Broodtrommel voor school? Elke dag lekker met #lesswaste

Vandaag beginnen ook in Rotterdam de scholen weer. Bij ons gaan er twee kinderen naar school, een van bijna acht en een van vier. Allebei blijven ze over. Dat betekent dat het mijn schone taak is om ’s ochtends  met de slaap nog in mijn ogen, twee kleine pauze- pakketjes en een lunchpakket voor m’n prullekes af te leveren. 4 dagen per week, zo’n 40 weken lang… Bij jullie ook?

Waarom zou ik iets willen lezen over de verpakking van eten en drinken voor school?
Beide kids hebben een grote eetlust, ze lusten van alles, ook pauze-koekjes, net als de meeste kinderen. Daar heeft de koekjesfabriek goed op ingespeeld: je kind naar school? Geef dan tenminste iets leuks mee; zo’n koek in de vorm van een aapje, sterretje of palmboom met chocola aan de achterkant. Handig verpakt per twee in plastic, in een grootverpakking van nog meer plastic…Het liefst zou mijn dochter elke dag een Dora koekje of iets anders mooi roze-achtigs met jam en chocola meenemen, sommige andere kindjes in haar klas hebben dat. Liever heb ik niet dat ze dat eet. Ik snap wel dat het heel mooi is voor een meisje van vier…. prinsesachtig, maar ja, super gezond is het niet. Dus neemt ze fruit mee en nootjes, rozijnen, brood en heel af en toe zo’n mooi koekje…

Een broodtrommel met gezonde ingredienten is niet perse een duurzame broodtrommel

Mijn zoon heeft verschillende voedsel-allergieën. Alle echt leuk uitziende koekjes gaan dus aan zijn neus voorbij. Maar ook de ‘niet leuke’ koekjes hebben allemaal een verpakking. Het lastige vind ik; ook als je gezonder eten meegeeft zorgt de fabrikant dat het bedolven zit onder verpakkingsmateriaal. Dan kan je het namelijk zo handig meegeven, exporteren naar een andere land of naar huis vervoeren.
Ook een gezonder koekje met noten en cranberry’s, of de good old Evergreen, die nam ik al mee toen ik nog op school zat… en ook de doosje met rozijnen, druiven, handige kids-appeltjes met z’n allen in een zak. Of een flesje mineraalwater uit de winkel.Echt al-le-maal zitten ze verpakt.  En wij, de kritische consumenten, kopen dit. Zeker als er biologisch op staat. Eigenlijk raar, een kwestie van korte termijn denken ook… Als single use plastic warm wordt doordat het bijvoorbeeld in de zon ligt, kan het namelijk schadelijke stoffen afgeven. Dit komt ook op het gezonde eten van de kinderen.  En dat plastic, dat blijft in de plasticbak of zelfs bij het restafval  (he gelukkig! opluchting dat we het kwijt zijn!) waar het wordt verbrand of wordt omgezet in een nieuw plastic product. Waarvan de (kleiner geworden) vezeltjes vaak in het milieu komen. Bijvoorbeeld in die vis, die wij onze kinderen zo lekker gezond mee willen geven in hun broodtrommeltjes. Gekke wereld…

We weten nog niet goed wat gerecycled plastic met ons en het milieu doet op langere termijn. Daarom is het essentieel om na te denken over inkopen en verpakken: hoe minder plastic we gebruiken, hoe minder er opnieuw gemaakt en weggegooid hoeft te worden. Daarin hebben we nog een heel lange weg te gaan. Maar elke stap is er een, dus  let’s go!

Onderstaande trucs kosten je niet veel meer tijd. Dat heb je ’s ochtends meestal niet :), ze kosten wel wat nadenkwerk vooraf en vooral een andere mindset. Ze leveren een legere prullenbak en een heel goed gevoel op.  8 trucs voor lekkere pauze hapjes met #lesswaste

