Boodschappen doen (bijna) zonder afval

Vanochtend had ik na een paar werkafspraken lekker tijd om boodschappen te doen op de markt. Helemaal leuk, want daar kan ik vaak groenten en fruit vinden om te wecken, jam te maken, of meteen in grote hoeveelheid op te kanen ;). Sloopfruit noem ik dat.

De markt is wel bij uitstek een plaats waar veel gebruik gemaakt wordt van plastic tasjes, de zogenaamde ‘single use’ plastics. Mijn doel voor 2015 was om die niet meer te gebruiken. Makkelijk zat, het bedenken van zo’n doel, over de uitvoering moet ik meerdere momenten per dag nog even nadenken; namelijk in elke winkel waar ik kom. Toch is het me gelukt om door dit ‘even nadenken’ de non-recycle’ afvalberg van ons gezin terug te brengen tot een kleine vuilniszak per week. Er zijn vast mensen die dat nog veel beter doen natuurlijk, ik ben hier al best blij mee. Een goede manier om boodschappen te doen met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal is gebruik van (zelfgemaakte) stoffen zakken en bijenwasdoeken (daarover een andere keer meer). Deze neem ik mee bij het boodschappen doen en de meeste winkeliers vinden het geen enkel probleem om hier mijn boodschappen in te mikken, of dat ‘doe ik lekker zelf’.

Een tochtje naar de markt leverde op:

  • 1 fles azijn (voor de augurken die ik ga maken, morgen) 1 x glazen fles voor sap dus wordt opnieuw gebruikt,  1 dop voor de plasticbak.
  • 1 fles oliefolie (voor de paprika’s die ik ga wecken, straks) afval:  1 x glazen fles voor sap dus wordt opnieuw gebruikt, 1 dop voor de plasticbak.
  • 1 mooie bos dille (voor de augurken)
  • 2 kilo kleine paprikaatjes
  • 1 zak cactusvijgen. Hier heb ik samen met de marktkoopman (meteen leuk gesprek 😉 besproken dat plastic zeer gewenst is omdat ik ander tienduizend kleine cactusnaaldjes in mijn handen krijg, ok overtuigd 😉  afval: Plastic zakje in plasticbak
  • 20 kleine komkommertjes
  • 3 mango’s

Blije ochtend dus. Ik ga maar eens wat potjes omspoelen voor de paprika’s.foto 1 foto 2

1 Comment

Geef een antwoord