Maak je was lekker schoon met zelfgemaakt waspoeder

Vandaag deel ik graag een recept voor zelfgemaakt waspoeder met je. De eerste 500 gram heb ik in de afgelopen weken gebruikt, nu ik zojuist een tweede hoeveelheid heb gemaakt vind ik het spul duidelijk goed genoeg werken om er een blog over te schrijven.

Het was nog best even zoeken naar een basisrecept op internet. Ondertussen is er veel te vinden over vloeibaar wasmiddel, waspoeder lijkt wat achter te blijven.

Voordelen en nadelen ten opzichte van zelf vloeibaar wasmiddel maken: Het maken ervan vind ik tegelijkertijd meer en minder werk dan het maken van het vloeibare wasmiddel wat ik al jaren gebruik; minder werk is dat het waspoeder niet hoeft te rusten om de zeep te laten oplossen, er hoeft minder zeep geraspt te worden en je kunt het waspoeder meteen gebruiken. Daarnaast vind ik het zuinig in gebruik, was wordt goed schoon, ruikt lekker en hoeveelheid is precies af te meten. Iets meer werk is dat je gewoon meer ingrediënten samen moet voegen.

ik denk dat het maken van eigen waspoeder niet per se goedkoper is dan waspoeder kopen, het is wel leuk om te doen, je hebt zicht op de ingrediënten en wat ik echt leuk vind is dat je als je meer producten zelf maakt, je alle ingrediënten vaak al in huis hebt (en dan is het misschien wél goedkoper aangezien je bulkverpakkingen kunt aanschaffen) ; in tien minuten maak je zo een flinke hoeveelheid waspoeder.

Aan de slag! Lees je mee?
Benodigdheden:
– 300 gram kristalsoda, geen andere schoonmaaksoda! anders gaat het enorm klonteren
– 150 gram bakingsoda (die je kunt eten)
– 50 gram zout (kleurbehoud)
– 50 gram geraspte Marseille zeep (liefst van olijfolie ivm palmolie ellende)

Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een schaal, afwegen lukt goed met een keukenweegschaal of behoud de verhoudingen door kopjes van het product te nemen (1 kopje zout is 6 kopjes kristalsoda, 3 kopjes bakingsoda,Alles goed roeren. Overgieten, luchtdicht afsluiten.

Ik gebruik een maatdopje (nog van de babymelkpoeder van zeven jaar geleden :D) per wasbeurt, in een wasbolletje.

Naspoelen kan je eventueel met natuurazijn in het wasverzachterbakje voor een heerlijk zachte was.

Veel plezier!


Geef een antwoord