5 redenen waarom ik altijd zelfgemaakt #wasmiddel gebruik

Toen ik zojuist nog even naar de wasmachine liep met de zoveelste wasmand vuile was zag ik dat het wasmiddel weer bijna op was. Gelukkig is dat nooit een probleem want gemiddeld heb ik voor zo’n twee jaar wasmiddel in huis.  Mijn wasmiddel van Marseillezeep maak ik zelf, nu iets langer dan twee jaar. Wil je weten waarom? Ik geef je 5 redenen:

  1. Mijn zelfgemaakte wasmiddel maakt heel goed schoon. Ook bij 20 graden. Eventueel voeg ik wat baking soda met azijn toe voor hardnekkige vlekken.
  2. Marseillezeep is goedkoop in gebruik. Ik koop het groot in als we op vakantie zijn in Frankrijk of bij Dille en Kamille. Een blok kost daar zo’n 4 euro.
  3. Een voorraad Marseillezeep neemt heel weinig ruimte in. Ongeveer zo’n 12 vierkante cm per blok. Dat is nog eens wat anders dan die enorme dozen wasmiddel die je ergens moet laten, of die kansloze plastic flessen. Met een blok doe ik heel lang, ongeveer een jaar.
  4. Ik zit nooit om wasmiddel verlegen. Je snijdt wat zeep van het blok, kookt een liter water, je giet het water op de zeep, af laten koelen, staafmixer erop. Anderhalve liter in 5 minuten. Als je het wasmiddel meteen nodig hebt giet je het vloeibaar in de wasmachine. Als je meer tijd hebt laat je het helemaal afkoelen en opstijven. Het is dan makkelijk vervoerbaar en je ‘scoopt’ het zo je machine in.
  5. Wasmiddel van Marseille zeep is minder milieubelastend; in een blok zeep zit soda, palmolie (even goed kijken naar de herkomst, liefst van gecontroleerde gecertificeerde teelt, geen palmbos voor een regenwoud) of olijfolie en zeezout. Geen chemische stoffen en parfums. Marseillezeep is ook geschikt voor de gevoelige huid. Om Marseillezeep zit meestal geen verpakking.

Wil je ook met Marseillezeep aan de slag? Op de blog en FB pagina vindt je het recept voor wasmiddel, milieuvriendelijke wasverzachter en tips en trics om je was extra schoon te krijgen.


 

4 Comments

  1. Jorien

    Maak je ook weleens zeep zonder palmolie? Ik heb een blok Marseillezeep van Hoilland & Barrett (de tuinen vroeger) , maar daar zit geen palmolie in en dat wordt (dus) ook niet stevig. Het blijft enorm vloeibaar. Ik ben op zoek naar tips!

    1. admin

      Ha Jorien, sorry voor late reactie 😊ja die gebruik ik ook vaak. Het vreemde is: de ene keer stijft hij bij mij helemaal op (60 gr op een liter) de volgende keer blijft hij vlieibaar. Een raadsel. Overigens dan gietbaar prima te gebruiken. Een schepje soda toevoegen wil wel eens helpen. Groetjes

Geef een reactie