maak zelf #groene-pesto #fromscratch

De meesten van ons kennen pesto wel. Het is dat spul wat je over de pasta kunt doen, of over een broodje met bijvoorbeeld mozzarella, over je pizza, etc. In mijn studententijd kocht ik varianten die je een paar jaar goed kunt houden. Pesto was toen net ‘in’ en zo kritisch als nu was ik nog niet ūüėȬ†Persoonlijk vind ik de lang houdbaar variant nu naar mos smaken… er lijkt iets vreemds met de basilicum te gebeuren waardoor deze zijn oorspronkelijke smaak kwijtraakt.¬†Laatst kocht ik een ‘verse’ variant bij de supermarkt als onderdeel van een picknick, en hoewel de smaak beter was, weet ik het voor mezelf nu zeker; pesto uit een potje of bakje heeft voor mij weinig te maken met de verse pesto die ik zelf sinds een paar jaar in een kwartiertje op tafel zet. Ik ben benieuwd hoe jullie daar over denken.¬†Met een vakantie vol feestdagen en, hopelijk, bakken zon, deel ik mijn gemakkelijke recept graag met jullie. Een bijkomend voordeel van zelf pesto maken is dat je dit met een ietsje extra inspanning, kunt maken zonder restafval. #afvalvrij. Ik laat je zien hoe.

Voor pesto heb je een aantal basis-ingredienten nodig:

 • iets groens; Dat kan zijn basilicum, maar ook bijvoorbeeld rucola, mosterdkers (zoals op de foto), wat radijsblad of andere pittige sla. Ook koriander is een optie. Als je dicht bij de italiaanse basis wilt blijven en nog niet teveel wilt experimenteren, neem je een bosje basilicum. Basilicum, mosterdkers en rucola is afvalvrij uit de tuin of van je balkon (makkelijk te kweken in potten).
 • Iets ‘pit/nootachtigs’. De basis kan zijn pijnboompitten, maar ook bijvoorbeeld hazelnoten of walnoten, zonnebloempitten…pijnboompitten kan je vaak #afvalvrij halen bij de turkse winkel of op de markt (wel zelf je doosje of potje meenemen)
 • Een ‘kaasachtige’. Dat kan zijn pandano¬†(een harde kaas), maar ook geitenkaas, schapenkaas (voor degenen met #lactose-allergie), belegen kaas; wat je maar hebt.
  rucola (voor) en mosterdkers (achter)
  rucola (voor) en mosterdkers (achter)

  Heb je restjes kaas over? Prima te gebruiken.

 • Een ‘olie’, zoals¬†olijfolie extra vergine¬†(eerste persing), dit is om de saus smeu√Įg te maken.
 • Een teentje¬†knoflook voor de liefhebbers. Niet doen als je dag daarop nog een intensief gesprek wilt voeren met iemand die niet hetzelfde at als jij ūüėČ
 • eventueel een beetje¬†zout.¬†

Experimenteer met hoeveelheden; maak gerust wat meer want deze pesto kun je invriezen (bijvoorbeeld in ijsblokjesbakje) en hij komt net zo lekker weer uit de vriezer. In de variant met mosterdkers en rucola zit twee ons groenten.

Trek gekregen? Spice up your life!

 1. Haal je ‘groen’ uit de tuin, pot, of bakje. Was de takjes en blaadjes. Sla gebruik je helemaal, van basilicum de blaadjes (eventueel ook steeltjes).
 2. Rooster de pijnboompitten (of andere pitten) in een pan, op een laag vuurtje. Ze verbranden snel; eerst lijkt het of er niets gebeurt, dan krijg je misschien de nijging om even iets anders te gaan doen. Niet doen, want grote kans dat je dan te laat bent en ze zwart zijn (en heel erg gaan stinken ;). Steeds even roeren in de pan zodat ze gelijkmatig bruin kleuren. Dit duurt ongeveer een minuut of vier. Haal de pan van de gaspit zodat de pitten niet verder bruinen. Even een paar keer schudden.
 3. Snijd je kaas in stukjes
 4. Doe de ingredienten van stap 1 t/m 3 bij elkaar in een kom.
 5. Voeg ongeveer drie eetlepels olie toe en eventueel je teentje knoflook.
 6. Pak staafmixer (of doe alles in de blender) en pureer; eerst grof (niet meteen te fijn, want dan kan je niet meer terug…). Als het pureren moeilijk gaat kun je een klein beetje olie toevoegen of je kaas wat kleiner snijden.
 7. Proef… te flauw? een heel klein beetje zout (er zit al veel zout in van de kaas) of wat extra kaas. Te knoflokig? Probeer of je nog aan iets ‘groens’ kunt komen om toe te voegen. Te droog? Voeg olie toe.

Je zult merken dat de pesto behoorlijk sterk van smaak is, je hebt dus weinig nodig. Een eetlepel of twee in combinatie met pasta, een tomatensalade met olijven en gegrilde paprika, een lekker #broodje (er staan een paar lekkere op de blog en goed glas rode wijn kan dienen als een volwaardige zo-blij-dat-het-vakantie-is-maaltijd.

Groeten van Suzanne

pesto van mosterdkers, rucola en basilicum
pesto van mosterdkers, rucola en basilicum
munt-basilicum
munt-basilicum
een half knoflookteentje is genoeg
een half knoflookteentje is genoeg
rucola (voor) en mosterdkers (achter)
rucola 
mosterdkers
mosterdkers

1 Comment

Geef een antwoord