Van theedoek naar broodzak? Die maak je lekker zelf!

Vandaag laat ik je zien hoe je van een (oude) theedoek een fijne grote zak voor brood, groenten of fruit kunt maken. Theedoeken, daar hebben we er thuis een hele hoop van, en jullie waarschijnlijk ook. Wij gebruiken ze voor van alles; uiteraard om af te drogen, maar ook als slab voor knoeiende kinderen, gemorste bekers drinken, om rijzend brood af te dekken, het aanrecht schoon te maken, etc. Ze hebben voor een groot deel de afwasdoekjes verdreven. Een schone gebruikte theedoek kan ook dienen als grondstof voor een leuk #upcycling projectje; namelijk een grote zak waar je je boodschappen in kwijt kunt en ook meteen in kan bewaren.

Ik gebruik de zakken nu zo’n half jaar en heb daarmee geen zakjes meer nodig om brood in te doen. Voor de bakker is het een automatisme om overal papier of plastic om te doen, logisch, maar niet nodig. Het brood kan met zak en al meteen in de diepvries en komt er prima weer uit. Je groenten in zo’n zak in de koelkast bewaren zorgt ervoor dat ze langer (althans langer dan in een plastic zak) goed blijven. Zelf leg ik de groenten in zak trouwens vaak niet meer in de koelkast maar op onze keldervloer. Die is in de winter zo koud dat je tenen onderkoeld raken als je er langer dan een minuut op staat 😉

Zin gekregen in zo’n gezellige zak? Ik laat je zien hoe. Hiervoor heb ik even een andere theedoek gepakt, de roodgeblokte zit immers al aan elkaar vast. Let’s go!

theedoek omvormen tot broodzaktheedoek omvormen tot broodzak

  1. je neemt een theedoek en slaat 1 punt naar het midden
  2. je laat de twee andere punten volgen, alsof je een envelop maakt
  3. met de hand of de naaimachine naai je de naden waar de enveloppunten bij elkaar komen aan elkaar vast. Het gaat dus om twee naden. Het vastnaaien gaat het handigst als je de naden eerst even met wat spelden aan elkaar vastmaakt.
  4. Je hebt nu een zak waar een kant nog open hangt (zie voorbeeld met de broodjes). Aan de uiterste punt van de overhangende flap bevestig je een drukkertje (knoopje, klittenbandje, net wat je in huis hebt.

broodzakbroodzak met drukkerbroodzak met drukker

5. Sla de punt met het drukkertje (knoopje, klittenband) zover mogelijk naar de overkant van de zak, in het laatste plaatje zal je zien dat de punt dan ergens halverwege de naad uitkomt. Misschien heb jij een ander formaat theedoek en landt jouw ‘drukkerpunt’ ergens anders. Dat geeft niks. Doel is dat de zak goed dicht kan. Bevestig het andere deel van de drukker, het klittenband of een gaatje als knoopsgat.

6. zoals je kunt zien heb ik aan mijn broodzak nog twee touwtjes (van een veter) bevestigd. Dit maakt dat je de zak kleiner kunt maken of bij elkaar kunt binden, zo wordt je pakket handzamer.

Ter indicatie; in deze zak zitten 10 surinaamse puntjes. Flink wat dus. En de bakker schuift ze zonder probleem (en zonder verpakking 😉 in de zak. Vind je het leuk om een foto van jouw gelukte (of minder gelukte) broodzak op de FB pagina te plaatsen? Zeker doen!

Geef een antwoord