Hoe maak je een zuurdesem brood: een goed basisrecept

foto 1

Voor een klein brood:

200 gr tarwemeel

50 gr boekweitmeel (of 250 gr tarwemeel in totaal)

1 theelepel zout

75 gr. zuurdesem

150 ml. warm water

Lees het hele recept door voordat je begint. Je bent een uur intensief bezig, daarna is het deeg zes uur intensief voor jou bezig en doe jij niets, daarna ben jij weer even druk.

Zoals ik vanochtend al  schreef, maak ik vandaag zuurdesem brood ‘lekker zelf’. Voor zuurdesembrood heb je (duh)  het zuurdesem nodig. Zuurdesem vermeng je met lauw water. Water wat is afgekoeld uit de waterkoker heeft bijvoorbeeld een fijne temperatuur. Het water en het desem doe je in een kommetje. Goed roeren. Het resultaat zie je in bovenstaande foto.

In een andere, grote kom doe je een hoeveelheid meel. In dit recept een klein deel (1/5) boekweitmeel en 4/5 e tarwemeel. Ik gebruik het meel van molen de drie kleur. Vroeger gebruikte ik meel van een supermarktketenhuismerk. De molenaar zegt dat je verschil merkt, toen ben ik op zijn advies, overgegaan op ander meel en inderdaad, ik merk het ook; het deeg wordt steviger en elastischer. Misschien suggestie, want ik vind de mooie eco zakken ook een fijn gevoel 😉 maar goed, ik ben er blij mee.

Het meel meng je met een theelepel zout. Ik gebruik keukenzout. Het zout goed vermengen met het meel.

Dan giet je water (met desem) uit het kleine kommetje, in de grote kom met daarin het meel en het zout. Goed roeren met een houten lepel, daarna met een schraper alle randen van de kom afschrapen. Als je een samenhangend deeg hebt; geen los meel en geen plasjes water meer te zien, laat ik het altijd even staan. ong. 10 minuten. Dan kan het deeg bijkomen. Na tien minuten ga ik nog een keer kneden (paar minuten). Met mijn handen. Ja… daar krijg je inderdaad plakkerige handen van. Doorkneden, straks maak je ze schoon. Als je heel plakkerige handen hebt, kan je met de deegschraper over je vingers gaan. het deeg doe je in de kom. Of je neemt (maar dan moet het wel echt heel plakkerig zijn hoor) een klein handje meel in je handen zodat je deegbal wat droger wordt.  Weer even tien minuten laten staan.  En dan; krijg je een soort kneeddans. Je kneedt het deeg door steeds aan een punt ervan te trekken en die punt naar het midden van de deegbal te parkeren. Dan draai je de kom een beetje en neemt een volgende punt. Je trekt steeds een beetje. het deeg moet weerstand geven. In totaal doe je dit ongeveer twee minuten totdat de kom een rondje heeft gemaakt. Dit herhaal je 4 keer met steeds een tussenpauze van tien minuten (ja echt, brood bakken op deze manier is gewoon veel werk). Je kunt het lekker combineren met was opvouwen, je mail checken, thee zetten, etc.

Dan laat je de kom een uur staan met een (bijvoorbeeld) vochtige theedoek erover heen.

foto 2

Na een uur stort je voorzichtig de inhoud van je kom in een vergiet met theedoek (flink meel erop anders plakt ie straks aan je brood!!) Daarna laat je het brood minimaal zes (!) uur rijzen…. Ja, weet je nog, bacteriescheten…

Je verwarmt de oven voor op 220 graden. Als je oven bijna warm is, doe je een bakje naast/op de plaat. Dit laat je meeverwarmen. Als je het brood voorzichtig de oven in tilt vanaf bijvoorbeeld het vergiet (theedoek eraf) , giet je zo snel mogelijk een kopje water (mag lauw) in het verwarmde bakje en sluit je de deur. Het water gaat stomen en mede voor een mooie korst zorgen. Verlaag je temp. naar 210. Daarna, dicht houden die oven voor tenminste 30 minuten. Na 30 minuten kan je kijken en op het brood tokken met je knokkel (heet). Een gaar brood klinkt hol, anders nog vijf a tien  minuten doorbakken. Dan brood uit de oven en helemaal of bijna helemaal af laten koelen voordat je gaat snijden. Neem die tijd anders plet je de gaatjes.

ter indicatie: ik ben nu aan mijn vijftiende brood en hoef er bijna niet meer over na te denken 😉 Brood bakken is een ambacht. foto 4foto 5

 

 

1 Comment

Geef een reactie