5 tips die je het gevoel geven dat je luxe leeft terwijl je minder nodig hebt

Gisteren was ik ons aanrecht aan het opruimen en schoonmaken. Ik had de spullen die op het aanrecht staan even op tafel gezet. De halve tafel stond vol. Met een druipend doekje in mijn hand keek ik achter me op tafel en ik realiseerde me; ‘wat een fijne mooie spullen’. Ik had ze niet mooi neergezet want ik was aan het opruimen, maar omdat alle spullen ooit met zorg waren uitgekozen of al mooi waren van zichzelf (in dit geval groenten en fruit) voelden ze toch niet als rommel op dat moment. Ik realiseerde me dat ik – en de leden van ons gezin- eigenlijk juist vaak probeer om dat soort klein blij luxe gevoel op te zoeken. Ik deel graag 5 tips met je om inzicht te geven in hoe ik dat doe. Misschien heb jij er ook iets aan 🙂

 1. Ik zorg dat ik in de basis minder heb zodat ik dat wat er wel is extra zie.
  Ik weet niet of ik mezelf minimalist zou noemen. Ondertussen vind ik dat een bijna beladen term. Ik kan mn spullen niet op tien handen tellen en van sommige echt luxe zaken zoals onze camper en ons goeie koffie apparaat doen we geen afstand als dat niet hoeft. Anderzijds kijk ik wel kritisch naar wat we in huis halen en wat daar weer uit gaat. Ik koop geen boeken, geen nieuwe kleren behalve ondergoed en sokken. We dragen/gebruiken spullen op tot de gaten erin vallen of de scherven met lijm aan elkaar hangen en ik geef in de basis denk ik weinig écht om materiële zaken dus ik geef ze ook vaak weg als ik zie dat een ander ze beter kan gebruiken.
 2. Ik heb een aantal routines ingebouwd in mijn huishouden  die me het gevoel geven dat ik luxe leef. Deze routines heb ik aangeleerd met Flylady. Hoewel de routines onderhoud vragen om routines te blijven helpen ze me erg om luxe te ervaren. Zo vouw ik sinds een klein jaar mijn pyjama – van ik weet niet eens hoe oud, dus de luxe zit niet in de pyjama zelf- op onder mijn kussen in plaats van deze in een prop eronder te mikken. Aan het eind van de dag ben ik steeds een beetje extra blij: ‘OMG iemand heeft mijn pyjama opgevouwen!’ Of ‘hoe is het mogelijk, de wc is schoon!’  Het leuke van routines is dat ze bijna vanzelf gaan waardoor ik me minder ‘ploeterend slachtoffer’ voel ;). We proberen ook de kinderen routines aan te leren die hun dat gevoel geven. Soms is dat vermoeiend, veel en extra, maar ondertussen zijn ze mede daardoor ook al heel zelfstandig en genieten ze van hun mogelijkheden. 
 3. Ik hou van het gevoel zelf te kunnen kiezen en vrijheid te ervaren, dat geeft mij een luxe gevoel. Om aan dit gevoel tegemoet te komen heb ik een aantal zaken in huis die niet veel kosten maar ons wel veel mogelijkheden geven. Ik denk dat die zaken voor iedereen persoonlijk zijn. Voor mij is het meel boter suiker (om te bakken), zeep, zout en azijn (om zelf te maken), ruimte in huis (om die potten gemberbier neer te zetten die ik in een opwelling maak), een opgeladen telefoon (ongeveer 5 jaar oud) om foto’s te kunnen maken en tijd om te kunnen kiezen.
  Je zou kunnen zeggen dat fysieke ruimte in huis wel veel kost en strikt genomen is dat waar omdat de grootte van je huis richting geef aan hoeveel ruimte je hebt, maar je kunt ruimte ook creëren door alleen datgene neer te zetten wat je echt nodig hebt en de rest weg te geven, niet te kopen of minder vaak te kopen.
  Andere zaken waar ik blij van word zijn de tuin met hommels :), en spullen van goeie kwaliteit zoals een houten snijplank, een tafel die niet wiebelt als je er aan gaat zitten en over het algemeen spullen die niet instorten als je ze gebruikt. Concreet betekent dit dat ik zelden meer bij ‘kiloknaller’ winkels koop en vaker tweede of derdehands via MP. 
 4. Ik maak ‘schilderijtjes’ van datgene wat mooi is van zichzelf en geef dat schilderij een podium. Ik voel me super luxe als ik voedsel om me heen heb wat me mogelijkheden geeft om te eten of te transformeren tot iets anders.
  Als ik dat voedsel netjes en met aandacht uitstal en onderhoudt voelt het schoon, fris en vrij. Een schoongemaakte fruitschaal met uien, knoflook, tomaat en citroen voelt fijner dan diezelfde fruitschaal met dezelfde groente maar dan met een ondefinieerbare substantie van een groenig aangelopen ui, twee plukjes lego en een 5 cent stuk (?).
 5. Ik zet voor mezelf zo vaak mogelijk een vergrootglas op het alledaagse. Dat lukt niet altijd maar vaak wel. Ik ben nog steeds wekelijks blij met mijn Apple notebook die nu bijna 11 jaar oud is en goed functioneert, ik word blij van een oude pindakaaspot met vrolijk gele deksel waar mijn theezakjes inzitten. Ik bewonder sokken die na vijf jaar nog steeds gatloos hun werk doen.En jij? Waar word jij blij van, wat voelt voor jou als luxe? Ik nodig je uit om het te delen in de comments hieronder.

  Meer lezen over zelf maken en klein geluk op de vierkante meter? Volg de bijbehorende FB pagina of vind je weg hier op de blog.

1 Comment

 1. Wil

  Mooi geschreven.
  Inderdaad kun je jezelf een gevoel van luxe geven door met aandacht te genieten van je eigen spullen en dat hoeven zeker geen nieuwe spullen te zijn, juist wat met zorg is uitgekozen zal meer waardevol zijn en blijven. Waar ik altijd erg blij van word is het maken van mijn eigen wasmiddel wat ik al jaren doe, soms met heerlijke marseillezeep = luxe en soms met frisse sunlightzeep. Als er dan weer een voorraad gemaakt is voel ik me rijk 😊!
  En als je tevreden kunt zijn dan ben je al rijk.

Geef een antwoord