Toe aan duurzame gezichtsverzorging? Maak je eigen wattenschijfjes

Vandaag laat ik je zien hoe je herbruikbare wattenschijfjes kunt maken waarmee je gemakkelijk en zacht je make-up verwijdert, of als je geen make-up draagt, je gezicht reinigt van zweet, vuil en onzuiverheden. Na gebruik kun je de schijfjes wassen in de wasmachine, drogen en opnieuw gebruiken.
Waarom zou je zelf wattenschijfjes maken terwijl een pak wattenschijfjes nog geen euro kost? 
Tja, waarom, dat is best een goede vraag.
Wist je dat:
Katoen uit China per kilo 6.000 liter water verbruikt.
Voor katoen uit de Verenigde Staten is dat 8.100 liter water,
voor India 22.500 liter water en een kilo katoen uit Oezbekistan ‘kost’ 9.200 liter water.
Lees verder via: https://www.oneworld.nl/duurzaamheid/de-waterverslinder-onder-de-textielsoorten/

We hebben het hier over zoet water. Water wat hard nodig is om te kunnen voortbestaan. Dus natuurlijk kan ik me heel druk maken (en dat doe ik ook wel eens) over het water wat mijn wasmachine en mijn vaatwasser en ons douchende gezin verbruikt. Maar een zijdelingse manier om veel minder water te verbruiken en mijn voetprint te verkleinen is door bewust bezig te zijn met wat voor kleding ik koop (nu zo’n 85% tweedehands of via ruilen) en welke wegwerpartikelen ik elke dag of vaak gebruik en of ik die kan vervangen of verminderen. Ook bij mij is dit inzicht voortschrijdend en ik schrijf dit artikel ook geenszins met  de uitstraling ‘kijk mij eens tweedehandskleding kopen en lekker bezig zijn’ want ik weet dat er nog genoeg zaken zijn waarin ik nog niet groen handel maar dat terzijde 🙂

Maar goed, reden genoeg dus om je katoenen wattenschijfjes van minder dan 1 euro per pakje toch te vervangen door een duurzaam alternatief. Ik had deze zelfgemaakte wattenschijfjes al een paar keer langs zien komen bij duurzame webwinkels en ik wilde ze ook al een tijdje, maar goed, dat kost dan toch weer geld en gedoe (wachten op pakketjes vind ik best irritant) terwijl ik weet dat ik ze zelf kan maken en ook al eigenlijk helemaal in gedachten had hoe ik ze ging maken. Dus hoera voor de Kerstvakantie. En ze zijn zo mooi geworden en ik vind ze, ook na een aantal weken en meerdere keren wassen, super fijn werken! Heb ook al een setje cadeau gedaan, nice!

Dit klusje is ook erg leuk om te doen met kinderen, en zo tijdens de kerstperiode zit de vorm ‘kerstbal’ vast stevig verankerd in hun geheugen, dus het tekenen en knippen van de rondjes gaat vast lukken.

Hier het recept voor mensen met en zonder naaimachine. Geen naaimachine maar kan je er wel mee omgaan? Vraag je buren of een vriendin of je een uurtje de naaimachine mag lenen en maak samen wattenschijfjes,hoe gezellig!:

  1. Ik koos twee stukken stof. In mijn geval twee hydrofiel doeken (van zes jaar geleden toen we nog een baby in huis hadden), 1 van geruwd katoen, 1 van dun licht katoen. Zonder naaimachine is mijn tip om een oude maar schone handdoek te gebruiken. Ook daar kan je zonder naaien prima mee aan de slag.
  2. neem een deksel van een pot, ik koos een redelijk grote deksel voor een doekje wat aan alle kanten een cm groter is dan een gewoon wattenschijfje. Leg deze op de stof en teken om met een potlood.
  3. Doe dit bij beide stukken stof. Je kunt heel veel rondjes halen uit een stuk stof. Bij een dikke handdoek knip je gewoon een enkel rondje en klaar.
  4. Leg de rondjes op elkaar, zet je naaimachine op een brede zigzagsteek en naai de rondjes aan elkaar. Ik doe twee keer een rondje stiksel zodat ze ook in de was vormvast blijven. Klaar!
  5. Het gebruik: ik gebruik de schijfjes los, met alleen water, er zijn ook recepten met kokosolie of vitamine E olie. Je smelt dan de olie en doordrenkt de schijfjes ermee. Ik doe dit niet, mijn gezicht vindt het niet super en ik denk ook dat het vlekken geeft in de was, maar maak daarin zeker je eigen keuze.
  6. Na gebruik kun je de natte wattenschijfjes in een wasnetje doen, zo hou je ze slim bij elkaar, blijft de vorm intact en gaan ze niet zwerven door het huis. In de wasmachine was ik ze mee in de lichte was. Ik doe iets wasmiddel van marseillezeep in het zakje, afhankelijk van hoe vies de schijfjes geworden zijn (mascara). Bij mij gaan de schijfjes daarna mee in de droger. (en inderdaad, een droger is helemaal niet zuinig en energieverslindend en slecht, ik weet het, maar het is wel een apparaat waar ik op dit moment nog steeds blij mee ben gezien het vele wasgoed wat we hebben en al het werk wat er elke dag ligt). Ik kan me ook voorstellen dat je de schijfjes op je verwarming te drogen legt. Dit drogen boven een warmtebron lijkt me zelf wel wenselijk om ze hygiënisch te houden.
  7. En stapelen maar. Ziet er gezellig uit toch? Ik word er zelf super blij van!
  8. Ben je ook aan de slag gegaan? Ik vind het heel leuk om een foto van je schijfjes te zien! Bijvoorbeeld op de FB pagina.
  9. Vond je dit bericht leuk en wil je op de hoogte blijven van alles wat je zelf kunt maken met behoud van meer geld in je portemonnee, oog voor lekker en puur eten en zicht op duurzame oplossingen in je huishouden? Like de FB pagina @datmaakjelekkerzelf.nl  of via Instagram @funishomemade
  10. Fijne dag!

 

 

2 Comments

  1. Saskia Schepers

    Lijkt me een goed idee, en behoorlijk waterbesparend, tenminste als je ziet hoeveel water er voor de productie van watten nodig is.. Maar wat ik me wel afvraag: de wasmachine kost ook weer water en zeep, en hoeveel van je make-up komt er nu in het milieu/afvalwater terecht? En hoeveel energie kost het extra om make-up-resten weer uit het afvalwater te verwijderen?

  2. admin

    Ha Saskia, goeie vraag, in mijn geval gaat dat nihil zijn. Ik was met zelfgemaakt wasmiddel (bij interesse, het recept vind je ook op de blog). Gebruikte wattenschijfjes van een week nemen samen ongeveer de ruimte in van 1 sok. Ik gebruik niet veel make-up, geen mascara of lippenstift en was op 30 graden. groetjes!

Geef een antwoord