verzorgd de lente in met madeliefjes zalf

vandaag laat ik je zien hoe je in een paar stappen zelf zalf van madeliefjes maakt die je huid soepel en zacht houdt en die kloofjes en ruwe plekjes doet verminderen. Voor degenen die houden van tuinieren (zoals ik) is de lente een uitdagend seizoen waarbij veel werk wordt verricht met misschien niet altijd de tuinhandschoenen aan. Mijn nagelriemen waren in ieder geval toe aan wat verwennerij en misschien die van jou ook wel!

Eerder maakte ik al zalf van smalle weegbree die goed helpt tegen muggenbeten. Het maken van zalf is niet erg moeilijk. Net als weegbree groeien ook madeliefjes vast wel bij jou in de buurt. Madeliefjes bevatten zowel vitamine A en C naast een aantal essentiële oliën en hebben een antibacteriële werking. Er zijn wat mij betreft wel een paar opletpuntjes:

– madeliefjes zijn (een van) de eerste nectarbloemen waar insecten op af komen. Deze hebben de bloemen nodig om energie op te doen. Wil je madeliefjes plukken wees je hier dan ajb van bewust en pluk een handjevol blaadjes en bloemen en niet meer. En álleen als er meer dan genoeg bloemen staan, dus niet de laatste paar uit een veld. Klinkt overdreven? Dat is het niet, een paar jaar geleden waren bijvoorbeeld de meeste vlierbloesemschermen uit ons park geplukt omdat vlierbloesem maken in was. Geen bloesem, is geen bessen een half jaar later, dus minder voedsel voor de vogels. Alles wat we doen heeft impact op onze omgeving.
– Als je plukt, pluk dan op een schone plek, dus niet in een berm, langs de snelweg of op een uitlaatstrook.
– en, dit is voor iedereen persoonlijk en voelt misschien confronterend maar ik noem het toch; ga bij jezelf na, wil ik dit product maken als een stap naar meer bewust bezig zijn met mijn verzorging en footprint? Wil ik minder afval gebruiken? Denk daar als je wilt over na; wil je bijvoorbeeld dit product blijven gebruiken maar heb je nog 10 andere handencremes in de kast staan? Die zijn over een jaar over de datum en dan gooi je ze weg. Compleet met plastic waar de wereld al mee bedekt is.
Misschien maak je er nú iemand anders blij mee, geef ze weg of doe ze cadeau. Ook voor het gebruik van madeliefjeszalf ga je grondstoffen gebruiken. Verspil de grondstoffen uit je al eerder aangeschafte producten zo min mogelijk 🙂

Oké, en dan nu de zalf (voor twee kleine potjes)lees het recept even door, dan weet je wat je nodig hebt:

  1. Pluk een flinke handvol madeliefjes. Was ze zorgvuldig en voorzichtig, maak ze droog door ze droog te deppen of in een vergiet te leggen.
  2. Hak ze fijn met een scherp mes. Zet ondertussen een pannetje water op, zet daarop een schaaltje. Het schaaltje mag het water niet raken. Verwarm het water tegen de kook, maar laat het niet koken. Dit noem je ‘au bain marie’. Doe de bloemen en blaadjes in het schaaltje en bedek de bloemen en blaadjes met olie, zodat ze onder staan. De olie kan zijn jojobalolie, amandelolie, zonnebloemolie, avocado olie, olijfolie etc.
  3. Roer de bloemen en blaadjes goed onder en roer sowieso elke twintig minuten/half uur even om. Laat het water niet hard koken maar wel goed heet worden. Voor een periode van zo’n twee uur. Als je denkt; wow, wat een gas gebruik (dat dacht ik 😉 het werk goed om het vuur uit te zetten en je schaaltje en pan in een theedoek te wikkelen. Het water koelt dan maar heel langzaam af. Doel is dat de essentiele stoffen uit de madeliefjes in olie trekken.
  4. Schenk de olie met de madeliefjes door een zeefje of doek in een ander pannetje. De bloemen en blaadjes blijven achter in de zeef of doek. Duw, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel de massa nog meer fijn, knijp de bloemen zo als het ware uit. Voeg nu in kleine stukjes een klein dobbelsteentje bijenwas toe, dit laat de zalf stollen. Wil je liever geen bijenwas gebruiken, dan denk ik dat kokosolie ook kan werken, gebruik dan een echt het formaat van een flinke dobbelsteen anders denk ik dat het onvoldoende stolt.
  5. Schenk de olie met de gesmolten bijenwas of kokosolie in twee kleine schone glazen potjes. Nieuw of gebruikt. Je zult merken dat na een kwartier (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) de olie gaat stollen, dit zie je het eerst aan de kleur, die wordt lichter. Roer dan een paar druppels essentiële olie door het mengsel. Ik heb nu bijvoorbeeld pepermunt gebruikt, heel lekker 🙂 citroen of lavendel is vast ook fijn. Als je huid essentiële olie niet prettig vindt, laat het dan gerust weg.
  6. afgedekt is de zalf een jaar houdbaar. Je kunt me gebruiken voor eczeem, schrale plekken, droge huid, etc.

Geef een reactie