5 tips voor het vervangen van producten met veel plastic (verpakkings)materiaal

Vandaag laat ik je zien hoe je simpel een aantal dagelijkse producten voor persoonlijke verzorging en schoonmaak kan vervangen door middeltjes die niet alleen goedkoper en meestal gezonder zijn, maar vaak ook veel minder verpakkingsplastic bevatten. Alleen maar voordelen dus :). Ga je voor alle vijf? Een super challenge als je jezelf wilt uitdagen plastic vrij te leven. Doe je liever rustig aan? Een mooi doel om een aantal van je verzorgings- en schoonmaak producten structureel te vervangen voor betere varianten.  Doe je mee?

  1. Vervang je plastic flessen wasmiddel uit de winkel voor eigengemaakt wasmiddel van Marseillezeep via dit recept: Wasmiddel wat heel schoon wast en wat (bijna) niks kost?  Zelfs goedkoper dan wasmiddel uit een voordeelverpakking of huismerk.  Maak je liever je wasmiddel niet zelf; waspoeder zit in een kartonnen doos van meestal deels gerecycled papier.
  2. Vervang je shampoo flessen door bijvoorbeeld een Wasbar, te koop via #Lush of bijvoorbeeld de webwinkel van Leven zonder Afval (geen aandelen ;). Wil je helemaal voor natuurlijk gaan? Was je haar met #bakingsoda (grootverpakking in kartonnen doos, te koop in bijna elke toko en in steeds meer supermarkten). Goedkoop, natuurlijk en gewoon lekker simpel. Je haar glanzend na het wassen? Probeer eens appelazijn als spoelmiddel. Dit is te koop in een glazen fles. Niet iedereen vindt deze producten prettig in het gebruik, maar je weet niet hoe dit voor jou gaat zijn als je het niet probeert. Meer lezen? via deze blogpost: Schone haren met poeder en zuur
  3. Hoeveel deodorant flessen spuit of rol jij per jaar weg? En heb je dan zicht op de ingrediënten onder je okseltjes? Tot mijn verbazing werkt deodorant op basis van kokosolie en bakingsoda heel goed. Het heeft geen deogeur, ruikt nergens naar. Da’s even wennen, totdat je merkt dat je kleren ook nergens naar ruiken en dat vond ik dan wel weer fijn! Probeer het eens uit, maak een potje met hulp van: Deodorant zonder fratsen? Maak m snel met vier simpele ingredienten!
  4. Hoeveel rietjes gebruik jij per jaar? Voor jezelf, voor de kinderen, bij een kinderfeestje, bij de snackbar. Waarschijnlijk meer dan je denkt. En dat is eigenlijk super jammer want hoewel even lekker gebruikt, gooi je het rietje meteen weg. Valt het op straat dan overleeft het vele generaties en breekt op in steeds kleinere microstukjes. In veel landen zullen plastic rietjes op termijn verboden worden, maar laten we daar niet op wachten! Gebruik papieren rietjes, investeer in rietjes van roestvrijstaal of bamboe of leer jezelf en je kids dat rietjes niet zaligmakend zijn 🙂
  5. En last but not least; het meest nutteloze plastic vind ik de doosjes, zakjes, pakjes, bakjes om koek, groenten, fruit, brood, alles aaaah! Doe je boodschappen? Neem een aantal canvas of desnoods nylon (plastic maar tenminste niet wegwerp) mee naar de winkel. Experimenteer hoe het voelt om een brood eens rechtstreeks in een schone katoenen zak te (laten) doen door de bakker, koop je appels los, zoek een winkel waar je paprika’s niet in stoplichtvorm in een zak zitten, koop losse gember, knoflook, appels…you name it. Het zal je verbazen wat dit in positieve zin met je vuilniszak te recyclen plastic doet. (op het moment slechts 10% van al het ingezamelde plastic wordt gerecycled dus voorkomen is beter). Inspiratie voor verpakkingsvrij boodschappen doen? Lees verder via: Boodschappen doen met minder afval, hoe je begint met een eerste stap.

En voor de mensen die denken ‘Maar Suzanne, doe jij dit ook allemaal elke dag?’. Nee. Al deze items pas ik niet elke dag toe in mijn leven. Twee jaar geleden deed ik dat wel. Nu doe ik het meestal. Als ik haast heb koop ik brood in een plastic zak. Die gebruik ik wel opnieuw. Als een van mijn huisgenoten een zak appels koopt in plaats van losse appels laat ik het. Vaak gebruik ik shampoobars, soms maak ik een fles gekregen shampoo op. Ik gebruik altijd zelfgemaakt wasmiddel. Gewoon omdat het veel simpeler is dan kopen. Rietjes koop ik niet, da’s makkelijk. Wat mij betreft gaat het niet om krampachtig vasthouden en niets meer mogen van jezelf, maar om bewust in te passen wat goed haalbaar is en niet bang te zijn voor het experiment van iets onbekends uitproberen. Al met al zet je dan ook veel stappen in duurzaam en bewust leven. Veel plezier!

Vond je deze blog leuk? Meld je aan bij de gelijknamige FB pagina en lees lekker verder.

2 Comments

  1. Doro

    Heel leuk om allemaal te lezen. De marseillezeep ( die ik in een keer geraspt heb en nu als geraspte kaas in een bakje zit) ligt in de juiste hoeveelheid in kokend water. Ik mag zo meteen gaan mixen 🙂

    Groetjes
    Doro

Geef een reactie