yoghurt zonder zuivel? Die maak je lekker zelf

Al een paar dagen liggen op mijn aanrecht de ingrediënten voor mijn volgende experiment klaar: #kokosyoghurt. En vanochtend kwam ik er aan toe om (in wel vijf hele minuten 😉  die ingrediënten bij elkaar te mikken. Nu is het wachten op het resultaat.

Waarom zou je kokosyoghurt willen maken of eten? Nou, eerlijk gezegd wist ik tot voor kort niet dat het bestond. Ik kwam het tegen in de natuurwinkel. Mijn zoon heeft terugkerend eczeem en het helpt hem erg om bepaalde voedingsstoffen zoals melkeiwit, soja, noten en chocola niet te eten. Hij is dol op yoghurt. En in de afgelopen jaren heeft hij geiten- en schapenyoghurt leren eten en waarderen. Wat ik knap vind.

Maar goed, met de geitenyoghurt (en kaas) had hij een tijdje zo enthousiast doorgegeten dat ook de lactose, die veel in geitenproducten zit, een soort overkill in zijn lichaam opleverde. Dus ook tijdelijk maar even geen lactose…buh. Dan blijft schapenyoghurt over. En die is relatief duur, op veel plaatsen niet te koop, en zit in kleine bakjes, dus zo op. Naast de schapenyoghurt stond in de natuurwinkel ook kokosyoghurt. Ook aan de prijs, maar wel iets wat we nog niet geprobeerd hadden en wat met een beetje geluk een aanvulling zou kunnen zijn op de schapenyoghurt. Thuisgekomen vindt mijn zoon de yoghurt absoluut heerlijk, en ik ook.

Wat zit er in volgens de verpakking:

 • kokosmelk
 • probiotica culturen (zoals in Yakult of Activia)
 • maniok (dat is tapiocameel)

probioticacapsules

Wow, dat is een overzichtelijke lijst van ingrediënten! De kokosyoghurt zit in een fijn plastic bakje, met kartonnen omhulsel, dus de moeite waar om te proberen of ik het zelf kan maken in grotere hoeveelheid (en jij ook 🙂

Het recept:

 1. Neem de kokosmelk, doe deze in een kom. Je hebt kokosmelk nodig waar ook een een deel vet in zit, dat stevige dus, want die stevigheid heb je nodig voor de yoghurt.
 2. Neem twee probiotica capsules (te koop bij de drogist). Open de capsules en leeg de inhoud, een wit poeder, in je kom. Probiotoca zijn goede bacteriën, ze komen voor in je darmen en helpen mee om je weerstand goed te houden. In het geval van de yoghurt zorgen ze ook voor het ‘aanzuren’. De capsules zitten met meerdere in een potje. Dus als de yoghurt bevalt kun je meerdere porties maken met de inhoud van een potje.
 3. Om de yoghurt dikker te krijgen heb ik ook een klein schepje maizena toegevoegd, de maniok kon ik niet vinden. Benieuwd hoe het uitpakt.
 4. Roer alle ingrediënten goed door elkaar, bijvoorbeeld met een staafmixer. Zodat het vloeibare deel van kokos zich vermengt met het vet.
 5. Doe het mengsel in een pot of potjes. Ik heb een yoghurtmaker. Dat is een soort warme bak die een constante temperatuur aanhoudt. Je plaatst de potjes erin en haalt ze er na een paar uur weer uit. Een yoghurtmaker is opzich niet nodig. Je kunt de pot ook in de oven zetten en het lampje van de oven aandoen (dat is genoeg, hij hoeft niet aan) om yoghurt te maken.
 6. Bij normale yoghurt die ik maak is vijf uur in de yoghurtmaker of de oven genoeg, misschien is nu een paar uur langer nodig. Dat gaan we zien.
 7. De yoghurt verder oplaten stijven en koud laten worden in de koelkast.
 8. Smikkelen

Laat je het weten als je meer wilt weten of als je het ook gaat maken, altijd spannend nieuwe dingen proberen 🙂 Veel plezier!

IMG_6768

update: 23 december

Vandaag heb ik tapiocameel gevonden. Te koop bij de Surinaamse toko. We hebben thuis twee potjes van de yoghurt uit het recept hierboven op. Mijn zoon een en ik een ;). De smaak was heel goed, maar de textuur nog te dun. Maizena helpt dus niet voldoende. Ik heb grote verwachtingen van het meel 🙂 Mocht je al yoghurt hebben gemaakt en m te dun vinden. Hij is heel lekker samen met een geprakte banaan als ijsje. To be continued! #tapiocameel #lerenenontdekken

tapiocameel

 

1 Comment

Geef een antwoord