Maak zachte caramel van gecondenseerde melk

Vandaag laat ik je zien hoe je op een verbazend gemakkelijke manier zachte caramel, ook wel dulce de leche, kan maken. Het enige wat je nodig hebt zijn een of een paar blikjes gecondenseerde melk, een pan met water, een waakzaam oog en een gasfornuis of kookplaat.

Dulce de leche is heerlijk romige basiscaramel die je kunt verwerken tot caramelblokjes en vulling voor taart of koekjes. Ook is het heerlijk op pannekoeken, wafels of ijs.

Zo maak je het:
1. Zet een pan gevuld met water op het (gas)fornuis
2. Doe 1, maar liefst meer (want dat is zuiniger qua energiegebruik als je weet dat je vaker caramel wilt maken) blikjes in de pan. Zorg dat de blikjes goed (!) minimaal een aantal centimeter, onder water staan.
3. Breng het water aan de kook met een deksel op de pan. Zet het gas laag. Zet de kookwekker op 3 uur.
4. Kook de blikjes 3 uur op laag vuur met de deksel op de pan. Het is heel belangrijk dat ze steeds onder water staan zodat de druk op het blikje even groot blijft. Een blikje wat niet helemaal onder water staat kan knallen met alle kledderige gevolgen van dien.
5. Vis de blikjes met een tang uit het warme water na 3 uur of laat ze helemaal afkoelen en neem ze daarna uit het afgekoelde water.
6. Blikjes kan je, zolang je ze dicht houdt, heel lang bewaren, zeker een half jaar. Eenmaal open raad ik je aan de nog niet gebruikte inhoud van een blikje in een plastic, of glazen bakje te bewaren. In de koelkast is het zeker twee weken houdbaar.

Heerlijk herfstig smaakje, geniet er van!


Geef een antwoord