Handige #handverzorging voor de #winter? Die maak je lekker zelf

 • En ja hoor, daar istie… de eerste koude week van 2018. Wintergevoel 🙂
  Bij winter hoort bij mij ook ook autoramen krabben, fietsen met vernikkelende vingers omdat ik mijn handschoenen vergeten ben en hooitonnen en hooinetten vullen voor mijn vier verzorgpaarden. Weliswaar met werkhandschoenen aan, maar toch steenkoud en een behoorlijke aanslag op je huid. Mijn handjes  kunnen daarom wel wat extra verzorging gebruiken.En daarom ben ik opzoek gegaan naar een bijna #verpakkingsloos, lang houdbaar, natuurlijk handen inwrijfmiddeltje. Ik kwam uit bij cacaoboter zeepjes.

  waarom zou je cacaoboter gebruiken?
  Nou, het is heerlijk voor je huid, zuinig in gebruik en natuurlijk.

 • Daarnaast is het Faire-trade en verantwoord geteeld te koop.
 • Cacaoboter kan je groot inkopen en is bruikbaar voor van alles (ook lekkere bonbons, maar dat is een andere blogpost).
 • Geen lege plastic tubes wanneer je handzalf op is
 • Geen conserveringsmiddelen, parabenen en microplastics.
 • De zeepjes zijn klein, je neemt ze dus zo mee in je tas.

Heb jij cacaoboter in huis en wil je ook van die lekkere zeepjes maken? In een kwartier ben je klaar. Let’s go!

 1. Je hebt cacaoboter nodig. Te koop bij de grote supermarkten, bij de Tuinen, of via internet. Als ik je een advies mag geven; ga niet voor de goedkoopste variant. Met cacaoboter doe je heel lang en het blijft lang goed. Voor de zeepjes vér voorbij de houdbaarheidsdatum dus niet weggooien maar opmaken. Kies voor een merk wat eerlijk en zo ecologisch mogelijk handelt. Ik gebruik bijvoorbeeld Natural Heroes (ik heb geen belangen om deze naam te noemen. Ik krijg daar niks voor of zo 😉
 2. Doe zoveel als je wilt gebruiken in een schaaltje (glas of roestvrijstaal) en zet dit op de hete verwarming, de brandende openhaard, of even in de oven. Maak zoveel mogelijk gebruik van opgewekte warmte die al aanwezig is #lessenergy.
 3. Pak ondertussen een ijsblokjes houder voor kleine blokjes.
 4. Roer de cacaoboter om tot deze helemaal vloeibaar is er geen klontjes meer inzitten.
 5. Roer nog een laatste keer zodat vloeibare en vaste bestanddelen goed vermengd raken bij het opstijven. Voeg eventueel wat druppels vitamine E olie toe. Niet teveel. Je wilt stevige blokjes die pas uitsmeren als je ze met je handen verwarmt.
 6. Zet je ijsblokjeshouder op een krant of theedoek zodat je geen vlekken krijgt.
 7. Giet met hulp van een trechtertje de olie in de ijsblokjesvorm tot ongeveer tweederde.
 8. Zet de ijsblokjeshouder op een koude plaats. Dat is met dit weer niet zo moeilijk. Ik gebruikte de vloer van onze serre. Laat de vormpjes opstijven.
 9. Druk de vormpjes voorzichtig uit.
 10. Als je pot cacaoboter leeg is gebruik deze dan voor andere doeleinden, zoals jam maken, spulletjes bewaren etc. of deponeer deze in de glasbak #recycling, #upcycling.

De zeepjes zijn niet alleen bruikbaar voor je handen maar ook heel goed voor je lippen (doei plastic lippenbalsem, ik heb je niet meer nodig!) en voor schrale plekjes op heel je lichaam eigenlijk.


Veel plezier met je handverzorgingszeepjes 🙂
Vond je dit bericht leuk en wil je nog veel meer lezen over alles wat je zelf kunt maken, met bewustzijn voor omgeving en milieu?
Volg of like de gelijknamige FB pagina en mis niks!

*Een ding wil ik nog benoemen voor de zekerheid: als je allergisch reageert op bestanddelen die in chocola zitten zou ik voorzichtig zijn met het gebruik van cacaoboter. Bij twijfel niet doen.

2 Comments

Geef een antwoord