Je kippen gezond en blij met deze natuurlijke middelen

Vandaag maakte ik een tonicum om door het water van onze kippen te doen. En ik deel dit recept graag met je, evenals wat andere trucs om je kippen gezonder, blij en levendig te houden. Zoals wij allemaal hebben de kippen een lange warme zomer achter de rug en het einde is nog niet in zicht. Op het hoogtepunt van het zomerseizoen hebben we allemaal vaak last van de insectjes om ons heen en zijn we meer vatbaar, denk aan zonnesteek, voedselvergiftiging, buikgriep en eten we vaak minder gezond dan we ons met nieuwjaar hadden voorgenomen 🙂 .
Ook kippen (en andere dieren) kunnen dan een extra steuntje in de rug gebruiken, vooral als ze in de rui zijn. Ik deel wat tips met je om ze sterker en gezonder te maken.

  1. Naast de vogelgriep is een van de meest gevreesde kippenkwalen aantasting door bloedluis (brrrr), deze kleine rode spinnetjes kruipen in het hok en op je kip en trekken deze leeg. Zielig voor kip, zielig voor jezelf, want eenmaal in het hok is deze nauwelijks weg te krijgen. Op de vogelgriep heb ik weinig invloed, op de bloedluis wel. Bloedluizen vinden de geur van citroen niet fijn. In de groothandel kan je dure poeders en druppels kopen die die citronella geur verspreiden. deze doe je door het voer en water. Een aantal jaar geleden kwam ik erachter dat citroenmelisse hetzelfde lijkt te doen en dat de kippen er gek op zijn. Citroenmelisse zaait zichzelf flink uit en eenmaal teruggeknipt loopt deze ook vele malen uit. Ik gebruik de bossen als kippenvoer (vers) en gedroogd in het nesthok. Aanrader. Overigens zijn gewone luizen op kippen niet gevaarlijk, soms alleen hinderlijk.
  2. Een ander kruid wat korte metten maakt met ongewenste beestjes is boerenworm kruid. NB! verwar de gele zonnetjes niet met Jacobskruiskruid want eenmaal gedroogd herkennen de kippen dat niet meer als giftig en zullen het mogelijk eten. Boerenwormkruid knip ik fijn en ook dat leg ik in het nest hok en ook een beetje in de bak waar hun mest in valt. Ook tabaksstelen (maar die zijn duur en niet duurzaam) helpen.
  3. En nu dat tonicum, voor anderhalve liter:
    in een pan doe je
    – 2 kopjes bijvoet
    – 1 eetlepel curcuma
    – 2 knoflook tenen (ik gebruikte de verse stengels van een ui uit de moestuin)
    – 1 kopje verse thijm

    warm dit mengsel op totdat het heel heet is maar niet kookt, houdt het even tegen de kook aan en laat het dan in een paar uur afkoelen. Voeg hier twee kopjes appelazijn aan toe. Giet het mengsel door een zeef en vergiet in een schone fles of pot.
    Voor een onderhoudsdosis: ik gebruik het 1 op 20 in het drinkwater van de kippen. dus een half kopje op 10 kopjes water. Grappig om te zien dat de kippen altijd vol smaak drinken als ik dit in het water doe.
    Als je kippen er echt sneu bijlopen: 1 kopje op 10 kopjes water gedurende 3 dagen, herhalen na een week.

    een vergelijkbaar middel (aangevuld met keukensuiker en keukenzout, wat ikzelf niet nodig vind en wat ik vervang door appelazijn wat schimmelwerend is) wordt voor een aanzienlijk bedrag verkocht in de pluimveegroothandel, doe je voordeel met dit recept:)
  4. Als kippen in de rui zijn hebben ze extra veel eiwitten en kalk nodig, krijgen ze deze niet dan duurt het langer voor ze door de rui zijn en/of leggen ze windeieren. Ook worden ze kwetsbaarder in het skelet. Dit voorkom je door regelmatig schelpen(grit) aan te bieden en/of de fijngemalen eierschalen van gekookte eieren aan hen terug te voeren.
  5. Kippen zijn van oorsprong schuwe bosdieren die zich noodgedwongen hebben gevoegd op een boerenerf en daar als ze geluk hebben als natuurlijk product gras te eten krijgen naast hun graanmix of geperste legkorrel. Toch hebben ze baat bij een meer divers dieeet zoals ze van oorsprong gewend waren. Natuurlijk kan je pitten, zaden en wormen in de dierenwinkel halen maar denk ook simpeler. Kippen zijn dol op gras, het overblijfseltje van je granencrackers, druiven-, aardbeien- frambozenbladeren, de huizen van paprika’s etc, rijst, insecten, visafval, muizen en kikkers (de laatste twee vangen ze zelf 🙃)
  6. hoe meer ruimte kippen hebben, hoe minder je last je hebt van ongedierte en onderdrukking van een van de hennen door de anderen. Een kip heeft zelf prachtige manieren gevonden om zichzelf van een aantal parasieten in de veren af te helpen; door het nemen van een zandbad. Geef kippen altijd een zo groot mogelijke leefruimte (en dan het liefst nog net wat groter).

2 Comments

  1. Karin

    Hoi, interessant die zelfgemaakte tonicum, echt leuk. Dit helpt ook als ontworming toch?
    Kun je de eieren tijdens deze 2x 3 dagen dat je ze de tonicum geeft, gewoon blijven eten?

    Dank alvast voor je reactie
    Groeten Karin

    1. admin

      Ha! Je kunt de eieren blijven eten, vwb ontworming; appelazijn werkt ook wel, net als boerenwormkruid, maar soms vervangt het een echt anti wormenmiddel niet. Dit tonicum is meer preventief versterkend

Geef een reactie