5 trucs om met minder afval #vakantie te vieren

Zomervakantie, de volle zes weken hier, heerlijk 😊. Een flink gedeelte van de vakantie zijn we onderweg met onze vw camper uit ’76. Hard gaat ie niet, maar er is voor ons geen fijnere manier van kamperen. We rijden kleine stukjes, trekken van camping naar camping, zonder echt plan en doen boodschappen waar we een geschikte winkel zien. Hierdoor produceren we helaas ook wat meer restafval dan normaal. Frankrijk heeft wel overal composteerbare zakjes bij het fruit. Daar staat tegenover dat bij veel winkels de melk en het water in plastic zitten. Beuh. Met onderstaande kleine trucs vullen je vuilniszakken zich minder snel en kan je net wat duurzamer op vakantie.

1.

Neem veelgebruikte kruiden in potjes mee op vakantie. Gezellig, het ruikt lekker en je bespaart op plastic bakjes met een paar treurige, kort houdbare stengeltjes.

2.

Investeer in zaklampen op zonne energie in plaats van batterijen, zeker met jonge kinderen die ’s avonds graag lezen en plotseling overmand door slaap, vergeten de lamp uit te doen.

3

Maak gebruik van beproefde zelfmaak geneesmiddelen op vakantie en bespaar verpakking en geld. Denk aan muggenolie (zie blog), gember (misselijkheid, keelpijn), een potje probiotica (alle maag en darmklachten) etc.

4.

KraanWater in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Belgie is (in 99 pct van de gevallen) prima drinkbaar. Soms smaakt het iets anders, maar je wordt er echt niet ziek van. Wil je iets doen aan je afval? Vraag na of het water drinkbaar is. Stop met de kopen van plastic flessen onzinwater. Neem veldflessen en eventueel siroop mee. Meteen een stuk gezonder dan alle gezoete sappakken.

5.

Neem Marseillezeep mee op reis voor het wassen van je kleding en eventueel ook je lichaam en haar. Maakt super schoon en scheelt ruimte en afval.

En bovenal, no stress 😊, als je straks weer thuis bent, uitgerust en gebruind, kan je jezelf gewoon weer een strakker lesswastetarget opleggen. Geniet van je vakantie!

Geef een antwoord