Mindfulness met kinderen

Bewust bezig zijn met leven en groeien

Op ‘Dat maak je lekker zelf’ schrijf ik over alles wat mij bezig houdt op het gebied van zelf maken, leren en ontdekken, en alles wat groeit en bloeit. Heerlijk vind ik dat, lekker bezig zijn met mijn handen, mijn aandacht gaat traag en gericht, mijn blik is gefocust, rust.

Heel anders is dat bij een van mijn andere grote passies: mijn werk. In mijn ‘werkende leven’ ben ik orthopedagoog en onderwijskundige, werk ik als ambulant begeleider in het speciaal onderwijs en heb ik sinds tien jaar mijn eigen bedrijf voor opvoeding, ontwikkeling en onderwijsbegeleiding.
Als pedagoog krijg ik veel vragen over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Alle ouders die ik zie willen graag het beste voor hun kind. Ik heb nog nooit een ouder meegemaakt die binnen zijn of haar eigen referentiekader niet zijn best deed.  Zelf ben ik ook ouder van twee jonge kinderen, ook ik wil graag bewust het beste.

Het liefst willen we het allemaal: een kind wat zich zonder al te veel ‘hick-ups’ ontwikkelt, een warm en gezellig gezin, een kind wat het naar zijn zin heeft op school en zich daar goed ontwikkelt. Ouders die energie hebben om iets met hun kind te ondernemen en een leuke ouder zijn, vaak met zelf ook leuk, uitdagend werk wat voldoende verdient. Het is fijn als het allemaal lukt. Maar toch voelen veel ouders zich onzeker over het opvoeden. Het lijkt soms moeilijk, veeleisend.
Veel goede herinneringen die wij als ouders hebben over onze eigen jeugd hebben vaak te maken met de kleine dingen; appeltaart bakken, door de bladeren rennen, de spanning en voorpret voor een feestje, de herinnering aan die keer dat je leerde een band te plakken, leerde fietsen, voor het eerst een stel gelukte oliebollen uit het vet wist te toveren. Eigenlijk de ‘normale’ dingen en ervaringen met een beetje extra glans.

Vaak hebben ouders nu de mogelijkheid hebben om hun kinderen meer te bieden dan wat zij vroeger hadden, vaak ook in een hoger tempo. Niet alleen de theatervoorstelling, maar ook het tosti eten in een gezellig restaurantje erna en soms zelfs nog het kinderfeestje later op de dag. We kunnen onze kinderen veel geven. Niet een paar autootjes waar je het mee doet want meer komt er niet, maar een heleboel. Niet een paar boeken waar je zuinig op bent want meer boeken krijg je niet, maar een hele boekenkast vol. Herkenbaar? Ik denk het wel, het #minamalisme is niet voor niets zo in opmars. We willen graag, althans veel mensen, terug naar een soort basis, naar rust, eenvoud. Maar hoe doe je dat met kinderen? Ik vind dat ook lastig.

De gedachten en eisen die (wij) ouders hebben over een ‘gelukt en gelukkig’ leven met kinderen zijn talrijk. We willen er graag aan voldoen maar dat lukt niet altijd. Het gevolg; Ouders maken zich in toenemende mate zorgen dat hun kinderen en pubers steeds minder snel tevreden zijn, het liefst achter de ipad kruipen, hun emoties moeilijk uiten, slechter om kunnen gaan met geld, dat ze steeds maar meer willen. Ouders bemerken dat ze eigenlijk vaak weinig inzicht hebben in datgene wat er in het kind omgaat. Met alle luxe die er om ons heen is en met alle mogelijkheden die er zijn om kinderen te vermaken blijft opvoeden soms voelen als ontoereikend en niet genoeg. Veel ouders zouden graag anders willen; terug naar de basis, maar hoe doe je dat?

De blogposts van ‘Dat maak je lekker zelf’ zijn vaak geschreven met het gezin, en kinderen als uitgangspunt of gezellige, kleine ‘meedoe-partner’  Wanneer je als ouder de tijd neemt om met je kind of puber te werken aan de dingen die binnen jullie gezin belangrijk zijn, werkt dit verstevigend voor jullie band. Niet ‘praten over‘ maar ‘doen!‘  is voor kinderen en pubers van wezenlijk belang. Al doende leer je.
Investeren in doen met je kind, in aandacht en met respect naar elkaar, werkt positief in de ontwikkeling van je ouder kind relatie. Zeker in de aanloop naar de puberteit.  Als een kind of jongere ziet dat jij kan ontspannen, en plezier kunt hebben in kleine activiteiten met, of desnoods zonder hulp, dan werkt dat door. Misschien niet meteen, maar waarschijnlijk wel op lange termijn en bij herhaaldelijke blootstelling 🙂

Samen bewust bezig zijn is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook fijn voor jou als ouder. Tijdens de activiteit leer je zelf nieuwe vaardigheden (je ontwikkelt je praktisch) en je krijgt aanknopingspunten om samen met je kind activiteiten te ontwikkelen die jullie band versterken. Niet omdat er iets ernstigs aan de hand is, maar gewoon omdat het fijn is om bewust bezig te zijn met wie jullie als gezin willen zijn. 

Via mijn eigen bedrijf bied ik workshops aan. Onder deskundige pedagogische begeleiding ga je als gezin aan de slag. Hierbij speelt oog voor de natuur, bewust bezig zijn met details en keuzes maken over jullie basis een belangrijke rol.

Afhankelijk van het seizoen worden de volgende activiteiten aangeboden:

–   samen met je kind broodbakken
   samen met je kind jam maken
   samen met je kind appelmoes maken
   samen met je kind muesli maken
   samen vlierbessen plukken en vlierbessensap maken
–   samen een duurzaam en natuurlijk schoonmaakpakket maken voor .
je huis
–   een activiteit op aanvraag. Vertel me wat je in gedachten hebt en ik
vertel je of ik het je kan bieden.  

*werkmateriaal inbegrepen, je zelfgemaakte producten mogen mee naar huis. Wil je een indruk van de manier waarop gewerkt wordt? Neem een kijkje op www.datmaakjelekkerzelf.nl 
*met allergieën wordt op verzoek uiteraard rekening gehouden.