Eerbiedig oogsten, hoe doe je dat?

Eerbiedig oogsten in de moestuin. Vandaag waren de raapstelen in de kas goed om er een fijne pastasaus mee te maken.
Ik oogstte een deel, precies een mandje vol, en liet de wortels staan zodat de kleine nieuwe plantjes die tussen het geknipte groen al weer omhoog piepen, een kans krijgen en ze niet gelijk met de wortels uit de grond gerukt worden en het bodemleven verstoord wordt. Naast mij vloog een bij in een sliert spinrag en kon zich niet meer bewegen, ik wikkelde dit voorzichtig van hem af. Hij leek tot rust te komen tussen de erwtenplanten en vloog toen door het raam naar buiten.
Terwijl ik heel stil in de kas op mijn hurken zat, viel mijn oog op een kikkertje in de kas wat stilletjes door het raam naar buiten leek te staren. Ik heb m opgepakt in losgelaten in de vijver. Toen ik terug naar de keuken liep voelde het alsof ik een reisje had gemaakt en vrienden had ontmoet. Blijkbaar spelen met 44 jaar mijn reizen zich vaker in het klein af.

Gisteren was ik aan de slag met de pot waarin mijn olijfboom groeit. Ik heb deze boom van mijn moeder gekregen toen mijn opa overleed. We noemen de boom de opaopa boom en hij is me dierbaar. Er was in het afgelopen jaar een mooie bos wilde leeuwenbek in de pot gaan groeien. Ze straalden alweer terwijl de boom kwijnde. Ik hoorde mezelf tegen de plant zeggen; ‘ja jongens, misschien zijn jullie gewoon wat té enthousiast, sorry, ik haal jullie weg’. mijn man, die wel wat van me gewend is, liep langs en vroeg:’tegen wie praat je?’, ik vertelde hem dat ik het tegen de plant bij de olijfboom had. Zoals je tuin groeit, groeit je verstandhouding met elkaar. Onze voedselbostuin is een oase van groei en vitaliteit aan het worden waarin duidelijke wederkerigheid tussen plant en planter, bodem en lucht is ontstaan. Het praten tegen een leeuwenbekplant alsof je hem kent voelt ondertussen niet meer als merkwaardig.

Of ik nu oogst uit de (mn) tuin of uit de natuur voor geneeskrachtige planten, ik houd me aan de volgende richtlijnen van eerbiedig oogsten. Ik deel ze graag met je.
✅neem nooit de eerste plant die je ziet, het zou de laatste kunnen zijn.
Kies voor een plek van overdaad in groei.
✅time je moment van plukken, als insecten nog grotendeels afhankelijk zijn van jouw plant, pluk hem dan niet. De insecten hebben m harder nodig. Als een plant kwijnt en moeite moet doen om te bestaan, pluk hem niet, hij is niet voor jou.
✅tien x bestuderen, een keer plukken: weet wat je plukt voordat je plukt, gebruik een schaars groeiende plant niet voor jouw determinatie doeleinden

pluk alleen wat je écht nodig hebt, koop bijvoorbeeld iets anders dan niet zodat je je impact op dat punt vermindert, en ga ook overwogen (eerbiedig) om met afval van je plant. Kan het naar de cavia, de kip, in de soep, in je wormenhotel etc. Zo gaat niets verloren.
✅werk aan je band van wederkerigheid met de natuur. Dit kan je spiritueel doen door stil te staan bij het gegeven dat de plant jouw voedt en dat dat niet de normaalste zaak van de wereld is. Je kunt je dank ook omzetten in fysiek iets terug doen door afval te rapen, zaad te verspreiden van de plant die je plukt, of van inheemse planten die passen in het landschap of anderen te vertellen over bovenstaande tips 🌱

Meer inspiratie en informatie opdoen over eerbiedig oogsten en onze band met de natuur herstellen? Ik kan je het boek ‘een vlecht van heilig gras’ van harte aanbevelen.

Geef een antwoord