Zoet je weekend in? Maak een lekker #briochebrood zonder #zuivel

Vandaag deel ik graag het recept voor een mooi en lekker zoetig #gistbrood met je. Ik maakte het een paar weken geleden met Pasen. Je kunt het maken in een spiraalvorm (als je geen zin hebt om te vlechten) of, zoals ik gedaan heb, in een vlecht. Het brood heeft een subtiele, rijke smaak, zoals die van een brioche, maar het is gemaakt zonder melk of boter. Hiermee is het geschikt voor mensen met een #lactosevrij of #koemelkeiwitvrij dieet. Het brood is gemaakt met gist en dat betekent dat het prachtig rijst en licht en luchtig wordt. Je kunt het brood eten met zoet beleg zoals jam en marmelade, maar ook met bijvoorbeeld zalm.

Waarom zou je zelf een brood willen bakken? Tja waarom, zeker als de winkel er vol mee ligt en de bakker om de hoek is ;).

  • Je leert iets, namelijk brood bereiden en bakken. Iets basaals, een ambacht wat al vele jaren oud is. Een goed brood maken heeft iets bijna magisch, vind ik dan…
  • Het maakt je minder afhankelijk van winkels, als je de basis- ingrediënten in huis hebt en houdt kun je altijd vers brood bakken, waarbij je steeds meer leert, varieert en ontdekt.
  • Doordat je niet naar de winkel hoeft ben je misschien meteen minder geld kwijt aan impulsboodschappen. Lekker brood is belonend, het voelt luxe en hoeft toch niet veel te kosten.
  • Broodbakken is mindful; het zorgt dat je meer bezig bent met nu en minder met wat je nog moet doen/gaat doen. Het is in die zin dan ook een leuke ‘markering’ van je weekend of vrije woensdagmiddag.
  • Het is een goeie activiteit om samen te doen met kinderen; doordat ze betrokken worden bij het eten leren ze meer smaken, texturen, geuren herkennen. Vaak zijn ze trots op wat ze gemaakt hebben en nemen daarmee ook sneller een hap van brood (bruin! pitten! 😉 wat ze anders niet zouden eten.

Trek gekregen? Let’s go! Lees eerst het recept helemaal door. De hoeveelheden zijn voor een gemiddeld groot brood.

deeg voor vlechtbroodIMG_7888

deeg voor vlechtbrood

  1. In een kom meng je  250 gram tarwebloem, een theelepeltje zout, en een theelepel suiker. Zet deze kom even opzij.
  2. In een grotere kom meng je 6 gram verse gist (dat gebruikte ik, dat is zo’n ‘bonkje’, niet het poeder) of 3 gram gedroogde gist. Hierbij voeg je lauw water toe; 80 ml. Dit roer je door elkaar zodat de gist oplost.
  3. In een klein schaaltje klop je een losse (zonder het wit) eierdooier, samen met een heel ei (dus het wit en het geel). Dit doe je bij het watergistmengsel.
  4. Het schaaltje uit stap 1. voeg je nu bij de kom uit stap 2. Roer dit goed door elkaar. Voeg nu 1 flinke eetlepel olie toe aan het mengsel (ik gebruikte zelfgemaakte #rozenolie, #zonnebloemolie kan ook prima) en roer nogmaals.
  5. Dek de kom af met een vochtige theedoek of met folie en laat tien minuten staan.
  6. Kneed het deeg een aantal maal (bijvoorbeeld drie keer met een tussenpoos van steeds tien minuten. Rek het deeg op door er eerst een ‘worm’ van te draaien, hieraan aan te trekken, de uiteinden weer bijelkaar te brengen en de bal opnieuw op te rollen. Hierdoor zul je zien dat het deeg steeds elastischer wordt. Dek opnieuw de kom af en laat het deeg nu een uur rijzen op een lekker warme plaats. Niet op de verwarming dan droogt het uit.
  7. Je zult zien dat het deeg snel groeit. Als het ongeveer dubbel zo groot is duw je met je vuist wat lucht uit het deeg. Rol het deeg nu voorzichtig uit met je handen op een werkblad waar je wat bloem op hebt gestrooid.
  8. Maak van het deeg opnieuw een ‘worm’ en verdeel deze in vier slierten. De slierten komen aan het einde bij elkaar zoals op de foto. Maak nu voorzichtig een vlecht; begin met de buitenste sliert en vouw deze over, onder en over de volgende drie slierten. Begin weer met de volgende buitenste sliert, net zo lang totdat je het een broodvlecht hebt. Vouw het uiteindje onder het brood. Leg het deeg op een met bloem bestoven bakplaat. Met een kwastje (of je vingers) kun je brood met nog wat eigeel insmeren en besprenkelen met sesamzaad of maanzaad. Laat het brood nog een half uur rijzen.

voorbeeld van broodvlechtengevlochten brood

Verwarm de oven ondertussen voor op 240 graden. Zet bij het verwarmen een glazen bak onderin je oven, hier ga je straks water in doen zodat je brood een lekker krokant korstje krijgt.

Schuif het brood in de hete oven. Meteen daarna vul je een kopje water (mag lauw) en dit giet je in de al warm geworden glazen bak. Er ontstaat stoom. Doe de deur van de oven meteen dicht. Verlaag de temperatuur nu naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer 20 minuten goudbruin. Het moet hol klinken als je met je knokkel op de onderkant tikt. Als dat nog niet het geval is, bak je nog iets langer. Af laten koelen op een rooster (tenminste tot lauw, als je het eerder eet maak je de mooie structuur kapot ;).

Extra lekker zelf je ontbijt of lunch uitbreiden? Maak dan ook de #jam zonder suiker of de #granola uit de eerdere blogs, gewoon op te zoeken via het ‘vergrootglas’ rechtsboven.

Geef een reactie