Eigen #yoghurt bij je ontbijt? Die maak je lekker zelf!

met het weekend in aantocht wil ik je vandaag laten zien hoe je zelf yoghurt kan maken. Voor dit simpele recept heb je maar een paar basis ingrediënten nodig en een paar uur tijd om je maaksel te laten rusten.

Waarom zou ik zelf yoghurt willen maken? 

 • Het zelf maken van yoghurt geeft je weer een nieuwe mogelijkheid om minder afhankelijk te zijn van de supermarkt. Met een klein restje yoghurt en een pak (houdbare of verse) melk maak je vrij simpel zelf een liter yoghurt.
 • Verse yoghurt zit vol met yoghurtbacterieen die gezond zijn voor je lijf en je weerstand, zogenaamde #probiotica. Als je niet goed kunt tegen zuivel, bijvoorbeeld door een melkeiwit of lactose intolerantie, kun je ook yoghurt maken van kokosmelk. Dit recept postte ik eerder op de blog. #yoghurtzonderzuivel
 • Het is leuk om te doen. Het geeft je grip op een oldskool bereidingsproces.
 • Jouw zelfgemaakte yoghurt bevat geen toevoegingen.

Heb je even tien minuten? Let’s go! Lees eerst het hele recept goed door zodat je weet wat je kunt verwachten.

 1. Giet een liter, iets minder mag ook, melk in een pan. Met volle melk krijg je dikkere yoghurt dan met halfvolle melk en met houdbare melk wordt de yoghurt dikker dan met niet houdbare. Zelf gebruik ik altijd biologische (houdbare) melk.
 2. Neem een thermometer, bijvoorbeeld van het bad of gebruik de tere onderkant van je arm om de melk te verwarmen. Bij verse melk en zeker bij melk die tegen de houdbaarheidsdatum aanzit laat je deze eerst koken en vervolgens afkoelen tot 40 graden. Dit voelt als handwarm. Bij gebruik van houdbare melk hoeft deze niet eerst te koken. Je kunt m dan verwarmen tot 40 graden.
 3. Neem een beetje yoghurt. Het liefst zo vers mogelijk zodat er nog veel actieve goede bacteriën in zitten. Deze yoghurt voeg je bij de afgekoelde melk. Roeren.
 4. Giet het melk yoghurtmengel in een heel schone pot of meerdere kleine potjes. Het is belangrijk dat ze schoon zijn omdat de melk nu een aantal uur buiten de koelkast gaat aanzuren. De melksuikers in de melk worden omgezet in zuren.
 5. Je kunt de pot losjes afdekken met een goed schoongemaakte deksel
 6. Laat de pot nu tenminste 5 uur staan terwijl deze rond de 40 graden blijft. Dit kan bijvoorbeeld door in je oven het lampje aan te laten. Je pot blijft ook ook warm in een hooimadam, of in een yoghurtmaker. Kies het liefst voor de optie die de minste energie kost.
 7. Na vijf uur, of langer dat kan ook, zet je de yoghurt in de koelkast om op te stijven en lekker te worden. De yoghurt kan zo stijf worden dat je er een lepel rechtop in kunt zetten maar soms blijft hij ook wat dunner. Beide versies zijn lekker.
 8. Eventueel kan je bij een volgende keer al wat fruit, kaneel of kokos toevoegen. Voor de eerste keer zou ik dit niet doen. Eerst zien hoe het je bevalt.
 9. De yoghurt is een paar dagen houdbaar.

De yoghurt is uiteraard erg lekker met de zelfgemaakte jam en granola. Ook te vinden op de blog.

img_0011  img_0018

1 Comment

Geef een reactie