Maak tomatenchutney met de laatste groene tomaten

Vandaag maakte ik tomatenchutney met de laatste groene tomaten uit de kas. Nog nooit eerder had ik zoveel tomaten deze zomer en ik heb dus ook heel wat tomaten over.
Eerder gooide ik onrijpe tomaten wel eens op de composthoop (beginnersfoutje ;). Het jaar daarop stond ik dan sipjes naar de letterlijk duizend tomatenplantjes te kijken die uit de grond kwamen. Dus dat is niet de slimste optie.

Wat kan je doen met onrijpe tomaten? Je kunt ze door laten rijpen door ze in een afgedekte schaal te leggen met een appel erbij. Dus lukt vrij goed.
https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/leren-en-ontdekken/laat-zelf-je-laatste-groene-tomaten-rijpen/

Een andere optie is om ze te verwerken in tomatenchutney, heerlijk bij vlees (als je dat eet), patat en op je brood met bijvoorbeeld kaas.

Hoe maak je de chutney? Je hebt voor twee of drie jampotjes nodig:
een kilo groene tomaten, twee geschilde appels in stukjes, twee uien, twee tenen gehakte knoflook.En verder
Twee koppen appelazijn, een kleine eetlepel zout. En inmaakkruiden, bijvoorbeeld dille, mosterdzaad, venkelzaad, gedroogde chilipeper, alles waar je blij van wordt 🙂

Zo ga je te werk:

Snijd de appels (zonder schil) en uien grof. Verwijder bij de appels ook de klokhuizen. Doe deze met de tomaten in een pan. Voeg 200 ml appelazijn toe en een beetje water. Doe de inmaakkruiden in een doekje en vouw dicht met een touwtje, of gebruik een thee ei of theefilter, en doe de kruiden hiermee in de pan. Laat het geheel een uur sudderen op een zeer laag pitje met een deksel op de pan.

was ondertussen een aantal jampotten met deksel zeer goed af met heet water en schoonmaakmiddel. Kook ze vervolgens uit in je oven of in een pannetje water, zo steriliseer je ze.Verwarm in een andere pan een mengsel van (voor deze hoeveelheid) 300 gram suiker met nog eens 200 ml azijn. Roer tot de suiker is opgelost. Giet dit bij de pan met chutney en laat het opnieuw anderhalf uur koken tot alles ingedikt is.

Giet de chutney heet in de eveneens hete/warme potten en draai de heel schone deksel er stevig op. Een weckpot gebruiken kan natuurlijk ook! Meer lezen over goed en veilig wecken? Check dan mijn artikel over jam: https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/recyclen/snel-zelf-jam-maken-zonder-toegevoegde-suiker/

Vind je deze artikelen leuk? Like de bijbehorende FB pagina en mis niks 🙂

Geef een antwoord