How about a #plastic-breakup in #2018?

Op 1 januari van dit nieuwe jaar had ik het geluk om met mijn gezin bij lieve vrienden in Portugal te zijn. We vierden feest, aten veel lekkers, ontmoetten nieuwe mensen en hadden een super fijne avond. Om twaalf uur, de jaarwisseling, stonden we met twee slaapdronken kinderen en een heleboel Portugezen op de pier bij het prachtige strand. We genoten van het schitterende vuurwerk, geregeld door gemeente, los vuurwerk was er niet. Wat een goed idee! Niet al dat gebruikte vuurwerk met rood papier en talloze plastic dopjes op het strand. Enkel wat kleine confetti toeters gingen nu open….

De volgende ochtend was het strand bezaaid met flessen, wegwerpbekertjes, blikjes en dus alsnog duizenden glinsterende stukjes plastic confetti. De gemeentereiniging had, samen met ons vieren en samen met steeds meer helpende strandgangers (leuk om te zien 😊) het strand in no time ontdaan van al het grove afval. De sfeer was goed, lachend sleepten we snel en gebroederlijk met enorme en zware vuilniszakken.

Wat overbleef waren de duizenden kleine plastic confettisnippers, geen beginnen aan. Toch begon ik, het zand filterend door mijn vingers, geholpen door twee portugezen en hun kindertjes. Meewarig keken we elkaar aan. Taal was overbodig. De reiniging was al op weg naar de volgende paar honderd meter strand. Met gemengde gevoelens keek ik ze na. Wat fijn dat het strand zo snel voor het oog weer schoon was. Maar wat rottig dat er nu zoveel plastic deeltjes de zee in spoelen… 1 minuut van plezier.. Dat plastic is er over tweehonderd jaar en langer nog steeds. Het werd hoog water en de zee spoelde over het strand.


Daar gaat de gemeente reiniging

Iedereen houdt van mooie vissen en ongerepte natuur en iedereen houdt van feestjes vieren. Wat zou het toch super zijn als dat zonder of met veel minder (plastic) impact kan. Mijns inziens begint dit bij de fabrikanten van al de plastic meuk, maar ook wijzelf, ieder van ons, heeft elke dag een keuze geen of veel minder plastic te gebruiken. Zouden we in 2018 een harde stem kunnen maken tegen de plastic ellende? Wat denken jullie? Laten we ons best doen, er is nog zo veel prachtigs op de wereld. Liefs en een gelukkig nieuwjaar.

Geef een antwoord