Super haar- en huidverzorging zonder #plasticverpakking

Vandaag laat ik je graag zien welke keuzes ik heb gemaakt om uiteindelijk te komen tot haarverzorging (shampoo en conditioner) en huidverzorging (zeep) die lang mee gaan, geen plasticverpakking hebben en vooral heerlijk zijn om je mee te wassen.

Ik kom oorspronkelijk geloof ik van de generatie grootverpakking Andrelon.. van die paarse flessen shampoo waren er altijd volop in huis. Mijn moeder vertelde laatst dat ik als kind al zo bezig was met de ijskappen en de arme ijsberen en ze daarom overging op de ‘melkpak’ verpakkingen van Henna-plus voor onze krullenbollen. Wisten wij veel dat het plastic in het melkpak vooral in de binnenkant zat. Jarenlang heb ik gebruik gemaakt van plastic flessen shampoo, conditioner, haarglansmiddel, douchecreme. Hoe groter, hoe handiger en goedkoper. Ik vroeg me daar niks meer over af toen ik tiener werd. Iedereen gebruikte ze.

Toen ik kinderen kreeg en we verhuisden naar een huis met een grote tuin en we verder van de winkels af woonden, ging het roer steeds een beetje om. Door meer te lezen over zelf koken, ging ik over naar zelf voedsel bewaren. Van leren koken naar leren durven Zelf schoonmaakproducten maken leek toen nog ver van mijn bed. Maar ineens was daar het zelf wasmiddel maken en vanaf dat moment begon elke plastic fles me steeds meer een beetje uit te lachen 😉

Nu, zo’n twee jaar later, heb ik elk zeepje, wat ik ooit gekregen heb (ook uit mijn kindertijd), opgesnord in huis en gebruikt.
Voor mijn haar gebruik ik nog steeds #Lush Shampoobars (zie deze blog over hoe te gebruiken, pas op, de winactie is verlopen!: Maak je haren heerlijk schoon met een #LUSH shampoo-bar )

Maar om eerlijk te zijn zou ik nu alweer een andere keuze maken en heb ik dat ook al gedaan. Hoewel ik Lush echt heerlijk vind ruiken, knapte ik een beetje af op het ‘afzagen’ van de stukken zeep in de winkel. De reststukken die overblijven gaan namelijk niet meer tegen een gereduceerde prijs de winkel in en de dame die hielp kon me ook niet uitleggen wat er dan mee gebeurde (behalve weggooien of meenemen door de medewerkers). Dat vind ik nou een beetje treurig van zo’n mooi product. Desondanks maak ik mijn voorraadje uiteraard helemaal op want het product zelf werkt voor mij prima, het is niet dat ik het hele concept niet meer meer tof vind, het is momenteel gewoon iets in mijn achting gedaald.

Van Sinterklaas heb ik dit jaar #Werfzeep gevraagd voor mijn haar en huid. En tot nu toe ben ik helemaal om (geen aandelen 😉 ik hoop in de toekomst nog een winactie los te krijgen, maar tot nu toe is dat nog niet gelukt). Wat een mooie, fijne zeep. Het ruikt heerlijk, over het hele product is goed nagedacht, van bereiding, tot verpakking, wie het verpakken, etc. Het wast mijn haar supergoed schoon en is ook nog (iets) goedkoper dan mijn eerdere shampoobars. Extra voordeel is dat ik van deze bar heel gemakkelijk een stukje af kan snijden waardoor ik verwacht nog langer met deze bars te doen.

Dit is ongeveer 1/5e van het blok zeep

Ben je bezig met het ontdekken van #plasticvrij wassen en douchen? Ook voor jou de moeite van het proberen waard! Wil je die stap maken? ~Be wise, maak eerst op waar je al in geïnvesteerd hebt. Je portemonnee en het milieu hebben niets aan al die ‘statementflessen’ die de plasticbak in gaan voordat ze op zijn.

Wil je meer lezen over alles wat je zelf kunt maken met oog voor natuur, meer geld overhouden en gewoon heerlijk eten en verzorgen?
Like de gelijknamige fb pagina en mis niks. 🙂

Geef een antwoord