  1. Een alternatief voor verpakte (ontbijt)koekjes: Koop een grote voorgesneden ontbijtkoek of rol koekjes. Bewaar deze in een afgesloten trommel. Het karton van de koek kan bij het oud papier. Het plastic (maar 1 wikkel ipv 20) kan bij het plasticafval. Uiteraard kun je ook ontbijtkoek zelf maken. Je hebt dan meer zicht op ingrediënten, vaak zitten ook deze ingrediënten in een verpakking, tenzij je helemaal verpakkingsvrij koopt…waarschijnlijk ontloopt het elkaar niet veel qua verpakking. Zaak is dat je iets kiest wat voor jou haalbaar is zodat je het volhoudt.
    hele ontbijtkoek
  2. Gebruik zo min mogelijk ‘ik hou het even vers dus ik gebruik aluminiumfolie, vershoudfolie of een boterhamzakje’. Dit folie en plastic gooi je een paar uur later weer weg, vele vuilniszakken per jaar. Investeer in een paar goede, afsluitbare bakjes. Dat kan van plastic zijn (als er een vijfje op de achterkant staat is het plastic wat niet ‘lekt’ zolang je het niet verwarmt), van roestvrijstaal of van bamboe. Bewaar hier je fruit, groenten en brood in.
  3. Droog fruit (gedroogde abrikozen bijvoorbeeld), noten, koekjes, en brood kun je ook bewaren in een van de #bijenwasdoeken uit een eerder blog waar ik over schreef of een papieren zakje. Het hele pakket kan de koelkast in als het het koel moet blijven.
  4. Stukjes appel mee naar school? Ja, je kunt inderdaad een kant en klaar zakje kopen bij de bekende supermarkten. Appel zonder afval? Investeer een paar euro in zo’n lekkere burgerlijke appelsnijder en doe de stukjes in een bakje. Deksel erop dan worden ze niet bruin.
    appelsnijder
  5. Drinken mee naar school? Investeer in de goeie ouwe schoolbeker.  Ik weet het, het klinkt uberbewust en ik  had vroeger nooit gedacht dat ik me hier mee bezig zou houden, maar…drinkpakjes zijn milieu-technish echt terrible. Er zit een plasticje om het rietje. Kleine kinderen krijgen dit er vaak niet heel vanaf, zodat alle stukjes naast de prullenbak waaien. In het rietje stikken jaarlijks vele eenden, vissen en zoogdieren. De pakjes zijn niet makkelijk recyclebaar en met twee pauzes per dag verbruik je (hou je vast!) zo’n 20 pakjes per week!  Een plastic beker, bijvoorbeeld als je kind nog veel kwijtraakt zoals de mijne,  koop je goedkoop en BPA-vrij (dat zijn ongezonde stoffen in plastic) vrij bij verschillende supermarkten en warenhuizen. Een roestvrijstalen drinkbeker met goed afsluitbare dop is een zinnige investering als je kind al wat beter op zijn spullen kan passen. Ze gaan lang mee, zijn stoer en je drinken smaakt niet naar beker.
  6. Ook bij broodbeleg kan je keuzes maken: kaas op je brood? Koop een stuk kaas (bijvoorbeeld in de bijenwasdoek) en snijd hier plakjes van. Dit in plaats van voorgesneden kaas die met een paar plakjes in een grote plastic doos zit. Broodbeleg? Koop een hele worst, snijdt hier plakjes van en investeer daarbij in beter vlees met een traceerbare herkomst; je worst mag gerust dan iets duurder zijn want je doet er veel langer mee. Wil de winkelier er een zakje omheen doen? Weiger beleefd 🙂 neem je eigen zakje mee of draag de worst gewoon in je hand. Er zit een touwtje aan. Geen probleem.
  7. Wil je je kind een los broodje meegeven? Bij veel supermarkten zijn er nu van die schappen met kleine broodjes, met daarnaast; jawel! een grote stapel plastic zakjes. Voor elk broodje een schattig eigen zakje. Wat je na een kwartier, of zelfs terwijl je de winkel uitloopt, al weer weggooit. Neem je eigen zakje mee of draag het broodje los in je hand. Dat kan… echt. En je kunt het ook gewoon afrekenen bij de kassa.
  8. En tenslotte; zoet broodbeleg kan je groot inkopen of zelf maken. Bijvoorbeeld stroop, jam, pindakaas etc. Kies voor een glazen pot met plastic deksel en scheid deze in het afval of gebruik de pot opnieuw.

Na een paar dagen zal je merken dat je nieuwe automatismen krijgt in het broodtrommel maken. Minder impact op je leefomgeving en wel lekkere bammetjes? Ook dat doe je lekker zelf!

Geef een reactie