Schone tanden met diy #tandpasta

Vanochtend moest ik het toegeven… De tube tandpasta was leeg. Natuurlijk, ik kon m nog openknippen, en er nog drie keer mijn tanden mee poetsen, maar dan… De keuze uit twee opties: een nieuwe tube kopen, of… me wagen aan zelf maken.

IMG_7242

Gewoon even een nieuwe tube kopen in de winkel en die samen met je andere boodschappen afrekenen is natuurlijk best te doen, misschien handiger dan zelf maken, maar er zijn twee redenen waarom ik me er vanochtend (met succes) aan heb gewaagd zelf wat ingredienten bij  elkaar te mikken.

Waarom zou ik zelf tandpasta willen maken?

De eerste reden betreft de plastic tube. Deze gaat nu als ie leeg is in de #plasticbak (#recycling). De dop van de tube en van andere verpakkingen spaar ik voor de #KNGF (http://www.geleidehond.nl/steun-ons/acties/doppen-sparen-voor-geleidehonden/) ik heb nog zo’n drie miljoen dopjes te gaan…;). Met een gezin van vier personen gebruiken we heel wat tandpasta en er gaan dus heel wat tubes bij het plastic. Een mooi idee als dat niet meer nodig zou zijn.

De tweede reden betreft de inhoud van de tube; de tandpasta zelf. Ik ben opzich tevreden over tandpasta, voorzover ik daar iets van zou kunnen vinden. Ik heb een goed gebit, nauwelijks gaatjes in mijn tanden, dus daarvoor zou ik geen andere tandpasta hoeven. Voor de kinderen heb ik ondertussen wel een natuurlijke tandpasta aangeschaft omdat ze de halve tube opaten, niet zo gezond met alle fluor.

Voor mezelf spreekt tandpasta waarvan ik de inhoud kan overzien me aan. Op het moment zijn #microbeads in het nieuws. Dat zijn kleine plasticbolletjes die helpen om je tanden (of gezicht) te scrubben. Plastic, he? zit dat in mijn tandpasta? Eeeh ja. Niet in alle gevallen bij alle merken, maar wel soms, hele kleine stukjes… Echt fijn. ‘Men’ is bezig het gebruik van de microbeads in verzorgingsproducten aan banden te leggen op termijn, maar daar ga ik niet op wachten. Wat er in mijn tandpasta zit vind ik wat moeilijk te achterhalen. En daarom voor vandaag: zelf tandpasta maken, zo doe je dat!

Als je al wat van mijn blogs gelezen en toegepast hebt, heb je de meeste ingredienten denk ik al in huis. Je hebt nodig:

 • een schoon glazen potje (gebruikt #recycling) met deksel
 • 4 eetlepels kokosolie (liefst bio, van goedgekeurde herkomst, geen regenwoud voor een palmboom)
 • 1 eetlepel (zonder kop) #bakingsoda (die van die blogs over dat haarwassen en die badkamervoegen, ja)
 • 15 druppels pepermuntolie (te koop bij de drogist of toko)
 • 2 druppels tea-treeolie (optioneel, niet iedereen reageert goed op tea-treeolie)
 • 3 druppels stevia (optioneel, dat is voor de zoete smaak, ik vind het zelf niet nodig)

En zo maak je het (5 minuten):

 • Doe je kokosolie in een kommetje. Verwarm het kommetje met de inhoud bijvoorbeeld op de verwarming, of boven het gas (gaspit aan op laagste stand, kommetje er een paar seconden op, gaspit uit, kommetje laten staan, paar minuten wachten), of in de oven. Kokosolie smelt heel snel dus er is niet veel warmte nodig.
 • Los in de olie de bakingsoda, tea-tree olie, pepermuntolie, en eventueel stevia op. Goed roeren!
 • De inhoud van het kommetje overgieten in het potje
 • Op een koele plek zetten zodat de olie opstijft, zo nu en dan even roeren zodat de ingredienten gelijkmatig verdeeld blijven en niet naar de bodem zakken.
 • Deksel op de pot.
tandpasta
De tandpasta staat koud te worden

Gebruiken: doe met een lepeltje een beetje van de tandpasta op je borstel en poets zoals je gewend bent. De smaak? Pepermunt en zoutig. Zoals van die tandpasta uit de winkel met die natuurlijke ingredienten ;). Vind je de smaak te zout? Laat de olie dan weer warm worden, voeg een extra eetlepel van de kokosolie toe, roer goed en laat weer opstijven. En voor een volgende keer dan wat minder bakingsoda gebruiken.

Wil je helemaal gaan voor #nowaste? Een tandenborstel is meestal ook van plastic, maar er zijn alternatieven! Zoals de 100% composteerbare #humblebrush, op de foto de kinderuitvoering 🙂 Te koop in de natuurwinkel of via internet.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Deel ze gerust via de FB pagina van ‘Dat maak je lekker zelf’.

houten tandenborstel #humblebrush

Recept met inspiratie van Emily Jane Lowe ‘Leven zonder Afval’

1 Comment

 1. Ellen

  Een goede aanvulling op zelfgemaakte tandpasta is berkensuiker ofwel xylitol. Haalt het hele zoute er een beetje af maar, nog belangrijker, xylitol voorkomt gaatjes ( ook geschikt voor diabetes)

Geef een antwoord