Heerlijk bananenbrood voor bij een kopje thee

Vandaag laat ik je zien hoe je met slechts een paar ingrediënten een heerlijk glutenvrij (en als je wilt ook #vegan)bananenbrood maakt.

Het bakken van een bananenbrood werd accuut omdat ik een eigenlijk totaal geplette tros bananen bij mijn boodschappen had zitten. Ik had de tros in de winkel gekocht en zag toen dat er een banaan een beetje lelijk was. Ik vind het zonde om zoiets weg te gooien en had m meegenomen, eenmaal thuis zag ik dat de schil van een aantal bananen openstond. Balen, maar eigenlijk ook geen probleem: Ik heb een aantal van de bananen in stukken gebroken en in een glazen potje ingevroren in de de diepvries. Van de andere bananen maakte ik dus bananenbrood wat héel goed in de smaak viel. Een nadeel van bananenbrood vind ik dat het soms wat klef kan zijn, in dit bananenbrood is alle bloem vervangen door amandelmeel wat de substantie absoluut steviger maakt.

Zo ga je te werk:
Neem: 4 echt rijpe bananen, 100 gram grof gehakte walnoten en wat extra walnoten als versiering, 100 gram gehakte dadels zonder pit, of 4 eetlepels ahornsiroop, 200 gram amandelmeel, 3 eieren*, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder*.

*de eieren kan je voor de vegan variant vervangen door 3x een chiazaad ei; 1 eetlepel chia zaad geroerd op 3 eetlepels lauwig water.
*gewoon bakpoeder kan ook, je brood bevat dan wel gluten.

En dan:
verwarm de oven voor op 160 graden
prak de bananen grof, voeg de gehakte walnoten, de dadels of ahornsiroop en de eieren bij elkaar. Roer hier het amandelmeel en het bakpoeder goed doorheen. Ga door tot een egaal mengsel ontstaat, laat wat ‘chunks’ in de banaan zitten. Giet het geheel in een ingevette, lage bakvorm. Dan bakt je brood mooi gelijkmatig. Garneer met een aantal halve walnoten.

Bak je brood in de oven in ongeveer 45 minuten. Check na 30 minuten hoe het gaat en draai eventueel je vorm een slag als een deel van het brood al donkerder wordt terwijl een ander deel nog niet stevig is. Mogelijk, afhankelijk van je oven, heb je na de 45 minuten nog 15 minuten nodig als het geheel nog te zacht is. Hij moet sponzig voelen. Haal m dan uit de oven en laat m verder afkoelen tot hij stevig is.

Snijd in plakken en smikkel op, alleen of samen ;). Het brood is goed te bewaren in een luchtdichte doos. Zelfs invriezen is mogelijk, snijd de plakken dan alvast voor.

Geef een antwoord