5 #duurzame schoonmaak- en verzorgingsproducten voor een leeg badkamerkastje

Vandaag laat ik je zien hoe je in een paar stappen ruimte in je badkamerkastje kunt maken door bijvoorbeeld shampoo, conditioner, badolie, schuurmiddel en allesreiniger  te vervangen voor natuurlijke producten die je allemaal zelf kunt maken.

Maar ik geniet van mijn badkamerkastje met al mijn mooie zeepjes en prachtige halflege flessen shampoo, waarom zou ik dat veranderen? Inderdaad, het kan super fijn zijn om elke dag voor een andere zeep te kiezen en je daar blij bij te voelen, niks mis mee! Ik had ook veel verschillende verzorgings- en schoonmaakproducten en genoot daar opzich van, ze stonden me in ieder geval niet tegen… Daar ben ik wat gerichter naar gaan kijken toen ik in 2015 probeerde of we met ons gezin minder afval konden gaan produceren; en pas toen werd voor mij de link echt helder dat alles wat we kopen aan verzorgings- of schoonmaakmiddel in een plastic verpakking zit en ergens onder misschien minder goede omstandigheden geproduceerd en verpakt wordt…Je kunt kiezen voor een paar goede basisproducten met een gecontroleerde herkomst, maar dat kost vaak wat meer en moet maar net binnen je budget passen; maar er zijn ook andere duurzame mogelijkheden.

Iets meer dan twee jaar geleden werd ik daarnaast, met velen van jullie aangestoken door het minimaliseervirus :). Dit in combinatie met het reclamespotje wat weer eens voorbij kwam waarbij je het silhouet van een vrouw verschillende luchtjes, deo-tjes, shampoo’s ziet gebruiken waarvan de herkomst van de ingrediënten moeilijk te herleiden is en die eigenlijk niet zo goed zijn voor je lichaam. Deze combinatie bracht mij tot radicale verandering in de badkamerkast :). Ik geniet absoluut nog van een parfummetje of make-up, maar ik heb ook gemerkt dat ik ongeveer 75% van de producten die ik heb weggedaan totaal niet mis. Ook iets voor jou? Let’s get started!

Inzoomend op de foto zie je van links naar rechts een doorzichtige spuitfles met allesreiniger (1), een rode spuitfles met badkamerreiniger op basis van verdunde schoonmaakazijn (2), een glazen fles appelazijn (3) Erachter staat een schenkkan, ernaast een boenborstel. Vervolgens twee flesjes met zelfgemaakte badolie/massage olie (4) en een busje natrium-bicarbonaat (5),

  1. De #allesreiniger is op basis van groene zeep, tea-tree olie, etherische geur olie en gekookt water. Het recept is te vinden op de blog. De verstuiver is vele malen herbruikbaar. Je kunt een nieuwe verstuiver kopen of je oude schoonmaakmiddel opmaken en de vrijgekomen verstuiver vullen. https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/recyclen/lekker-schoonmaken-met-diy-allesreiniger/
  2. De allesreiniger op basis van verdunde 1:2 schoonmaak azijn (niet te gebruiken op poreuze oppervlakken zoals een cementen aanrechtblad, weet ik uit ervaring 😉 gebruik je voor het weghalen van kalk in je badkamer.
  3. Appelazijn werkt prettig als conditioner nadat je je haar gewassen hebt met natriumbicarbonaat of tewel ‘bakingsoda’. Kan dat echt? Ja echt, kijk maar naar het recept: https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/recyclen/schone-haren-met-poeder-en-zuur/ en probeer een keer uit of het voor jou werkt.
  4. De massage-olie is gemaakt op basis van rozen en lavendel met zonnebloemolie als basis. Het recept blog ik binnenkort als de lavendel in onze tuin in volle bloei staat. Zo heerlijk om te gebruiken in bad 🙂
  5. De natrium bicarbonaat; goedkope alleskunner werkt zowel om te verzorgen, als om schoon te maken. Kijk bijvoorbeeld naar het recept voor stralend witte voegen in de badkamer: https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/recyclen/schone-voegen-in-de-badkamer-met-natuurlijke-antikalk/ of het recept voor tandpasta voor schone witte tanden: https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/recyclen/schone-tanden-met-diy-tandpasta/

Ben je enthousiast geworden en wil je ook aan de gang met leegruimen en vervangen? Doe het a.j.b. bewust; niet alle flessen schoonmaakmiddel en verzorgingsproduct in de vuilnisbak gooien, want dan is de belasting voor het milieu nog vele malen hoger. Ik heb de meeste producten, ook de halfvolle bij een ‘ruilplankje’ bij ons in de buurt neergezet en binnen een dag was alles weg. Waar ik de keuze heb om over te stappen op ‘groener’, heeft iemand anders niet eens de keuze voor het kunnen kopen van schoonmaak- of verzorgingsproducten en is maar wat blij met jouw spullen. Hoera voor de (meer) gesloten kringloop.

Er zijn natuurlijk nog meer producten die ik zelfgemaakt heb en gebruik, niet allemaal zichtbaar in dit kastje. Vond je deze blog leuk? Via FB of Bloglovin kan je je abonneren op mijn berichten.

eco badkamerproductenIMG_8555

Geef een reactie