Heerlijke zonnige vlierbloesemsiroop

Vandaag laat ik je zien hoe je vlierbloesemsiroop maakt. Een heerlijk, goedkoop, lang houdbaar lentedrankje en daarnaast afvalvrij te produceren.

Met een kwartiertje plukken heb je vaak al genoeg voor een aantal flessen. Bij het plukken van vlierbloesem zijn een aantal zaken van belang:

  1. Zorg dat je zeker weet dat je vlierbloesem plukt. Zowel de bloemschermen als de bladeren moeten kloppen. (Zie foto).Verwar de bloemen niet met bijvoorbeeld die van Kornoelje of Amerikaanse Kers die er beide op lijken maar die je niet moet eten.
  2. Vlierbloesem groeit op veel plaatsen rijkelijk, maar het is een belangrijke plant voor vogels (bessen) en insecten. Pluk niet teveel, van een half tasje maak je al een paar flessen. Hebberigheid is niet nodig šŸ˜‹
  3. Pluk de schermen niet onderaan de struik en pluk zo ver mogelijk van de weg.

En zo maak je het.

1. Pluk bloemschermen die goed open zijn, zonder bladeren.

2. Kies schermen zonder insecten, laat het stuifmeel zitten, was de bloemen niet.

3. Neem een pan en doe de schermen erin. Was ze niet vooraf. Zet de schermen net onder water. Zoveel siroop ga je maken. Laat de pan als je wilt een paar uur of een nacht staan.

4. Breng de pan met inhoud naar de kook. Voeg naar smaak citroen(sap), limoen (sap), sinaasappel (sap), en suiker toe. Hoewel ik meestal met gerechten en baksels liever niet veel suiker toevoeg is het hier wel nodig. Ik heb op 8 liter nu 1 kg suiker en 3 limoenen en 2 citroenen (minder kan ook, in deze hoeveelheid proef je dan naast een duidelijke bloemensmaak ook een klein ‘zuurtje’ ). Op deze manier is de drank gewoon lekker zoet. Er zijn recepten waarin nog veel meer suiker gebruikt wordt, ik vind deze verhouding voldoende. Gebruik naar behoefte en realiseer je dat je siroop maakt die je aanlengt met water. Minder zoete siroop vraagt minder water in de toevoeging. Hoe zoeter, hoe (over het algemeen) langer houdbaar en hoe meer water je later toevoegt. Sowieso is de siroop lang houdbaar, ik heb nog potten uit 2015, dat was een jaar van uitzonderlijk grote productie. Smaken heerlijk šŸ˜Š

5. Spoel flessen met deksel heel goed af met heet water of doe ze een beurtje mee met de vaatwasser, en kook ze even in de oven zodat ze steriel zijn (140 graden, 15-20 min). Better safe than sorry :). Kook rubberringen uit in kokend water (5 min) met een scheutje azijn eventueel.

6. Giet de hete, net niet kokende vloeistof eerst door een vergiet met fijne zeef, eventueel nog door een schone doek, in een andere pan. Pers de bloem/fruitmassa goed uit.

7. Schep met een pollepel de hete flessen goed vol met hete vloeistof (kijk uit, secuur klusje, geen heel kleine kinderen aan je broekspijpen! de mijne zijn het gewend šŸ˜‰ en sluit de flessen. Laten afkoelen.

Heerlijk een scheutje siroop, water, met ijsblokjes en een partje citroen.

Geef een antwoord