: gebruik deze truc niet op natuurstenen en cementen oppervlakten. Het zuur brandt namelijk in het steen en geeft lelijke kringen. En dan ben je nog verder van huis..;)

In de weer met vlekken die zelfs niet wijken voor chemisch schoonmaakmiddel? Dat doe je lekker zelf.

2 Comments

 1. ingrid

  Hoi,
  Heb je dit ooit geprobeerd op mat glas?
  Onze binnendeuren zijn gemaakt met mat glas en er zitten steeds meer vlekken op -ik denk vette handjes-vlekken (dan kunnen we het op de kinderen steken 😉 ) Ik krijg het alleszins niet weg met gewone zeepproducten…
  grt Ingrid

Geef een antwoord