Maak je eigen tafelzuur met #gefermenteerde kool

Vandaag wil ik je laten zien hoe gemakkelijk en leuk het is om in een paar eenvoudige stappen zelf zuurkool of andere gefermenteerde groenten te maken.

Zoals vaak bij mijn zoektocht naar zelfmaakproducten, was mijn eerste aanleiding niet per se het willen maken van de zuurkool zelf, maar de verpakking die erom heen zit; een plastic zak, is die nou echt nodig? Soms ontkom je er helaas niet aan om voedsel in plastic te kopen, maar waar ik kan probeer ik het te vermijden en vaak lukt dat.  Zou het dan ook mogelijk en misschien zelfs gemakkelijk zijn om zelf helemaal verse zuurkool te maken waardoor die plastic zak niet nodig is en de onnodige toevoegingen in je eten ook niet? Proberen maar…

 En ja hoor, ook zuurkool maak je lekker zelf. Je hebt alleen een pot, een kool, wat zout en een paar dagen tijd nodig. Eigen zuurkool is vers, afvalloos, gezond en lekker. Doe je mee?

  1. Neem een (liefst biologische) kool. Een witte, rode, spitskool, wat je maar leuk lijkt en wat voorradig is. Neem er bijvoorkeur dus ook een zonder plastic wrap eromheen. Dat lukt, kijk maar bij de Turkse supermarkt, de ecoplaza, of met een beetje geluk gewoon bij de supermarkt.
  2. Snijd de kool in heel dunne reepjes. Hoe dunner, hoe eerder ze fermenteren en klaar zijn. Snijden kan, zoals ik gedaan heb, met een koksmes of met zo’n ‘mandoline (heet het geloof ik) snijder. Als je rode kool snijdt moet je geen snijplank gebruiken waar je zuinig op bent, doe ook gerust je favoriete vestje even uit; de rode kleurstof gaat namelijk niet makkelijk uit je kleren of van je plank. Houd twee bladeren heel en leg deze apart
  3. Doe alle reepjes in een grote schaal. Voeg per kool 1 eetlepel zout toe en roer deze door je kool. Ter indicatie; je kool moet iets zout smaken maar niet heel zout. Als je het zout alleen heel in de verte proeft moet er nog een theelepeltje bij.
  4. Begin nu met kneden van de kool met het zout. Gebruik je vingers en kneed stevig. Kneus de kool als het ware. Ga hier enige tijd mee door totdat de kool sap af gaat geven. Dat sap heb je straks nodig. Onderop de bodem van je schaal mag echt een plasje vocht ontstaan. Ik vind zuurkool zonder meer al lekker, misschien wil jij het mengen met dille, peper of wijn. Ik zou voor een eerste pot beginnen met een neutrale kool zodat je de smaak goed in de gaten kunt houden, maar maak daarin gerust je eigen keuze 🙂
  5. Als zich inderdaad een plasje vocht gevormd heeft neem je een schone glazen pot met deksel. Je neemt kool uit de schaal en duwt deze in de pot. Duw het stevig aan. Doe zoveel mogelijk kool in de pot. Als je kool overhoudt in meerdere potten #nowaste. Stop ongeveer 1 vingerdikte onder de rand. Duw de kool zover aan dat het vocht het liefst iets boven de kool uitkomt. Vouw een stuk koolblad wat je overhield in stap 2 over je kool heen zodat het geheel onder blijft en niet naar boven stijgt. Eventueel kan je op het koolblad iets zwaars leggen, een klein kopje, schone kiezelsteen, gewichtje etc.
  6. Leg de (liefst) glazen deksel op de pot. Draai deze niet vast, er gaat zich namelijk op den duur gas vormen en dat moet kunnen ontsnappen. Laat de kool nu een dag staan op een plek bij kamertemperatuur. Na een dag kijk je of de kool naar boven is gekomen, als dit het geval is duw je hem onder het vocht en leg je het koolblad weer terug onder het vocht, eventueel verzwaard. Waarschijnlijk staat er nu meer vocht in de pot dan gisteren. Dit komt doordat de cellen agv het zout vocht gaan afgeven. Het vocht dient als beschermend laagje tegen uitdrogen en schimmel. Elke dag kijk je even hoe het gaat met je ‘koolbaby’. Eventueel kan je wat in de pot roeren met een lepel, zelfs met je handen. Het klinkt misschien wat vies, maar de natuurlijke bacteriën op je (eerst met water, niet met zeep) gewassen handen zorgen er zelfs voor dat het fermentatieproces eerder op gang komt.
  7. Meestal na twee tot drie dagen merk je dat de kool zuur gaat ruiken en na een dag of vijf – weekje kan je de zuurkool eten. Nog langer buiten de koelkast laten staan kan wel, hij wordt steeds zuurder. Als de ‘zuurte’ naar je zin is, vertraag je het proces door de pot in de koelkast te zetten.
  8. Zelfgemaakte zuurkool is gezond, hij zit vol goede lactobacterien die je weerstand verhogen en je goede darmflora aanvullen. Zeker de moeite waard om jezelf of je gezinsleden een ‘power-up’ te geven in die laatste wintermaanden. Veel plezier 🙂 
  9. Gebruik altijd je gezond verstand en je zintuigen; zuurkool moet vers ruiken naar zuurkool, niet naar schimmel, aceton of iets anders.  Proef altijd eerst een klein hapje. Smaak ok?  dan pas een grotere hap.

 

 

Geef een antwoord