Schoon en goedkoop je was doen met klimop

Vandaag laat ik jullie meelezen met mijn klimop wasexperiment, ik heb namelijk mijn was gedaan met klimop. Als je die grote groene klimop bladeren zo ziet komt schone was niet meteen bij je op misschien, maar ik had gelezen over mensen die altijd klimop gebruiken voor het doen van hun wasgoed en dat wilde ik ook proberen. In klimop zit namelijk, net als in wasnoten en in paardenkastanjevruchten, de zogenaamde saponine, ofwel zeepstof.

Nu hebben wij een grote klimop in de voortuin en zo rond het najaar zoemen daar als deze in bloei staat, echt vele honderden bijen en vlinders, zweefvliegen en hommels omheen. Klimop heeft voor mij dan ook twee associaties; woekerend waardoor onze groenbakken altijd veel te vlug vol zitten, en waardevol voor de insecten. Gewapend met een schaar en een glazen pot ben ik wat bladeren af gaan knippen. Hoe ging ik te werk?

Op internet had ik gelezen dat sommige mensen klimop plukken en het in hun blender vermalen met water. Hier koos ik niet voor. We hebben onze nieuwe staafmixer recent al gemold met het maken van caviakoekjes van hooi, dus hands off de blender. Daarnaast is klimop net als veel donkergroene planten in principe giftig, mijn wasgoed wilde ik er nog wel mee doen maar mn soep in dezelfde blender gooien als die klimop, neuh…

Dus wat ik deed is dat ik een een groot groen blad, nog aan de struik, drie knippen gaf, het potje eronder hield en dan de steel van de struik knipte. Ik heb zo’n twaalf donkergroene (meer zeepstof) bladeren geknipt, en daarna de schaar schoongemaakt.

Ik heb een normaal bevuilde was genomen, in een wasnetje drie bladeren gedaan en bij de was in de trommel gestopt en mijn gewone 30 graden programma gekozen. Daarnaast heb ik verdunde azijn in het wasverzachterbakje gedaan om mijn wasmachine schoner te houden.

Het resultaat: de was vind ik, dat mag gezegd, echt heel schoon. Aangezien ik al gewend was aan wassen met Marseillezeep en zelfgemaakt waspoeder was ik al gewend aan nagenoeg geurloze was, maar eerlijk gezegd vind ik de met klimop gewassen was wel héel geurloos, een volgende keer ga ik denk ik een druppel etherische olie of zo toevoegen.

Conclusie: ik ga het zeker nog een keer proberen, met zoveel klimop om me heen is het wel heel makkelijk om een paar bladeren van de struik te ritsen. Ik ben wel voorzichtig met de klimop, maar soda in marseillezeep of waspoeder is ook niet om te eten. Leuk experiment in ieder geval 😀 Gaan jullie het ook proberen? Ik lees het graag.

2 Comments

  1. Dina

    Ja, dit doe ik dus ook sinds een paar weken. Goed voor het milieu en lekker goedkoop (gratis bedoel ik). Na de was gooi ik de stukjes klimop als mulch over mijn groentebedden. Wel oppassen dat je niet teveel plukt. Klimop bloeit immers in het najaar en veel insecten en vogels hebben er profijt van.

Geef een antwoord