De herfst komt er weer aan! Snel van je hoest af met #diy hoestdrank

Vandaag laat ik je zien hoe je zelf hoestdrank kunt maken met dennentopjes, goudsbloem en thijm. Ik maakte de hoestdrank aan het eind van de zomer vorig jaar en hij is nog steeds prima. Samen met de kruidenthee (uit een van de eerdere blogs) weet ik daarmee uit het grootste deel van de jaarlijkse hoest-snot-verkoudheids-bugs te blijven. Hopelijk helpt het jou ook 🙂

Waarom zou je zelf hoestdrank maken als je ook even snel naar de drogist kunt lopen? 

  • Je spaart verpakking #targetlesswaste. Geen kartonnen doosje, geen halve fles kleeftroep in het badkamerkastje, eerlijk gezegd staat deze fles bij ons gewoon bij het broodbeleg, en wordt niet op brood gesmeerd trouwens.
  • Het is een onderdeel van mijn ‘leren-en-ontdekken-tocht’. Ik ben de hoestdrank gaan maken omdat ik in een naaldbos liep en dan altijd zo’n harstopje afbreek omdat ik dat zo heerlijk vind ruiken (en die kleefhanden daarna, ja, dat los je dan later wel weer op…). ik bedacht me dat er ook dennensiroop en etherische olie van dennen is en ik ben wat topjes gaan verzamelen
  • Zelfmaken is leuk, zeker met mijn kinderen, die ik toch altijd iets te doen ‘moet’ geven en die ik graag leer dat ze zelf invloed hebben op de wereld; Ben je ziek? met je eigen hoestdrank krijg je extra powerrrr… (uiteraard heb ik dan wel eerst zelf een paar keer goed voorgeproefd hoor 😉
  • Het is goedkoper en je bent minder afhankelijk van winkels, openingstijden etc.

Ga jij vandaag de natuur nog in? Waarschijnlijk wel, want ik zie eindelijk weer zon buiten. Neem dan wat dennentoppen mee terug en ga aan de slag!

  1. wat je nodig hebt zijn dus om te beginnen dennentoppen. Die bruine topjes aan de bovenkant van bomen gebruikte ik, de kleine groene toefjes als de boom al wat verder is  kan denk ik ook. Het is belangrijk dat je hierbij voorzichtig te werk gaat want de boom wil langer mee dan vandaag en wil ook nog een heel eind groeien dit jaar. Zoals je kunt zien zijn er twee foto’s met die bruine topjes. Op de eerste foto een top (dat bruine kegeltje), op de ander een paar naast elkaar. Ikzelf neem dan een topje waar er nog een aantal blijven staan zoals bij foto twee. Pluk een hand vol topjes van meerdere bomen. Pluk niet laag bij de grond zodat de topjes niet geraakt zijn door honden of wild. Pluk niet dicht bij de weg zodat ze zo min mogelijk verontreinigd zijn.
    IMG_8049
    meerdere topjes

    2.nu kun je kiezen voor twee manieren om tot je siroop te komen. Een lange manier (siroop over drie weken? geen probleem) of een korte manier (siroop in een middag? hoera!). De korte manier kost meer energie omdat je de kegels dan gaat verwarmen zodat ze eerder hun hars afgeven. De energie is te vergelijken met het maken van een stoofpotje vlees. Lange manier: doe de kegels in een schoon potje, voeg 4 eetlepels (kokosbloesem)suiker toe, vul af met water, sluit het potje, laat tenminste twee weken staan. Volg dan verder vanaf nr. 4.3.Of, bij de korte manier (zoals op de foto). Doe de kegels in een pannetje. Zet ze onder water. Voeg 4 eetlepels of meer (kokosbloesem)suiker toe. Zet het gas aan. Doe een deksel op de pan en kook de toppen in een half uur/drie kwartier op zacht vuur, met een deksel verlaag je je energieverbruik maar duur het wel langer voor je stroop inkookt en wat dikker wordt, eventueel kun je nog wat suiker toevoegen.

4. Voeg nu ongeveer vijf takjes thijm toe. De mijne komen uit de tuin. Uit de winkel kan ook. Thijm werkt verzachtend voor je keel.  Daarnaast gebruikte ik twee grote eetlepels goudsbloemblad. De geluksvogels onder ons hebben dat gedroogd vanuit hun eigen tuin. Ik kocht het per ons bij de #dille-en-kamille en dat gaat ook heel prima. Goudsbloem werkt reinigend/antiseptisch, onstekingsremmend en verzachtend.

dennen-thijmssiroop IMG_5760 IMG_5761

5. Kook nu het hele mengsel nog een paar minuten goed door, de stroop moet borrelen. Hierdoor gaat de suiker nog verder indikken en het zorgt ervoor dat je eventuele bacteriën uit de planten doodkookt, zoals je ook bij jam doet.

6. Neem een flesje met goed afsluitbare dop (ik gebruikte een lege ahornstroopfles met weckdop. Bijvoorbeeld een grolschfles met beugeldop of een weckfles kan ook. Steriliseer deze (zie mijn blog over jam maken) of als je dit niet wilt, spoel hem dan heeeel goed om met heet water en een beetje dreft of soda (je moet dan straks bij stap 7 wel het opgebouwde vacuum verbreken door de dop na afkoelen weer open te draaien.

7. giet het mengsel door een fijne zeef, of een stuk uitgekookt katoen zodat alle bloemetjes en takjes achter blijven. Pers er met de bolle kant van een lepel al het vocht uit En giet het kokende mengsel vervolgens (voorzichtig voor de stoom, ga er niet met je gezicht boven hangen!) in je hete gesteriliseerde fles met gesteriliseerde dop; je mengsel is dan zeker een half jaar goed (en waarschijnlijk langer). Als je fles en dop niet gesteriliseerd zijn; wacht dan dan tot het mengsel wat kouder is, anders breekt je glas. Giet het mengsel over en doe na een uur alsnog het dopje even open zodat de opgebouwde druk eraf gaat. Bewaar het dan in de koelkast.

8. Bij naderende keelpijn; neem een eetlepel van de siroop, bijvoorbeeld drie keer per dag. mmm 🙂 en lekker zelf gemaakt.

dennen-thijmsiroop

9. PS; gebruik je gezond verstand; siroop die raar gronderig ruikt na een tijdje of waar schimmel op ligt; weggooien! Heb je de siroop lange tijd niet gebruikt? eerst kijken, ruiken, Ok? Dan een heeel klein slokje zelf proeven en dan pas uitdelen. Misschien onnodig te zeggen; maar neem geen slokje rechstreeks uit de fles want dan gaat het hard met de bacterievorming in je siroop 😉

Vond je deze blog leuk en wil je vaker iets lezen over alles wat je lekker zelf kunt maken? Like dan de FB pagina en mis niks!

Geef een reactie