Verse groenten het hele jaar rond met Uv-licht en #hydrocultuur

Nu de zon weer lekker schijnt kunnen de paprika-, komkommer- en tomatenplantjes overdag naar buiten. Maar de afgelopen weken was het vaak druilerig en grijs weer en groeien mijn plantjes binnen voor geen centimeter. Ze staan op zolder, daar is het warm, maar er is weinig licht. Vorig jaar al had ik gezien dat Ikea kwam met een kweekset voor binnen met UV-licht. Nog tegengehouden door de prijs liep ik er met een grote, verlangende boog omheen, maar twee weken geleden ging ik toch overstag. Immers; ik vind kweken en alles wat met creeren (en eten ๐Ÿ˜‰ te maken heeft, zo ontzettend en langdurig tof dat ik verwachtte er toch erg blij van te worden. En inderdaad, in anderhalve week onder het kunstmatige zonnetje was de groei van mijn planten net zo groot als in de vijf grauwe weken ervoor en voelde de aankoop als erg leuk en zinnig. Vandaag vertel ik je over het hydrocultuur/uv-kweeksysteem van de Ikea.

Eigenlijk gaat het systeem uit van twee elementen: het kweken uit zaad op water met zogenaamde stekpluggen en steenwol, en het groeien van de zaailingen in hydrocultuur met vloeibare voeding en onder UV licht. Deze twee systemen samen zorgen ervoor dat je hypothetisch van zaadje tot oogst binnen kan kweken en dus het hele jaar verse groenten en kruiden hebt, ook in de winter. Geweldig dus als je van verse basilicum en koriander houdt en een hekel hebt aan de aankoopprijs van verse kruiden en aan alle plastic wegwerkbakjes.
Dus aan de slag…Bij beide systemen zit een duidelijke handleiding, zowel voor het in elkaar zetten van het systeem als voor het kweken zelf. Op z’n Ikeaans, met plaatjes etc.  Ikea voorziet, heel slim, in pluggen, voeding, zaadjes, etc.  En als je alle verschillende stappen volgt kan er niet veel fout gaan. De kweekset is uit te breiden met verschillende etages, uiteindelijk kan je zelfs uitkomen bij een ‘kweekflat’ van drie lagen boven elkaar. Zelf vind ik een laag voorlopig genoeg.

Alle plantjes genieten van het ‘zonnetje’

Zoals vaak bij ‘bedachte’ systemen ga ik al snel experimenteren of het ook via mijn eigen regels kan… want ik had natuurlijk al een aantal plantjes in potjes staan waarvan de groei eigenlijk gestagneerd was, daarnaast een aantal plantjes die altijd snel droog staan terwijl ze juist veel water nodig hebben, etc… Wat blijkt:
1.De meeste plantjes die in de potjes stonden heb ik met potjes en al meteen onder de lampen gezet, binnen een dag zag ik nieuwe bladvorming.
2. Daarnaast heb ik een aantal zaadjes opgekweekt in de stekpluggen en vervolgens overgezet in de hydrocultuur. Dit lukt prima. Je kunt de zaailing met stekpluk en al in de steentjes zetten. De plant groeit dan gewoon verder. Het opkweken in de pluggen lukt alleen voor lichtkiemers. Tomatenzaadjes zijn in de pluggen nog niet uitgekomen, wel in de aarde.
3. Ook het overzetten van een plantje wat eerst is opgegroeid in aarde en nu verder groeit op substraat (de steentjes) is mogelijk, de steentjes wel heel voorzichtig aandrukken en de wortels van je plantje goed afspoelen zodat er geen aarde in je systeem komt.
4. Ook andersom: een plantje overzetten van substraat naar aarde (wel goed vochtige, luchtige, doorlatende aarde) is goed gegaan. De plantjes groeien goed en sterk verder.

Komkommerplant na twee en n halve week in substraat
Of tewel: Hoewel het natuurlijk het veiligst is om de gebruiksaanwijzing te volgen en alleen van plug naar substraat te gaan, zijn er meer mogelijkheden. Wat echt niet lukt is om een stekplug met zaailing rechtstreeks in de aarde te zetten. Als de stekplug is opgedroogd gaat deze knijpen, droogt de plant mee en kan geen water meer opnemen. Je moet de zaailing dus voorzichtig uit de stekplug pellen als je deze over wilt zetten in aarde. Wat ik echt een voordeel vind is dat je de bak waar de plantjes met hun bakjes in hangen, een keer vult met water en voeding en dan voor lange tijd klaar bent. Je kunt dus ook met nog kleine kwetsbare plantjes, gemakkelijk een aantal dagen met vakantie. Met behulp van de tijdklok kun je het UV-licht voor de plantjes gemakkelijk instellen. De UV lampen zijn duur in aanschaf. De prijs daarvan hield me in eerste instantie tegen. De UV lampen zelf, die je minimaal 16 uur per dag aanhebt, zijn A+ lampen. Ik ben benieuwd naar mijn elektriciteitsrekening. Deze gaat uiteindelijk echt bepalen of je aanschaf, naast gewoon leuk, daadwerkelijk een goede financiรซle investering is .

Wat kleine kanttekeningen: het kweeklicht wordt het best door de planten opgevangen als het een afstand van 30 cm tot de plant heeft. Grote tomatenplanten en komkommers groeien al snel over je kweeksysteem heen en uit hun kleine substraatbakje. Voor sla, kruiden, etc. verwacht ik hierbij geen problemen. Het opkweken van kleine plantjes gaat super goed.
De stekpluggen zijn vrij duur in aanschaf; rond de drie euro voor 50 pluggen, in elke plug gaan 1 of meer zaadjes, maar ik denk dat deze pluggen in  grootverpakking voordeliger zijn als je doorlopend wilt gaan kweken. Helaas kun je de pluggen alleen bij het restafval weggooien als je plant volgroeid is. Met de vloeibare plantenvoeding doe je wel lang. Het lijkt me mogelijk om op termijn eigen voeding te knutselen.

Al met al ben ik absoluut blij met het systeem. Ik vind het erg leuk om de zichtbare groei van de plantjes te kunnen zien. Daarnaast word ik blij van die zonnige lampjes op een regenachtige dag. Doordat de plantjes ook nog over te zetten zijn in potjes met aarde zit je niet helemaal aan het hydro-systeem vast als blijkt dat je plantje om welke reden dan ook toch overgezet moet worden en kan je voordelen van kweken in hydrocultuur wel benutten. Voor mij is dit erg prettig aangezien ik ook veel plantjes in de moestuin en kas wil zetten.
Voor mensen met een balkon of op een flat die eigen voedsel willen verbouwen kan dit systeem echt een uitkomst zijn!

Ik vind dat Ikea op een fijne, laagdrempelige manier een hydrocultuur kweeksysteem op de markt heeft gezet waar je nu als ‘enthousiaste leek’ aan durft te beginnen. Ik verheug me nu al op verse, dicht bij huis,  koriander in november ๐Ÿ™‚

2 Comments

  1. Saskia Schepers

    Leuk om te lezen! Ik heb op de Ikea-site gekeken en er is veel keuze in kweeksystemen. Welke heb je? Ik zag ook dat de lamp niet te verwisselen is. Hoe lang gaat de lamp mee en is daar een oplossing voor?

    1. admin

      Ha Saskia, sorry voor mn late reactie ๐Ÿ™‚ Ik heb het kweeksysteem met de UV lamp en de waterbak, de breedste van de twee. De naam is Vaxer. De lamp is niet te vervangen en dat hield me eerst tegen maar het is wel led en volgens mij gaat dat heel lang mee.. hoop ik ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie