Vijf slimme manieren om je #afval te verminderen

Vandaag wil ik jullie vijf manieren laten zien waarmee je ervoor kunt zorgen dat de hoeveelheid #(rest)afval die je produceert, binnen twee weken aanzienlijk vermindert. Natuurlijk zijn er meer dan vijf manieren om bewust om te gaan met afval, maar we moeten ergens beginnen. Met deze haalbare tips kom je al een heel eind.

 1. Als ik kijk naar de inhoud van mijn vuilnisbak van ongeveer twee jaar geleden, dan werd de bak voor het grootste deel gevuld met verpakkingsplastic. En daar is dus ook meteen een grote winst te behalen: koop zoveel mogelijk verpakkingsvrij. Dus:

– stop niet elk appeltje, uitje of stuk gember in een apart plastic zakje maar doe ze los bij elkaar in je mandje en vervolgens in je boodschappentas. Ze bijten elkaar niet.
– koop zoveel mogelijk groenten en fruit los. Dus zonder netje, folie, piepschuim etc. Brood vervoert ook prima in een stoffen zak en plakjes kan je evengoed zelf van een stuk worst of kaas snijden.
– neem je eigen boodschappentassen mee, en als je deze vergeten bent, zwicht dan niet te snel voor een tasje. Kijk of je de spullen niet alsnog kunt stapelen op je arm of neem een kartonnen doosje mee.

2. Koop in Grootverpakking. Als je in huis meerdere gezinsleden hebt ben je zo door dat pak rijst, pasta of meel heen. En je weet ook dat je het op korte termijn weer gaat gebruiken. Dus… koop groot. Koop bijvoorbeeld een zes kilozak rijst bij de toko. Leen een Makro of Sligro pas van iemand in je omgeving (of maak er een samenkoopuitje van) en koop grote pakken pasta of meel, een grote fles azijn of olie, etc. Bewaar het aangebroken pak met een goede voedselklem erop of giet de gehele inhoud over in weckpotten. Zorg dat je opslagbussen schoon zijn en zet de uiterste houdbaarheidsdatum en eventueel de kooktijd van het product op sticker die je op de voorraadbus plakt.

3. Maak spullen zelf. Dat is leuk, goed voor je portemonee en het spaart heel veel afval. Natuurlijk, afhankelijk van alle andere taken die je dag al vullen kun je hier misschien niet zo veel tijd aan besteden, maar toch; zelf appelmoes maken, of pannenkoeken bakken van eigen beslag scheelt toch weer een kant en klare fles, pot of doos en vaak is het niet veel werk. Wanneer je meer tijd te besteden hebt, blijkt dat je bijna alles zelf kunt maken; van taart tot brood, tot wasmiddel, yoghurt, ruitenreiniger etc. Dit spaart vele zakken afval per jaar.

4. Kijk in de winkel niet alleen naar het product wat je wilt hebben, maar ook naar hoe het verpakt is. Kun je kiezen tussen havermout in papier en havermout in plastic en is de inhoud nagenoeg hetzelfde? Kies dan voor de verpakking die het minst belastend is qua afvalverwerking; in dit geval papier. Kun je kiezen tussen limonadesiroop in een glazen fles of limonadesiroop in een plastic/blik/papiercombi? Ga dan voor de glazen fles. Deze is in zijn geheel te recyclen door de fles in de glasbak te gooien.

5. Je zou kunnen zeggen dat restverpakking pas afval wordt op het moment dat het niet voor recycling in aanmerking komt. Hoe minder er gerycyled hoeft te worden hoe beter; immers, maar een deel van het plastic wat we in de plasticbak gooien wordt ook gerycycled. Dit komt grotendeels doordat er zo belachelijk veel plastic in een grote verscheidenheid van samenstelling in omloop is…
Maar als je kunt kiezen tussen weggooien op straat en weggooien in de afvalbak, kies dan uiteraard altijd voor de afvalbak.
En als je kunt kiezen tussen afval scheiden in papier, glas, plastic, blik, groen en batterijen/chemisch of het gewoon bij het restafval gooien, kies dan voor scheiden.

img_6657
afvalvrij boodschappen doen
img_8086
zelf radijsjes kweken
img_8291
door zelf wasmiddel te maken spaar je tientallen plastic flessen per jaar uit
cropped-IMG_6139.jpg
appelmoes in wording
En een tip: ga voor wat je blij maakt 🙂 vind je het leuk om verpakkingsarm te winkelen met je favoriete stoffen tasjes? Doe dat dan, koop slim in en geniet van al die mooie losse producten op het aanrecht. Geeft het je een goed gevoel om zelf appelmoes te maken? Ga ervoor, vul (al eerder gebruikte) potten met appelmoes, geef ze weg, zet ze in de kast, eet ze en geniet ervan. Kies voor datgene wat bij jou past. Dan wordt afval verminderen iets wat bij je leefstijl hoort en wat je energie geeft.

Enthousiast geworden? Dit hele blog staat vol met recepten, tips en trucs voor een afvalarme leef-stijl. Veel plezier!

img_8193
zelf groenten kweken lukt ook al op een vierkante meter, in een afgeknipt melkpak of een eierdoos

4 Comments

 1. H*

  Ga voor wat je blijmaakt vind ik een prachtige toevoeging. Ik ben ook gewoon ergens begonnen en begin haast als vanzelf op meer dingen te letten, al ga ik ook heus nog wel voor de makkelijke weg. Nog een tip: verpakkingsmateriaal hoeft niet per se (meteen) afval te worden. Zeker glazen potten kun je prima hergebruiken voor bijvoorbeeld die zelfgemaakte appelmoes of voorraden, maar ook plastic bakjes die je niet hebt kunnen vermijden doen het goed om bijvoorbeeld restjes in te bewaren.

 2. Cora Schippers

  Van een oude, kapotte paraplu kun je heel goed zelf een tasje maken met een zakje er aan om het opgevouwen in te stoppen.
  Zo’n tasje heb ik altijd in mijn tas voor een paar boodschappen.
  Het patroon vind je gemakkelijk via google

  1. admin

   Ha Cora, dank voor je bericht, ja inderdaad, leuk he! ik heb er ook een blog over gemaakt, precies die tasjes. En vandaag met de storm kwam ik een kapotgewaaide grote regenboog paraplu tegen. Daarvan heb ik net een verkleedrok gemaakt voor mijn dochtertje. Heeft ie toch nog een tweede leven.

Geef een reactie