Appelmarathon

In mijn zoektocht naar boodschappen doen met zo min mogelijk verpakkingen en afval, vallen veel vraagstukken voor mij op zijn plaats: gezond(er) eten met producten van het seizoen? Producten met minder of geen verpakking, zijn vaak pure producten, zonder toevoegingen. Twee vliegen in een klap dus*.

Ik haal verpakkingsloze producten het laatste half jaar steeds vaker bij de boer of van het land, zodat ik ze zelf uit mag zoeken en ook zelf tassen mee kan nemen om mijn aankopen in te doen. En ja, ik woon in Rotterdam, niet op het platteland. Boeren met appelbomen zijn vaak maar een paar kilometer van je huis verwijderd ;). Dat een appel van een appelboom komt weet ik al sinds ik een kleuter ben. Dat mijn appels ook ‘rechtstreeks’ van een appelboom komen (en niet uit een plastic zak of van een piepschuimen schaaltje) is voor mij relatief nieuw en vind ik zeer cool. Het voelt als een cadeautje: ik ruim thuis al mijn boodschappen in en niets of nauwelijks iets qua verpakking hoeft de vuilnisbak in. Als je dan ook nog via vrienden en kennissen aan partijtjes #nowaste fruit kan komen: nou jongens, laat het feest dan maar beginnen. Ik presenteer: de appelmarathon!

Via een lieve vriendin, kwam ik aan een grote zak appels. Echt heeel veel. Van die kleine rode appeltjes. Als je een hapje neemt uit de schil is het vruchtvlees eronder ook nog steeds een beetje roze, zo intens van kleur zijn ze. Op het moment dat ik dit blog schrijf, zijn er nog zo’n twintig over. Even kijkend naar de inhoud van de krat (zie foto onder, we zijn dan ongeveer halverwege) kun je bedenken dat deze appels zijn omgezet in ‘foodforthefamily’.

zak met appels

Klopt als een bus, de opbrengst van dit krat appels is geweest:

 • 2 appeltaarten, 1 appelcake (op)
 • 4 liter appelsap (gesteriliseerd), 2 liter is op
 • 15 potjes #appelmoes, 5 zijn er op, 5 zijn er weggegeven
 • 8 rotte appels als voedsel voor de vogels in onze tuin
 • zo’n 40 appels zijn er verdwenen in (kinder)magen
 • 3 kilo schillen en klokhuizen worden op dit moment omgezet in vruchtbare #compost zodat de moestuin volgende lente weer uit zijn voegen kan groeien

Wat ik ook zo leuk vind van zo’n grote hoeveelheid fruit; het wordt een gezinsding, niet een appelflauwte, maar een appelflow. Iedereen helpt, de kinderen, mijn schoonmoeder (appeltaartenbakster pur sang) iedereen heeft een taak, eet (ongelofelijk veel) appels, het is appeldag. Hoera 🙂

En dan… na een uurtje of wat.. ben ik ze helemaal zat!! Nu moet het maar klaar zijn met die appels… Dit voor de mensen die denken: ‘goh, dat zou ik toch wel zat worden…’, nou, ik dus ook :), maar ja.. dan hoeft er ‘nog maar’ een paar kilo, dus even doorzetten.

En elke keer als ik even naar de kelder loop en een potje appelmoes voor bij het avondeten of het ontbijt pak, denk ik aan dat enorme krat appels, wat nu nog maar een klein emmertje is. Tja appeltjes.. jullie zijn soldaat gemaakt, en helpen ons extra blij en gezond de winter door.

Een recept voor hele snelle, appelmoes zonder #suiker (ong. 15 minuten)

 • Neem een pannetje. Doe daarin een klein bodempje water.
 • Schil en snijd je appels. Zoete appeltjes, bijvoorbeeld elstar of goudreinet zijn lekker. Heb je een peertje over? Gooi er gerust bij. Beurse appeltjes zijn ook geschikt. Snijd ruim om de beurse plekken heen.
 • Voeg eventueel kaneel toe
 • Zet je pannetje op laag vuur (kleinste pit van je gasfornuis)
 • Doe een deksel op de pan
 • Na een aantal minuten gaat het water koken. Roer dan in de appels zodat de appels die bovenop liggen, onderop komen
 • Na nog een aantal minuten (afhankelijk van hoe groot de stukjes appel zijn) vallen de appels uit elkaar
 • Nogmaals doorroeren en af laten koelen
 • Eventueel kan je de laatste minuten wat rozijnen toevoegen en even mee laten koken.
 • De appelmoes is ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast in een afgesloten bakje.
 • wil je de appelmoes langer bewaren? Giet deze dan kokendheet in zeer schone potjes met (dito schone) ijzeren deksel of in een weckpot. Dit kan zonder dat je suiker hebt toegevoegd (ik eet het al jaren en ben een levend bewijs ;). Ongeveer drie maanden houdbaar. Als je de langer bewaarde appelmoes open maakt altijd goed kijken hoe deze eruit ziet: een vuil potje geeft mogelijk schimmel, weggooien dan! en ruiken; ruik je appel? Neem een klein hapje en als dat goed proeft een grote hap. (Lekker he? Deel gerust wat uit aan je omgeving). Ruik je gist of grond ook nadat je geroerd hebt? Misschien zijn je appels gaan gisten. Dan zou ik ze niet eten .

Ook met een kilotje appels ‘maak je appelmoes natuurlijk lekker zelf’.

IMG_6334 IMG_6336 appelsap maken

* Meer lezen over verpakkingsvrij boodschappen doen? Ik kan jullie het boek: ‘Leven zonder afval’ van Emily Jane Lowe, zeker aanbevelen.

 

1 Comment

Geef een antwoord