Lekker de herfst in met zelfgebakken #zuurdesembrood

Gisteren postte ik al een berichtje op de FB pagina van Dat maak je lekker zelf (@datmaakjelekkerzelf.nl) met op de foto’s een zuurdesembrood in wording. Gevolgd door een foto waarop nog maar een heel klein korstje van het brood te zien was. De rest had in korte tijd zijn opgegeten bestemming gevonden. Grappig vind ik dat altijd om bij mezelf te merken dat broodbakken voor mij echt iets van herfst en winter is. Toen er ik een paar jaar geleden echt actief mee begon en dan in de zomer geen ‘zin’ meer had snapte ik het niet zo goed van mezelf. Hoe kon iets wat ik zo leuk vond dan ineens zo onboeiend zijn? Kom op zeg!

Tot de dagen korter worden, en de regens beginnen te vallen. Dan vind ik het ineens zo fijn om de geur van het deeg te ruiken, bezig te zijn met ingrediënten mengen terwijl er een pan soep ofzo op het gas staat. In de zomer heb ik die behoefte gewoon niet. Dan maak ik liever pizza of haal ik een groot Turks brood bij de bakker omdat we zomers veel bbq-en. Prima! Gewoon tijd voor andere leuke dingen. En dan… als de zon laag staat, de bladeren gaan vallen, de tomaten nog een laatste poging doen zichzelf overeind te houden. Kabam… zin in zuurdesembrood. Ik open de koelkast en graaf mijn potje zuurdesemmengsel op. Natuurlijk is dat dan koud en nog niet zo actief, maar de smaak en geur klopt helemaal. Mijn eerste zuurdesembrood maak ik altijd met wat gist door het zuurdesemmengsel. Dan rijst het mooi (in ongeveer 1 uur door de gist op een warme plek) en de smaak is super. Als je helemaal ‘echt’ aan de gang wilt duurt het rijzen met alleen zuurdesemstarter zo’n zes uur.

De zuurdesemstarter vul ik dan bij met een schep bloem en een half kopje water. Goed roeren en een nieuw broodseizoen kan beginnen. De zuurdesemstarter die ik nu gebruik is zo’n anderhalf jaar oud, er zal niet veel meer van het origineel in te vinden zijn, maar wat leuk en bijzonder dat hij nog steeds meegaat.

Wil je meer lezen over zuurdesembrood, het maken van de starter en aan de slag met een lekker recept? Ik schreef er al verschillende blogs over. De links voeg ik hieronder bij. Met heel veel heel lekkere broodfoto’s 😀

Mocht je snel aan de slag willen; vraag eens rond in je omgeving wie van je vriendinnen/vrienden er een zuurdesemstarter heeft. Misschien kijken een paar mensen je wat vreemd aan, maar vast niet allemaal 😉 . Met een starter kan je vele maanden doen. Veel plezier! En.. mocht je zin hebben een foto van je gelukte of minder gelukte brood te posten op de pagina, helemaal leuk natuurlijk.

Blog over het maken van een zuurdesemstarter, en lekkere recepten:  

Hoe maak je een actieve #zuurdesemstarter (binnen zeven dagen)

Hoe maak je een zuurdesem brood: een goed basisrecept

 

Geef een reactie