Lekker fris je huis door met homemade allesreiniger

De laatste week van de zomervakantie tikt af hier in Rotterdam, we hebben het fijn gehad, veel leuke dingen gedaan. Volgende week begint iedereen weer met school en werk. Lekker als er dan in huis weer wat zaken op orde zijn. Tussendoor ben ik dan ook steeds even bezig geweest met wat home-made huishoudelijke zaken zoals wasmiddel en allesreiniger voor de keuken en de badkamer. Zo makkelijk. Zuinig in gebruik, super goedkoop en ecologisch. Ik deel het recept en de reden waarom ik voor deze allesreinigers kies, opnieuw graag even met jullie:

De geur van wilde limoenen. Of van jasmijn, eucalyptus, rozenhaag. Je kunt het zo gek niet bedenken, Allesreinigers heb je in alle geuren. Vaak met een ‘natuuruitstraling’ in de naam. Zodat je het gevoel hebt dat je extra fris aan het schoonmaken bent. Vroeger vond ik allesreinigers echt tof. Ik heb in mijn studententijd een aantal keer een nieuw (huur)huis betrokken en een van de eerste dingen die ik dan deed wanneer ik de sleutel had, was naar de winkel gaan en een flink aantal ‘lekkere flessen’ kopen. Even een goed nieuw laagje op het gebruikte huis. Vooral Eucalyptus was favoriet. Maar na een tijdje merkte ik dat mijn keel dichtsloeg van de geur. Zo’n rasperig gevoel, later kreeg ik dat ook van lentebloesem en klaproos. Mmm natuurlijk was allesreiniger dus niet. Toen we kinderen kregen, ging ik mede gek gemaakt door de commercie, uiteraard op de hygiene tik. Ook ik wilde dat de kinderen rustig over een ‘bacilvrij’ gemaakte snijplank konden aaien met hun handjes, terwijl ik de kip in de pan bakte.  Gelukkig hebben we een kat, veel modder en aarde buiten, en beperkte de spray zich alleen tot het aanrecht en de tafel. De kinderen kunnen zich verheugen in een redelijke weerstand en volgens mij komt dat niet door de reiniger… Maar goed, vele liters antibacteriële spray van een bepaald merk gingen over en op tafel.

In tegenstelling tot wat de naam doet denken, kun je met allesreiniger eigenlijk maar weinig reinigen; je kunt er geen ramen mee doen, geen pannen mee omspoelen, vanwege de geur vaak geen snijplank mee wassen. Het aanrecht en de vloer, dat lukt. Voor alle andere schoonmaakklusjes in huis had ik andere flessen. Afwasmiddel, hygienische doekjes, leervet, handzeep, wasmiddel, ovenreiniger, badkamerontvetter. Een hele krat vol.

In januari 2015 begon ik met mijn #lesswastetarget, en hoewel ik eigenlijk nog enthousiast aan de gang was met de antiseptische spray waren de lege plastic flessen voor mij een trigger om te kijken of er niets anders te verzinnen was op het reinigingsverhaal. En (uiteraard 😉 dat blijkt er te zijn. En net als bij het wasmiddel (op deze site ook een blog over #wasmiddel maken)  bestaat de basis uit een klein aantal (relatief) pure producten. In ieder geval vele malen puurder dan de ingrediënten in een gemiddelde fles ‘ikhebeenbloemengeur’. Sommige van de ingrediënten die de basis vormen voor de allesreiniger, zoals vloeibare groene zeep, zitten helaas nog steeds in een fles (die gaat dan in de plasticbak #recycling). Met deze fles doe je dan wel vele malen langer; in het geval van de allesreiniger nu zo’n drie jaar.

Ik schat in dat je voor zo’n 0,50 cent drie liter allesreiniger maakt. Zin is schoon? Hier is het recept:

  • 1 1/2  liter gekookt, afgekoeld water
  • 2 eetlepels vloeibare groene zeep (bijvoorbeeld van Driekhoek). (Wij hebben een betonnen aanrecht, dat knapt op van groene zeep. Het haalt eventuele vlekken van zuur weg, 3 eetlepels gebruik ik dus ook wel eens.
  • 20 druppels tea-tree olie. Tea-tree olie werkt ontsmettend en schimmeldodend. Ik gebruik het nu een jaar zonder problemen. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze tea-tree olie te heftig vinden,  qua geur bijvoorbeeld. Dan kun je de druppels ook weglaten. Je hebt dan een allesreiniger die nog steeds goed schoonmaakt maar die iets minder ‘antiseptisch’ werkt.
  • eventueel een extra geurtje, in de vorm van etherische olie. Bijvoorbeeld sinaasappel of citroen. Naar behoefte, of 10 druppels.

En zo maak je het:

  • neem een gebruikte #nowaste lege spuitflacon en spoel deze goed om zodat er geen resten van het vorige schoonmaakmiddel inzitten.
  • Neem daarnaast een lege fles of pot (Je maakt namelijk meer allesreiniger dan dat je nu nodig hebt en vanuit de fles of pot kun je bijvullen, dan hoef je meteen niet meer naar de winkel 😉
  • Neem de fles of pot: doe daar het water in, voeg de vloeibare groene zeep toe aan het afgekoelde water
  • voeg de tea-tree olie toe aan het zeep water mengsel, en daarna eventueel de etherische olie. Schudden.
  • Neem een trechter en giet vanuit de fles of pot het mengsel in je spuitflacon.
  • Sluit de fles of pot en bewaar deze op een veilige plaats. De inhoud van de pot is vele maanden houdbaar. Hoe lang precies weet ik niet want na verloop van tijd maak ik altijd nieuwe allesreiniger.

Er zijn verschillende vormen en recepten van #diy allesreiniger. Deze variant is te gebruiken in keuken en badkamer omdat er geen licht bijtende stoffen zoals azijn of citroensap in zitten. Deze recepten (die ook prettig zijn!) zal ik een volgende keer posten. Wat ik trouwens later nog las, maar ik weet niet of dat klopt, is dat het gebruik van antiseptische zeep en reiniger eigenlijk niet goed is omdat bacterieen daardoor steeds meer resistent worden voor ontsmettingsmiddel… Ik hou me maar aan de voordelen van het #lesswaste principe, daarvan weet ik zeker dat het me wat oplevert 😉Ik gebruik de allesreiniger in de keuken, voor de vloer, in de badkamer, voor de snijplanken, etc. Soms maak ik er ook wel eens een bord of schaal mee schoon en de vingerafdrukken bij de deuren, en… en…

Belangrijk om te weten: ook een natuurlijke allesreiniger bevat producten die je niet in je ogen wilt krijgen of door wilt slikken. Ga daarom verstandig om bij het gebruik van de allesreiniger.

Vind je het leuk om een gelukte of minder gelukte foto van jouw allesreiniger op de FB pagina van ‘dat maak je lekker zelf’ te posten? Zeker doen!

 Een voorbeeld van vloeibare groene zeep (basisingredient) Te koop bij de supermarkt 

Geef een reactie