3 manieren om duurzaam en goedkoop te wassen

Vandaag laat ik je drie manieren zien om duurzamer en goedkoper te wassen met natuurlijke ingedrienten. Natuurlijk zijn er meer, deze werken voor mij.

Als ik kijk naar de best gelezen blogs op mijn website van de afgelopen jaren, dan staan die van wasmiddel maken altijd met stip bovenaan. Waarom weet ik eigenlijk niet helemaal 😉 voor mij is wassen niet meer dan een noodzakelijk en terugkerend klusje. Een paar keer per week ga ik optimistisch het gevecht aan met Mount Washmore – onze berg vuile kleding in de kelder – heb ik weer een paar wassen verwerkt, dan is het toch echt tijd voor inspirerender zaken. Ik was maximaal op 30 graden, strijk nooit wat. Hoe is dat voor jullie?

In de afgelopen jaren heb ik voornamelijk gewassen met zelfgemaakt wasmiddel van Marseille zeep, hierover kan ik na talloze vragen van lezers het volgende zeggen; you hate it or you love it’, er lijkt geen middenweg; Op alle mensen die zeggen: ‘fantastisch, ik wil nooit meer anders’, zijn er net zoveel die zeggen: ‘deze geur vind ik echt niks, geen succes voor mij dit spul’.

www.datmaakjelekkerzelf.nl/schoonmaakmiddelen/wasmiddel/wasmiddel-wat-heel-schoon-wast-en-bijna-niks-kost/

Ik ben na verloop van tijd overgestapt op zelf waspoeder maken; voornamelijk omdat het snijden van de zeep te zwaar is voor mijn handen en ik geen zeepkrullen oid wil gaan kopen; het ging mij immers ook om minder afval gebruiken. Mijn blender waag ik niet aan de brokken zeep, die wil ik zonder schuimbekken bewaren voor soep etc. Ik kwam laatst een blok Marseillezeep tegen, eens vragen of mijn dochter van bijna tien zin heeft om het in stukjes te snijden. Ze heeft immers nu net weer ervaring met het snijden van de keiharde Halloween pompoen 😀 https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/schoonmaakmiddelen/wasmiddel/wasmiddel-wat-heel-schoon-wast-en-bijna-niks-kost/

https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/back-to-basic/maak-je-was-lekker-schoon-met-zelfgemaakt-waspoeder/

Over het waspoeder ben ik nog steeds tevreden overigens. Soms heb ik niet alle ingrediënten in huis, voor mij is het dan super simpel om even naar de zijkant van het huis te lopen en een paar klimop bladeren te plukken. Door de saponine die daar in zit wassen ook klimopbladeren prima schoon.

https://www.datmaakjelekkerzelf.nl/back-to-basic/schoon-en-goedkoop-je-was-doen-met-klimop/

Gebruik ik dan helemaal nooit meer ‘chemisch wasmiddel?’ , jawel, heel soms, wanneer ik het krijg van iemand, een proefpakketje bijvoorbeeld. Dit maak ik op (want wat heeft de wereld eraan als ik iets wat al geproduceerd is uit te zwaar principieel gedrag – naar mijn mening) wegdoe? Daarna schakel ik weer terug naar mijn eigen wasmiddel.

Dat is iets wat ik van mezelf heb mogen leren de afgelopen jaren, beter langdurig je best doen om in kleine stappen toe te bewegen naar minder en bewuster, dan fanatiek alles omgooien om vervolgens zo overweldigd te zijn door je eigen dadendrang dat je het na een paar weken weer opgeeft als zijnde onhaalbaar. Hoe zien jullie dit? Fijn zondag, geniet van de herfst 😍

Geef een reactie